Det är väl framförallt det där med att gå baklänges i kalendern och bryta ner vad som behöver göras för att nå målet som jag har svårt för (och behöver få kläm på). Jag har liksom lite svårt att på ett tydligt och konkret sätt formulera delmålen (hur stora de ska vara och vad de ska bestå i).
Jag brukar utgå från deadlines och produkten som ska levereras. Har du såna? Jobbar du i akademiska världen fortfarande?
Exempel på produkter kan vara en artikel, en hög med rättade tentor, en kursplan, en handledningstimme.
Det som är viktigast att planera är
- stora uppgifter som sträcker sig över lång tid
- viktiga produkter
- tidskritiska leveranser (måste verkligen bli klart den dagen)
- tid för återhämtning
- uppgifter som kräver samverkan med andra eller leveranser som andra är beroende av
Såna saker måste du avsätta tid för. Små uppgifter hinner man ändå men som du redan konstaterat får inte små uppgifter äta upp tiden från de stora uppgifterna.
Man ska inte detaljplanera mer än nödvändigt och inte dela upp uppgiften i mindre delar än nödvändigt. Jag försöker att ha en halv dag som min minsta enhet. Det innebär c:a 2,5 timme eftersom man får ta hänsyn till avbrott och små uppgifter som man behöver hinna samtidigt.
Om du utgår från den färdiga produkten som du vill leverera vad behöver du göra?
Baklängesplanering innebär då att du utgår från det sista du gör före färdig produkt och sen jobbar dig framåt. För att leverera en text skulle det kunna se ut såhär kanske.
- skickar till tryck
- rättar fel i korrektur
- skickar för korrekturläsning (planera med väntetid)
- slutbearbetar texten
- skickar text för synpunkter (planera med väntetid)
- skriver brödtexten
- fördjupar dig i litteratur
- skriver utkast
- läser litteratur
- beställer litteratur (behöver ta hänsyn till väntetid kanske?)
- rekar relevant litteratur
Genom att baklängesplanera dessa uppgifter och försöka tidsuppskatta var och en vet du när du måste börja för att hinna klart till rätt dag. Glöm inte lägga in tid för störningar och avbrott i din planering, sånt händer alltid och du behöver en tidsbuffert för det oförutsedda. Milstolpar kan vara bra att definiera för att hålla koll på ditt projekt. I exemplet ovan skulle det kanske vara lämpligt att ha en milstolpe där du ska skicka din text till någon för synpunkter. Om du inte är färdig att skicka på rätt dag vet du att du har en försening i projektet som du måste jobba in, sänka ambitionsnivån eller leverera senare.
OBS att du behöver prioritera mellan dina projekt och veta vilket av dem som är viktigast och minst viktigt. Viktigt är inte samma sak som bråttom. Något kan vara viktigare än det som just nu är mest bråttom så lura då inte dig själv att alltid låta "bråttomast" styra.
Projektplaneringsverktyg kan vara en hjälp för dig och det finns många, viss webbaserade, vissa kanske mer än du behöver, googla och se.