Äta rätt vid träning..

Jamen det fina är att allt sker i en bunke+en brödform, ingen knådning eller utbakning. :) Jag återkommer med recept strax!
Inte?? Say whaaaat? :eek:

Förresten vet du om surdegsbröd är bra? Funderat lite på det sen jag sett att man kan köpa färdig surdeg i butiken numera. :)
 
Rågbröd á la Martin Johansson/ Pain du Martin
3 gram jäst
300g (ca3dl) kallt vatten
180g (3dl) vetemjöl (helst special eftersom det jäser bättre)
120g (2dl) rågmjöl
50g solroskärnor (1dl)
20g (2msk) Linfrön
50g russin (1dl)
Salt 6-9g (1-1/2tsk)

Decilitrarna är ca angivelser.

Veva ihop ingredienserna till en kladdig smet, täck bunken och lämna i minst 8h, men degen klarar gott och väl att jäsa lite längre. Jag gör smeten antingen på morgonen innan jag drar på jobb, eller precis innan jag ska lägga mig. Du kan också jäsa den i kylen, då går det ännu lite långsammare.

När det är dags att baka brödet klär du en långsmal form med bakplåtspapper, och häller i smeten. Jag jäser lite till i ugnen (utan värme, men med lampan på och en skål med hett vatten under gallret) kanske 30-60min beroende på om degen stått kallt eller varmt. Det blir som ett jässkåp.

Ta sen ut formen och dra på 275grader. När ugnen är het ställer du in brödet och drar ned till 250grader. Tiden beror på din ugn, men ca 40min gräddar jag. Efter halva tiden lägger jag ett löst bakplåtspapper över brödet för att det inte ska bli för mörkt. Brödet är klart när du kan testa med potatissticka som inte blir superkladdig och det låter ihåligt när du knackar på det. Det är ganska tungt och väldigt gott och mättande.

Vill du variera smaken kan du rosta solrosfröna eller byta/blanda med andra frön, tex pumpakärnor, eller ta bort russinen. Det fina med den här typen av bröd är att det tål att man leker mycket med innehållet. :) Och så är det superlätt att baka, det är noll problem om man inte har rätt sorters mjöl i de mängder man ska ha, det går fint att freestyla. (Byter du ut stora delar av mjölet så blir det annan smak)
 
Jag har blivit helfrälst på att baka eget bröd efter att ha upptäckt bloggen Pain du Martin. Om du söker på det plus "kalljäst" så hittar du många recept. Han som har bloggen har gett ut flera böcker också, bland annat "Enklare bröd" som receptet ovanför kommer från.
 
Rågbröd á la Martin Johansson/ Pain du Martin
3 gram jäst
300g (ca3dl) kallt vatten
180g (3dl) vetemjöl (helst special eftersom det jäser bättre)
120g (2dl) rågmjöl
50g solroskärnor (1dl)
20g (2msk) Linfrön
50g russin (1dl)
Salt 6-9g (1-1/2tsk)

Decilitrarna är ca angivelser.

Veva ihop ingredienserna till en kladdig smet, täck bunken och lämna i minst 8h, men degen klarar gott och väl att jäsa lite längre. Jag gör smeten antingen på morgonen innan jag drar på jobb, eller precis innan jag ska lägga mig. Du kan också jäsa den i kylen, då går det ännu lite långsammare.

När det är dags att baka brödet klär du en långsmal form med bakplåtspapper, och häller i smeten. Jag jäser lite till i ugnen (utan värme, men med lampan på och en skål med hett vatten under gallret) kanske 30-60min beroende på om degen stått kallt eller varmt. Det blir som ett jässkåp.

Ta sen ut formen och dra på 275grader. När ugnen är het ställer du in brödet och drar ned till 250grader. Tiden beror på din ugn, men ca 40min gräddar jag. Efter halva tiden lägger jag ett löst bakplåtspapper över brödet för att det inte ska bli för mörkt. Brödet är klart när du kan testa med potatissticka som inte blir superkladdig och det låter ihåligt när du knackar på det. Det är ganska tungt och väldigt gott och mättande.

Vill du variera smaken kan du rosta solrosfröna eller byta/blanda med andra frön, tex pumpakärnor, eller ta bort russinen. Det fina med den här typen av bröd är att det tål att man leker mycket med innehållet. :) Och så är det superlätt att baka, det är noll problem om man inte har rätt sorters mjöl i de mängder man ska ha, det går fint att freestyla. (Byter du ut stora delar av mjölet så blir det annan smak)
Är inte så förtjust i russin i bröd, kan äta russin direkt från burken, men aldrig gillat i bröd/bakverk. :p
Låter som det tar tid att baka det brödet, är inget fan av saker som tar tid. Tycker pepparkaksdegen är dryg som ska stå över natten, hahaha. :p
 
Ta bort russin ur receptet om du inte gillar det. :) Antingen häller du i något du gillar (tex hackade fikon?) eller så hoppat du över det.

Du kan strunta i jäsningen i ugnen och bara lämna brödet i formen på spisen medan ugnen värmer upp sig och du gör något annat typ middag eller frukost som du antagligen ändå gör. Det går också att baka utan extra jäsning, men blir då lite tyngre.

Då har du ca 5min förberedelse och 40min baktid.

Jag som är lite slö förbereder de torra ingredienserna i ett par burkar så att jag har ett par veckors ranson så behöver jag bara göra den biten typ 2ggr/mån. Då behöver jag bara blanda vatten och jäst när jag ska baka och veva i det torra. (Tar nog typ 1minut)

Enklare bröd än den hör typen finner du nog inte. Det sköter sig ju själv medan du sover eller är på jobbet. Jag använder en kastrull med lock att jäsa i så jag slipper styra med plast eller bakhandduk.

Noll kavling, knådning eller ens disk av bakform! Den sköljer jag bara ur eftersom bakplåtspapper håller den ren. Det jobbigaste är att diska bunken/kastrullen man jäst i.

En till grej man kan göra om man gillar lite hårdare skorpa är att sätta in en liten eldfast form med hett vatten längst ned i ugnen när man bakar brödet.
 
Ta bort russin ur receptet om du inte gillar det. :) Antingen häller du i något du gillar (tex hackade fikon?) eller så hoppat du över det.

Du kan strunta i jäsningen i ugnen och bara lämna brödet i formen på spisen medan ugnen värmer upp sig och du gör något annat typ middag eller frukost som du antagligen ändå gör. Det går också att baka utan extra jäsning, men blir då lite tyngre.

Då har du ca 5min förberedelse och 40min baktid.

Jag som är lite slö förbereder de torra ingredienserna i ett par burkar så att jag har ett par veckors ranson så behöver jag bara göra den biten typ 2ggr/mån. Då behöver jag bara blanda vatten och jäst när jag ska baka och veva i det torra. (Tar nog typ 1minut)

Enklare bröd än den hör typen finner du nog inte. Det sköter sig ju själv medan du sover eller är på jobbet. Jag använder en kastrull med lock att jäsa i så jag slipper styra med plast eller bakhandduk.

Noll kavling, knådning eller ens disk av bakform! Den sköljer jag bara ur eftersom bakplåtspapper håller den ren. Det jobbigaste är att diska bunken/kastrullen man jäst i.

En till grej man kan göra om man gillar lite hårdare skorpa är att sätta in en liten eldfast form med hett vatten längst ned i ugnen när man bakar brödet.
Hm, vi får se. Just nu måste jag diska för att ens ha någon plats. :rofl:
 
Nackdelen är att jag har ingen yta i köket att baka på, behöver köpa ett bakbord men har inga pengar just nu. Tanken är att försöka baka lite själv, blir ju billigare i längden. :D
IKEA har en tjock duk belagd med silicon (?) som du lägger ut på t.ex. köksbordet. När du är klar så rullar du ihop den och slänger in i ett skåp.
sockerkaka-bakmatta-och-kniv-bla__0119443_PE275753_S4.JPG

Kostar 59 kr.
 
IKEA har en tjock duk belagd med silicon (?) som du lägger ut på t.ex. köksbordet. När du är klar så rullar du ihop den och slänger in i ett skåp.
Hm, det där lät helt klart intressant, tar ju mindre plats än ett riktigt bakbord. Har ändå andra ärenden till Ikea så fort jag får råd.
 
Hm, det där lät helt klart intressant, tar ju mindre plats än ett riktigt bakbord. Har ändå andra ärenden till Ikea så fort jag får råd.
Jag bakar mycket, matbröd och ibland kaffebröd.

@tanten :s variant är nog bra men har man långt till Ikea, så finns andra lösningar.

När jag ska baka, så använder jag de ca 60 cm rostfri diskbänk jag har...

Mer behövs inte i normalfallet.

Har man ingen stump med diskbänk, så kan man i värsta fall baka på sin vaxduk (plastduk), som går att göra torka av ordentligt.
Eller så bakar man direkt på sin bänkskiva i köket, om den är något slags konstmaterial eller sten, degen fastnar på så mycket på en träbräda.

Har man ingen sådan heller så kan man köpa sig en stor (inte megastor, bara stor) vanlig rektangulär bricka på Åhléns eller motsvarande. Det funkar det också.

Något "bakbord" har jag inte använt någonsin.
Och då bakade jag ALLT, verkligen allt, matbröd medan barnen växte upp. Jag använde diskbänken då också.
Man får förstås lov att diska och städa undan på den först...
 
Jag bakar mycket, matbröd och ibland kaffebröd.

@tanten :s variant är nog bra men har man långt till Ikea, så finns andra lösningar.

När jag ska baka, så använder jag de ca 60 cm rostfri diskbänk jag har...

Mer behövs inte i normalfallet.

Har man ingen stump med diskbänk, så kan man i värsta fall baka på sin vaxduk (plastduk), som går att göra torka av ordentligt.
Eller så bakar man direkt på sin bänkskiva i köket, om den är något slags konstmaterial eller sten, degen fastnar på så mycket på en träbräda.

Har man ingen sådan heller så kan man köpa sig en stor (inte megastor, bara stor) vanlig rektangulär bricka på Åhléns eller motsvarande. Det funkar det också.

Något "bakbord" har jag inte använt någonsin.
Och då bakade jag ALLT, verkligen allt, matbröd medan barnen växte upp. Jag använde diskbänken då också.
Man får förstås lov att diska och städa undan på den först...
Problemet är att jag inte har några lediga diskbänkar. Får jag bara hem diskmaskinen, kan jag lägga en bänkskiva på den så jag får lite mer plats.
 
Problemet är att jag inte har några lediga diskbänkar. Får jag bara hem diskmaskinen, kan jag lägga en bänkskiva på den så jag får lite mer plats.
Vad menar du med "lediga"?

Om du ska baka, så får du väl temporärt flytta undan diskställ, kaffebryggare, eller vad som nu är i vägen? Eller använda matbordet?
Jag har också "saker" som står på den lilla diskbänken i vanliga fall: vattenkokare, diksmedelsflaska, scothbrite, rotfruksborste, tandborstglas med tandborstar och tandkrämstuber, flytande tvål flaska, en saftflaska... Sakerna flyttar jag undan när jag ska baka.
Men såklart, jag är ju också en "tant" åldersmässigt, så jag har sällan eller aldrig en massa odiskat i köket, sånt tar jag hand om direkt när det uppstår.

Att baka en vända matbröd (typ 2 st bröd som behöver knådas med 5 dl degvätska) upptar diskbänken/duken/brickan/matbordet/köksbänken i ungefär 5-10 minuter. Längre tid tar det inte att knåda och forma 2 st matbröd.
En deg som bara behöver puttas från jäsbunken ner i en form, eller läggs ner direkt på plåten, kräver bara plats för jäsbunken, och plats att ställa plåten/formarna på.
Då behöver man knappt flytta på något.

Dessutom kan man stå med sin bricka och fnula med degen t.ex. ovanpå spisen. De flesta bröd ska jäsa på plåten eller i formarna också, alltså två gånger, först i bunken (oftast 30 min- 1 timme), sedan på plåt/i form (oftast 30 min), så ugnen behöver man inte sätta på förrän brödet kommit ur bunken.

Så gjorde jag i den sommarstugan vi hade när barnen var små. Där fanns visserligen en stump diskbänk, men där den var det så trångt, så jag ville inte stå där. Så jag tog en bricka, gjorde ren den och fixade med degen på spisen. Spisen var förresten en "smalspis", bara 50 cm bred med tre plattor...
 
Vad menar du med "lediga"?
Det står micro, vattenkokare, knivar och diverse annat som jag ej kan flytta, diskbänken där diskstället står är så litet att det är precis diskstället får plats. Köksbordet kan jag ej baka på, det är för lågt (jag är för lång), sitta ner blir inte heller bra, men platsen löser sig när jag får hit diskmaskinen och kan lägga en bänkskiva på.
Bor i en 1:a med litet kök.
 
Det står micro, vattenkokare, knivar och diverse annat som jag ej kan flytta, diskbänken där diskstället står är så litet att det är precis diskstället får plats. Köksbordet kan jag ej baka på, det är för lågt (jag är för lång), sitta ner blir inte heller bra, men platsen löser sig när jag får hit diskmaskinen och kan lägga en bänkskiva på.
Bor i en 1:a med litet kök.

Men använd matbordet, det handlar om 5-10 minuter maximalt!

Det pallar man med, t.o.m. jag som har en trasig rygg, står ut några få minuter med en för låg arbetsplats.

Eller skaffa en vanlig bricka på loppis för några tior, och stå och jobba på spisen.

Jag bor i ett gammalt timmerhus med 190 cm takhöjd, här finns inga arbetsbänkar i vettig arbetshöjd. Ska jag rulla köttbullar till fyra personer (tar betydligt längre tid än att fixa med matbröd), så blir jag jättetrött i ryggen.

Baka ett bröd som inte behöver knådas, det finns massor med sådana recept. Man rör ihop jäsdegen, låter det jäsa, puttar ner degen från bunken på en plåt med bakplåtspapper, justerar formen på brödet (=degklumpen) när det ligger på plåten (eventuellt delar man degen till två bröd), låter det jäsa igen, och gräddar.

Det är inte jobbigare/kladdigare/ än röra ihop en sockerkaksdeg, men tar mer tid, eftersom det behöver jäsa.

Det kommer antagligen inte att bli perfekt första gången, utan man får öva några gånger.

Kunde jag baka i det minimala köket i sommarstugan, så fixar du nog att baka i din lilla etta också.

@ekra s recept är ett sådant där man inte behöver mer plats än jäsbunken tar.
 
Men använd matbordet, det handlar om 5-10 minuter maximalt!

Det pallar man med, t.o.m. jag som har en trasig rygg, står ut några få minuter med en för låg arbetsplats.

Eller skaffa en vanlig bricka på loppis för några tior, och stå och jobba på spisen.

Jag bor i ett gammalt timmerhus med 190 cm takhöjd, här finns inga arbetsbänkar i vettig arbetshöjd. Ska jag rulla köttbullar till fyra personer (tar betydligt längre tid än att fixa med matbröd), så blir jag jättetrött i ryggen.

Baka ett bröd som inte behöver knådas, det finns massor med sådana recept. Man rör ihop jäsdegen, låter det jäsa, puttar ner degen från bunken på en plåt med bakplåtspapper, justerar formen på brödet (=degklumpen) när det ligger på plåten (eventuellt delar man degen till två bröd), låter det jäsa igen, och gräddar.

Det är inte jobbigare/kladdigare/ än röra ihop en sockerkaksdeg, men tar mer tid, eftersom det behöver jäsa.

Det kommer antagligen inte att bli perfekt första gången, utan man får öva några gånger.

Kunde jag baka i det minimala köket i sommarstugan, så fixar du nog att baka i din lilla etta också.

@ekra s recept är ett sådant där man inte behöver mer plats än jäsbunken tar.
Tyvärr pallar inte jag matbordet, då går jag som en gammal gubbe efteråt. Jag har inget behov av att baka just nu. Det kommer ändå lösa sig med bänkplats när jag får hem diskmaskinen. Så jag förstår inte riktigt problemet? :confused:
 
Tyvärr pallar inte jag matbordet, då går jag som en gammal gubbe efteråt. Jag har inget behov av att baka just nu. Det kommer ändå lösa sig med bänkplats när jag får hem diskmaskinen. Så jag förstår inte riktigt problemet? :confused:
Men hur klarar du ditt jobb? Det måste ju finnas tillfällen då du måste böja dig ner eller stå i en obekväm position i sisådär 5 minuter? Hur gör du om du måste titta under bilen t.ex.?
 
Men hur klarar du ditt jobb? Det måste ju finnas tillfällen då du måste böja dig ner eller stå i en obekväm position i sisådär 5 minuter? Hur gör du om du måste titta under bilen t.ex.?
Fast då gör jag en ergonomisk böjning, böjer knäna och inte ryggen. Sen går det inte att jämföra mitt jobb, står väldigt sällan i obekväma positioner händer kanske en gång om året och där man böjer sig egonomiskt tar oftast bara några sekunder medan att stå vid ett bord och baka i 20-60min.

Men åter igen jag ser inte problemet för platsen kommer lösa sig när jag får hem diskmaskinen, är det svårt att förstå eller vad är det frågan om?? :confused::confused:
 
Fast då gör jag en ergonomisk böjning, böjer knäna och inte ryggen. Sen går det inte att jämföra mitt jobb, står väldigt sällan i obekväma positioner händer kanske en gång om året och där man böjer sig egonomiskt tar oftast bara några sekunder medan att stå vid ett bord och baka i 20-60min.

Men åter igen jag ser inte problemet för platsen kommer lösa sig när jag får hem diskmaskinen, är det svårt att förstå eller vad är det frågan om?? :confused::confused:
Varför så snarstucken när folk försöker dela med sig av praktiska tips?
 
Varför så snarstucken när folk försöker dela med sig av praktiska tips?
Snarstucken? Snarare är jag väldigt neutral, men du lägger vilken ton du vill på min text, jag kan inte påverka det.
Jag svarar bara utefter mina egna förutsättningar och jag ser inget problem med att vänta tills bättre möjligheter finns. Förstår inte alls varför det är så hemskt med att vänta.. :/
 
Du behöver mest troligt inte äta annorlunda förutom eventuellt ett extra mellanmål vissa dagar. När jag hade ett fysiskt krävande jobb och tränade typ 6h i veckan började jag äta lite större portioner och rejälare mellanmål. Inget allvarligare än så. Om du är väldigt orolig för ditt proteinintag kan du väl äta en äggmacka efter träningen.
 
Du behöver mest troligt inte äta annorlunda förutom eventuellt ett extra mellanmål vissa dagar. När jag hade ett fysiskt krävande jobb och tränade typ 6h i veckan började jag äta lite större portioner och rejälare mellanmål. Inget allvarligare än så. Om du är väldigt orolig för ditt proteinintag kan du väl äta en äggmacka efter träningen.
Ah, ägg, de hade jag inte ens en tanke på. Oops, ibland är man glömsk. :o
 

Liknande trådar

Övr. Hund Hej! Jag ber om ursäkt för en låång text. Jag är förtvivlad över situationen med min 7 månader gamla valp, jag känner mig så jävla...
2 3
Svar
42
· Visningar
4 760
Senast: fixi
·
Hundhälsa Har läst runt lite och det verkar som det vanligaste är att man byter från valpfoder till vuxenfoder kring året, eller "när hunden vuxit...
4 5 6
Svar
115
· Visningar
6 846
Senast: Dentaku
·
Gravid - 1år Som ni säkert hört mig beklaga mig över så sover sonen inte särskilt bra. Han vaknar på nätterna (varje/varannan timme) och börjar veva...
5 6 7
Svar
138
· Visningar
12 364
Senast: Madalitso
·
Kropp & Själ Det här kommer bli ett väldigt långt inlägg :angel: :p Jag är 31 år, har aldrig varit gravid, och började i vintras (december) få...
2
Svar
21
· Visningar
3 849
Senast: __sofia__
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp