Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Är inte det nån trend från TL? Att betten ska vara smala o ta lite plats i munnen. Länge sedan Hedwig var unghäst men jag tror att jag hade ganska smala bett på henne eftersom det då var vad de skulle ha. Hon har iofs aldrig varit någon som inte vågat ta stöd på bettet..snarare tvärtom, använt det som ett stödhjul fram..Sen red jag någon ung PRE som hade ett tjockt bett o jag tänkte nämen fy så tjockt o bytte till ett smalt. Kan säga att jag klev av efter tio minuter o bytte tillbaka till det tjocka. Han hatade det där smala, skarpa. Bästa är väl att prova vilken typ av bett hästen verkar mest nöjd med.Jag tycker mig se många 3-åringar som rids på bridongbett.
Är det ngt nytt?
Vad anser ni är nyttan med det- ni som föredrar det? 2 eller 3 delar?
Jag som är av den gamla stammen har använt ett relativt tjockt som unghästen törs ta ett litet stöd på.
Ja, trenden i Sverige har ju ett tag varit smalare, mindre, kortare. Tyskarna vill gärna ha tjockare och längre. Min erfarenhet är precis som @Hedwig säger att det är olika vad olika hästar tivs med. Jag har haft flera unga hästar som uppskattar bett med lite tyngd i.Jag har för mig att Fio menar att tyskarna vill ha det gamla som både är tjockare o längre.
När det är dags kommer jag nog att plocka fram mina gamla... hederliga
Kommer du ihåg Kronans bett? Undrar vad KI o Polisen använder? Troligen lite olika, men på det stora hela så är nog tanken densamma.Ja, trenden i Sverige har ju ett tag varit smalare, mindre, kortare. Tyskarna vill gärna ha tjockare och längre. Min erfarenhet är precis som @Hedwig säger att det är olika vad olika hästar tivs med. Jag har haft flera unga hästar som uppskattar bett med lite tyngd i.
Japp, har något "kronbett"hängande, och det är rätt likt basicmodellerna av t ex sprenger...Kommer du ihåg Kronans bett? Undrar vad KI o Polisen använder? Troligen lite olika, men på det stora hela så är nog tanken densamma.
Hur yttrar det sig det när de avskyr bettet?
Jag håller inte med om att bettet inte kan ha sin plats även i en liten mun.Hästen kan inte stänga munnen eller blir tjafsig. En hästmun är inte gjord för att ett bett ska få plats. Man får titta hästen i munnen och se efter vad som kan få plats och använda bett utefter det. Jag har aldrig träffat någon häst som får plats med ett tjockt bett. Däremot har jag sett massor med hästar med tjocka bett och hårt åtdragna nosgrimmor för att munnen ska hållas stängd. Jag är väldigt glad åt trenden med smalare bett och det är nog majoriteten av hästarna också.
Kl
När min var unghäst provade jag först ett normaltjockt tredelat men det gillade hon inte alls. Hon hade svårt att få plats med det och grejade hela tiden med bettet och kom inte till lugn och arbete. Jag bytte till ett smalare tredelat med koppar ringar på och det accepterade hon på en gång och blev lugn och harmonisk. Numera varierar vi med ett tredelat smalt bett med koppar ringar och ett smalt rakt och hon går lika bra på båda.
Hästen kan inte stänga munnen eller blir tjafsig. En hästmun är inte gjord för att ett bett ska få plats. Man får titta hästen i munnen och se efter vad som kan få plats och använda bett utefter det. Jag har aldrig träffat någon häst som får plats med ett tjockt bett. Däremot har jag sett massor med hästar med tjocka bett och hårt åtdragna nosgrimmor för att munnen ska hållas stängd. Jag är väldigt glad åt trenden med smalare bett och det är nog majoriteten av hästarna också.
Kl
När min var unghäst provade jag först ett normaltjockt tredelat men det gillade hon inte alls. Hon hade svårt att få plats med det och grejade hela tiden med bettet och kom inte till lugn och arbete. Jag bytte till ett smalare tredelat med koppar ringar på och det accepterade hon på en gång och blev lugn och harmonisk. Numera varierar vi med ett tredelat smalt bett med koppar ringar och ett smalt rakt och hon går lika bra på båda.
Då har nog alla mina hästar genom åren varit undantag då för ingen av dem har behövt gapa med tjocka bett. Och ingen av dem har haft någon hårt åtdragen nosgrimma för att hålla munnen stängd.
På nuvarande hästen med liten mun har jag testat smalt bett, men hon trivs inte på det. Hon följer inte alls trenden utan är glad för sitt tjocka 2-delade bett. Hennes unga dotter som är under inridning går lugnt med sluten mun på ett tjockt 2-delat bett. Utan någon nosgrimma alls.
Jag håller inte med om att bettet inte kan ha sin plats även i en liten mun.
I de allra flesta fall där hästen känner obehag o fixar med bettet så sitter det för lågt. Även det en modern nyck.
Sen är det också ryttarens hand som är en stor bov.
Föra upp o ner???Som jag skrev i inlägget ovan är det självklart lika viktigt att bettet ligger på rätt plats. Jag förespråkar alltid att hålla bettet löst och sakta föra det upp och ner i hästens mun och sätta det där hästen själv håller fast det. Ett bett som hästen inte håller fast någonstans kommer iallafall aldrig in i mina hästars munnar någon mer gång. De har då tydligt visat att de inte gillar det så varför skulle jag som människa då envisas med att stoppa in det i munnen på henom.
Föra upp o ner???
Jag sätter in det där jag anser att det bör vara o sen ger jag kraftfoder. Har aldrig varit med om att hästen visar misstycke.
Alla hästar ser ju olika ut i munnen och det viktiga är att man som människa tar hänsyn till vad hästen trivs med. Sedan om det innebär ett tjockt eller smalt bett spelar ingen roll, huvudsaken är att hästen trivs Det är lika viktigt att bettet sitter på det ställe där hästen vill ha det som att bettet har den utformningen som hästen vill ha. De är ju trots allt inte gjorda för att ha bett i munnen och då måste man självklart ta hänsyn till hästens komfort.