Vikter i rehabsyfte

Sv: Vikter i rehabsyfte

Då får vi nog enas om att vi är oense. ;)
Jag ser inte hur det skulle gå snabbare. Man har ju ca 500 kg i vikt att laborera med i en häst. Kan man bara påverka hästens kroppsdelar korrekt så kan man träna dem så att man inte kommer till läge där hjälpmedel behövs. Anser jag.. Sen tror jag då att det brister i förmåga att be hästen placera kroppen och belasta och lyfta om man behöver dem.

Sen undrar ju jag om varför behovet uppstår från första början. För jag antar att det inte är på oinriden unghäst eller att man ska börja träna med vikter direkt från igångsättning.
 
Sv: Vikter i rehabsyfte

Du har aldrig varit med om tex nervskador efter olycksfall antar jag om du inte förstår att behovet kan uppstå. Det behöver inte ens handla om nervskador utan tex en muskelskada eller ligament som gör att hästen håller emot och inte vill ta ut steget korrekt i igångsättningsfasen. Vikter används ofta vid tidig rehab = långt innan du kan aktivt träna hästen utan tex när den bara skall skritta rakt fram under korta pass.
Jag tror du har missuppfattat när vikter oftast används, det är oftast inte på hästar som är igång för att arbeta normalt.
 
Sv: Vikter i rehabsyfte

Nej, då jag tror jag greppat när man tycker sig behöva använda dem.
Jag menar bara på att då en häst skolas lär jag in ett signalsystem som gör att jag ska kunna påverka deras kroppsdelar lite isolerat från varann. Och jag rehabarbetar hästar i träns från backen när de kräver sjukgymnastik även om de har rörelsestörningar så går det att lösa med korrekt jobb.
Att jag tog upp unghäst är iom att den inte är skolad än.
En häst som ska sättas igång kan man sätta igång på annat sätt än skritt rakt fram om man bara kan kontrollera deras balans. Då är böjda spår ingen fara i igångsättningsstadie heller. Dock går inte det med vanliga signalsystemet folk har.
Srkritt rakt fram gör inte hästar med rörelsestörningar friska.
Så där har veterinärer rätt i att annat behövs.
Men det går lika bra om inte betydligt bättre att arbeta dem på annat vis bara man vet vad man gör.
Då kan man dessutom se till att man kan kontrollera hästens balans och rörelsemönster öht i framtiden utan boots. Och se till att det inte kommer smygande tillbaks någon snedhet och smärta om den har bestående men.
Det finns det en del folk som gör i samrådan med vet med goda resultat.
Har hittills funkat fint för mig i alla fall jag gett mig på.
Men kanske möter jag ett problem mig övermäktigt och ändrar mig om några år.. Vi får se.. ;)

Tycker bara det är lite viktigt att människor inser hur mkt man kan göra med träning, även om de flesta inte förmår lära ut det eller utföra det så går såna att hitta om man har intresse för det.
 
Sv: Vikter i rehabsyfte

Jag ställer samma fråga till dig som jag gjorde till TS, utan svar::D
VARFÖR behöver man HJÄLPMEDEL?

Har man inte då missat något i sin och hästens ridutbildning. Det finns ju övningar till allt detta.
Är man inte kunnig nog att träna bort det vet inte jag om man är kunnig nog att använda hjälpmedel av olika slag. Och är man det behöver man dem inte.
Tycker jag..
Se det inte som hjälpmedel ur ridsynpunkt, utan se det som hjälpmedel för sjukgymnastik. Sjukgymnastik med lätta vikter är jättebra! (jag använder det till mig själv också, via sjukgymnast)
I mitt fall hade jag fått bråka ihjäl mig med min unga, outbildade häst för att få henne att gå rakt. Hon hade en nervskada som föl, som gjorde henne skev i kroppen, något jag inte riktigt märkte förrän hon började ridas och då var hon betydigt mer oliksidig än "normal oliksidighet". Hon gick en sommar med en gummiboot på ena fram i hagen - det gjorde att hon kunde böja sig åt vänster. Det fina i den kråksången var att hon gjorde jobbet själv, helt utan min inblandning. Några extra gram varje gång hon lyfte benet gav den lilla extra träning av det frambenet som behövdes för att hon skulle må bra där.

Jag ser det tvärt emot ditt synsätt - varför ta igenom det från ryggen när man kan låta hästen göra jobbet själv?
 
Sv: Vikter i rehabsyfte

Jag ställer samma fråga till dig som jag gjorde till TS, utan svar::D
VARFÖR behöver man HJÄLPMEDEL?

Har man inte då missat något i sin och hästens ridutbildning. Det finns ju övningar till allt detta.
Är man inte kunnig nog att träna bort det vet inte jag om man är kunnig nog att använda hjälpmedel av olika slag. Och är man det behöver man dem inte.
Tycker jag..

Det är inte min egen häst men vad jag förstått har hästen problem med knäna och är sprutad för det och vet tycker att den ser "klen" ut i bakkärran.
Det är ingen unghäst utan en häst som är rätt välutbildad.
 
Sv: Vikter i rehabsyfte

Problemet är inte att ta till hjälpmedel i den dagliga träningen, vid en sjukdom/skada så ändrar hästen sitt rörelsemönster och det är ofta här som skadorna uppstår just pga en specifik del överbelastas.

Kroppen har ett sk rörelseminne, hästen kommer att fortsätta röra sig felaktigt vilket ger upphov till risker för nya skador.

Vikter kan användas som en del i rehab för att ändra rörelseschemat till ett sundare sätt, vikter triggar igång hästen att röra den delen som vikten sitter på. Vikten i sig är inte till för att tynga ner mer än marginellt, den är mer som en påminnelse sas. Ett exempel som kan nämnas för att förstå bättre, titta på hur hästen ser ut när de får på sig transportskydd te x. Hästen ökar på steget i de ben som skydden sitter på.
 
Sv: Vikter i rehabsyfte

+ ameo:

Jo, jag förstår helt hur vikter funkar. Dock vill jag slå ett slag för att lära sig placera hästens kropp och påverka såna saker som man gör med vikterna mer precist genom ett mer avancerat signalsystem och kunskap om träning.
Man kan alltså lära hästar att precist placera sin kropp och ändra om osunda rörelsemönster om man bara har kunskap nog. Det får man börja med avsuttet, förslagsvis i träns. Och där lära sig att placera hästens kroppsdelar precist a la exakthet i halva cm och aktivera rätt muskulatur.

Det ger i min värld mer hållbart resultat än vikter iom det signalsystemet går att använda i alla fortsatt träning och ridning. Man kan då underhålla och se till att vissa anlag för snedhet i kroppen inte släpps fram och blir snedheter igen. har de rörelsestörningar pga ngt som inte är smärtrelaterat går det att hålla dem symptomfria genom att se till att de belastar korrekt.
Ni gör det med vikter. Jag med mitt sätt.
Jag tycker det här är bättre så klart.. annars hade jag ju valt vikter då jag jobbar med rehabhästar med rörelsestörningar.
Men visst, det kräver mer av den som utför arbetet. Både kunskap och känsla. Så för de som inte har det eller har tillgång till tränare med specialistkunskap inom sånt här så är väl vikter att föredra. Eller om man inte vill lära sig eller betala för att andra gör det.

Iom att hästen är "levande material" vill jag kunna påverka "så som behövs". Och det är inte exakt samma, exakt samma, exakt samma etc hela tiden. Men så påverkar vikter. Om det är jag som placerar hästens fötter, ser till att den vinklar si och så och rundar hals si och så, böjer häst si och så etc etc så kan jag läsa in hur mkt som behövs av vad där och då och sen i nästa steg igen och igen i nästa..

Så tänker jag då jag sjukgymnastar hästar. ;)
 
Sv: Vikter i rehabsyfte

Ja så tänker du, och det är inget fel på det. Det är jättebra, men blir hästen dålig och har behov av rehabträning så har det inte räckt hela vägen ut.

Man ska alltid satsa på bra träning/ridning, men när det skiter sig så lämnar man ju inte bara hästen i sticket. Trots korrekt ridning efter alla konstens regler så kan man hamna i en rehab sits med sin häst pga en enda enkel vrickning eller sträckning.
 

Liknande trådar

Hästvård Behandlar hästen med TENS i rehabsyfte, hyr just nu en i 3 veckor, de rekommenderar att köpa en själv, jag googlar och blir inte klok...
Svar
0
· Visningar
345
Hästvård På tidigare hästar har jag några gånger varit och vägt dem, eller så har det varit enklare att gissa/mäta ungefärlig vikt utifrån...
Svar
13
· Visningar
595
Hästvård Min islandshäst har haft återkommande skador ända sedan jag köpte honom för 2 år sedan. Innan jag köpte honom har han bara gått på bete...
Svar
14
· Visningar
709
Hästvård Hästen står med stort bandage som kombinerats med en gipsskena på framsidan benet. Gipsskenan går in under hovens tådel och följer benet...
2
Svar
25
· Visningar
1 551
Senast: jemeni
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Akvarietråden V
  • Kattsnack 11 🐈‍⬛🐈
  • Klippa hund

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp