Varför äta kött? (utbruten från Varför-tråden)

Måste man ha ett specifikt ord för det? Äta måste vi annars dör vi och människan är skapt för att äta en blandad kost. Att man sedan väljer att utesluta det ena eller andra är ju upp till personen och vill man kalla det något så får man (typ vegetarian).

Jag försöker inte vara dryg eller så utan förstår bara inte behovet att peka ut blandkost som en "norm" när det liksom är för att det är det normala och vi är skapta så?
Där säger du ungefär att vi inte behöver ett ord för normen därför att normen är normal. :D
 
Att en vegetsrisk måltid inte kräver soja är väl rätt löjligt. Den mesta vegetariska maten utgörs väl ändå av grönsaker och svamp. Detg går inte åt soja för att producera grönsaker. Pratar du brasilanskt kött så visst. men då är det väl inte fel på köttet utan ursprunget - som kräver soja. Svenskt kött produceras inte med soja.

Du får det att låta som om mjölkkorna äter massor av soja. Det gör de inte.
Sojan tillför protein. Vi har goda möjligheter att proucera protenrikt foder även i Sverige. Och det görs.
Vad är det som är löjligt? Om man ska göra en jämförelse så får man väl ändå jämföra två rätter där sojabönor har använts för att framställas! Annars blir det ju väldigt knepigt.

Vad man äter som vegetarian är precis lika olika som vad en köttätare äter. Jag äter inte svamp. Gastroparesen sätter stopp för det precis som den sätter stopp för en mängd grönsaker. Det jag äter innehåller oftast sojabönor i någon form. Det är inget jag hymlar med att jag äter iallafall 15-20 gram sojabönor (blötlagd och kokt form) i snitt/dag.

Svenska bönder använder enorma mängder soja. Mjölkkor äter enorma mängder soja.

Jag vet att endel går i taket av sådant här. Jag gör inte det. Jag lägger ingen som helst vikt vid vad andra äter. Däremot tycker jag att det blir märkligt när man inte vill ta till sig fakta. Om inga bönder ger sina djur soja, vart tar då all soja vägen som importeras som djurfoder?
 
Den privilegierade aspekten ligger väl i att det är många som inte ser möjligheten att lägga etiska perspektiv på ätandet.
Kanske? Jag blev vegetarian som barn. 10 år gammal. Jag kände ingen som var vegetarian men jag gillar inte kött och har aldrig gjort så jag slutade helt enkelt att äta det. Att jag inte heller var bekväm med att äta grisen jag tidigare hade klappat spelade såklart också in men kött har aldrig fallit mig i smaken helt enkelt. Mer omvälvande än så var det inte. Sedan är ju alla människor olika i sina tankar men jag kan inte tycka att det var särskilt privilegierat att tänka ut som tioåring att jag inte ville äta kött.
 
Vad är det som är löjligt? Om man ska göra en jämförelse så får man väl ändå jämföra två rätter där sojabönor har använts för att framställas! Annars blir det ju väldigt knepigt.

Vad man äter som vegetarian är precis lika olika som vad en köttätare äter. Jag äter inte svamp. Gastroparesen sätter stopp för det precis som den sätter stopp för en mängd grönsaker. Det jag äter innehåller oftast sojabönor i någon form. Det är inget jag hymlar med att jag äter iallafall 15-20 gram sojabönor (blötlagd och kokt form) i snitt/dag.

Svenska bönder använder enorma mängder soja. Mjölkkor äter enorma mängder soja.

Jag vet att endel går i taket av sådant här. Jag gör inte det. Jag lägger ingen som helst vikt vid vad andra äter. Däremot tycker jag att det blir märkligt när man inte vill ta till sig fakta. Om inga bönder ger sina djur soja, vart tar då all soja vägen som importeras som djurfoder?

Nej svenska bönder använder inte enorma mängder soja. Mjölkkor äter absolut inte enorma mängder soja. Av de tre mjölkproducenter som jag känner väl utfodrar ingen av dem med soja. Enligt tidigare länkat här i tråden så importerar Sverige cirka 200 000 ton soja per år. I relation till att vi i Sverige odlar cirka 5 miljoner ton spannmål per år varav cirka två tredjedelar går till djurfoder så är andelen soja i djurfoder ganska liten trots allt. Förhoppningsvis kan vi sluta importera soja för foder helt och hållet. SLU har gjort studier som visar att vi skulle klara oss utan sojaimporten för djurfoder helt med andra proteinalternativ och trenden pekar väl också dithän.
 
Kanske? Jag blev vegetarian som barn. 10 år gammal. Jag kände ingen som var vegetarian men jag gillar inte kött och har aldrig gjort så jag slutade helt enkelt att äta det. Att jag inte heller var bekväm med att äta grisen jag tidigare hade klappat spelade såklart också in men kött har aldrig fallit mig i smaken helt enkelt. Mer omvälvande än så var det inte. Sedan är ju alla människor olika i sina tankar men jag kan inte tycka att det var särskilt privilegierat att tänka ut som tioåring att jag inte ville äta kött.

Jag ser det som priviligerat (jag var vegetarian/vegan mellan 12 och 25) eftersom mina föräldrar helt plötsligt fick laga 2 middagar rätt ofta. Och de jäkla broccolibiffarna och quorn var skitdyrt.
 
Jag ser det som priviligerat (jag var vegetarian/vegan mellan 12 och 25) eftersom mina föräldrar helt plötsligt fick laga 2 middagar rätt ofta. Och de jäkla broccolibiffarna och quorn var skitdyrt.

Fast de flesta ar nog vuxna och har kontroll over sin egen kost. att vegetariskt ar dyrare kan inte vara sant - att vara vegetarian innebar inte att ata Qourn, vilket jag forstar kan vara dyrare, men gronsaker, bonor, baljvaxter etc ar betydligt billigare an kott - och massa billigare an ekologiskt och "narodlat" kott?
 
Jag ser det som priviligerat (jag var vegetarian/vegan mellan 12 och 25) eftersom mina föräldrar helt plötsligt fick laga 2 middagar rätt ofta. Och de jäkla broccolibiffarna och quorn var skitdyrt.
Där kanske vi har skillnaden? Dina föräldrar ansåg kanske att det var viktigt att du skulle ha något som ersatte köttet? Mina föräldrar brydde sig inte alls. De brydde sig inte om att jag som trettonåring bodde på gatan efter att de hade slängt ut mig heller så att de skulle bry sig om vad jag åt/inte åt känns nästan skrattretande. Så previligerat, nej inte ett dugg. Någon färdig vegetarisk mat fanns inte att köpa när jag blev vegetarian heller så att det är en ickefråga oavsett. Då fick man laga sin vegetariska mat från grunden och det både var och är snorbilligt.
 
Jag tänker att bevarandet av kulturmarker är skitsamma om vi inte lyckas bromsa klimatförändringarna. Känsliga och specialiserade arter kommer ändå inte överleva en snabb förändring av klimatet.

Eftersom klimatfrågan inte löses genom veganism eller offrande av alla andra värden tänkte jag fortsätta förhålla mig lite mer nyanserat än allin på senaste trend.

Jag kan konstatera att jag mer än halverat mitt köttätande i volym och halverat det i antal tillfällen och ser inga skäl att dra ner det till noll. Vare sig för klimat eller annat.
 
Där kanske vi har skillnaden? Dina föräldrar ansåg kanske att det var viktigt att du skulle ha något som ersatte köttet? Mina föräldrar brydde sig inte alls. De brydde sig inte om att jag som trettonåring bodde på gatan efter att de hade slängt ut mig heller så att de skulle bry sig om vad jag åt/inte åt känns nästan skrattretande. Så previligerat, nej inte ett dugg. Någon färdig vegetarisk mat fanns inte att köpa när jag blev vegetarian heller så att det är en ickefråga oavsett. Då fick man laga sin vegetariska mat från grunden och det både var och är snorbilligt.
När jag blev vegetarian som 8-åring fick jag helt enkelt äta det övriga åt minus kött. Fick lite extra grönsaker. Varken några hemgjorda eller köpta bönbiffar. I tonåren började jag äta en del substitut dock.
 

Liknande trådar

  • Artikel Artikel
Dagbok Det är nu 3½ år sedan jag fick besked om att jag är överkänslig mot komjölk, de 4 vanliga sädesslagen (vete, havre, korn, råg) samt...
Svar
0
· Visningar
365
Senast: cassiopeja
·
  • Artikel Artikel
Dagbok I många år har jag funderat på vad det egentligen är för fel på mina föräldrar. De beter sig liksom inte riktigt som normala människor...
Svar
0
· Visningar
909
Senast: Tuvstarr
·
Hästvård Funderar med detta kring svartsjuka om hästar kan känna sådant och i så fall hur. Anledningen att jag frågar är att min häst blivit som...
2
Svar
24
· Visningar
1 229
Senast: skiesabove
·
Hästvård Långt inlägg men vill gärna ha synpunkter och idéer då jag börjar tvivla på hur jag själv tänker! Jag har en 4årig häst som går med en...
Svar
3
· Visningar
1 164
Senast: Roheryn
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Barn som inte sover
  • Autistisk bror
  • Vad gör vi? Del CCVII

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp