Varför äta kött? (utbruten från Varför-tråden)

Jag undrar precis samma sak. Som vegetarian eller vegan tvingas jag konstant svara på frågan varför jag inte äter kött men så fort man frågar varför folk äter kött så blir folk helt plötsligt väldigt upprörda. Jag tycker kött är vidrigt och även om jag förstår att andra inte tycker det så kan jag fortfarande inte riktigt förstå hur man kan äta kött...

Speciellt idag när det finns hur mycket forskning som helst som säger att vi måste minska köttkonsumtionen för miljöns skull. Samt att vegetarisk kost är mer hälsosam.

Fast ingen är ju upprörd och jag vet ingen blandätare som skulle kalla grönsaker och annan vegankost för vidriga, så upprördheten verkar snarare finnas hos veganerna.

Några rena köttätare finns det liksom inte. De som har kött i sin kost lever ju inte enkomt på olika sorters kött. I regel ingår alltid också mejeriprodukter, rotfrukter och grönsaker, så varför veganer envisas med att stämpla folk som köttätare är också en liten gåta. Vi är ju lika mycket (till och med mer) rotfrukts/grönsaks/mejeri/fruktätare, då köttet oftast bara är en del av en måltid..
 
Varför det hela kokar ner till att undvika utländsk kött. Så slipper du sojan helt och hållet.
Nej soja används i svenskt djurfoder också. Mig veterligen finns ingen märkning som säger att djuren inte har ätit soja, möjligen att kravkött är sojafritt?

De flesta är inte särskilt känsliga eller specialiserade utan det handlar om att de inte är lika krävande och avkastande som många av de mera förädlade arter vi odlar.
Jag menade inte grödor odlade av människan eftersom vi diskuterade effekterna av naturbete. Det verkar vara någon sorts tanke att betad mark är det urprungliga när halva skåne är avskogat och dränerat som ett led i att frilägga brukbar mark. Anyhow, betad mark hyser arter som tål att betas men som konkurreras ut om förhållandena ändras.

Jag äger ingen micro 😅 (Äger iofs ingen tv heller kom jag precis på :p )
Nej det gjorde inte jag heller tills för några månader sedan men på de flesta arbetsplatser finns det ju möjlighet att micra sin mat. Och det var till det jag skulle ha burgaren till. Jag ställer mig inte och micrar köttsubstitut hemma precis.

2008 är över tio år sedan... Det var nog då som den svenska användningen av soja till djurfoder verkligen vände ordentligt.

Och det är främst gris och kyckling, som tar (tagit) tid på sig för att lägga om från soja, till andra fodermedel.
Sedan några år tillbaka kan man t.ex. köpa kött från "rapsgris" i mataffärerna. Där har man ersatt sojan med raps.

Mjölken är idag nästan sojafri, och i den mån soja ändå används, så är den alltid GMO-fri, och certifierad.

Nu är det så, att motståndet mot GMO, föga handlar om "den läskiga gentekniken", utan att stora delar av de genmodifierade växterna, har modifierats för att tåla massiva mängder av kemiska växtbekämpningsmedel, samt att detta utsäde oftast är patenterat av företagen som utvecklar och saluför bekämpningsmedlen.

Det är alltså en del av det riktigt dåliga industrijordbruket.
2018 var förra året. Jag är medveten om hur GMO funkar och har läst tillräckligt många poäng ekotoxikologi för att veta hur bekämpningsmedel påverkar flora och fauna.
 
Haha Norrbotten kan en alltid räkna med. Det säljs fortfarande stora mängder färdigkryddad flintastek där ;)
Älskar att grilla lamm/får och grilla en massa svamp, aubergine och sånt till. Och sen en matig sallad. Det är sommar för mig och lite exotiskt typ när man bor i lägenhet. Vi har iofs en hipstrig grill på innergården, men det blir aldrig samma.
Sant! Flintastek heter det! Färdigkryddad med för mycket salt och någon röd mystisk krydda. Gode tid. Jag tackade tyst min mor och far för min goda uppfostran, tittade hur de andra gjorde, och åt snällt.
 
Va?
Köttisar är bara släng för köttätare, inget nedsättande i det.

Översittarfasoner ser jag inga..
Men köttisar är ett rätt fånigt ord. Som om man gett sig fan på att äta kött, liksom, och gör det morgon middag kväll.

Jag äter kött och ser det mest som att jag inte är vegetarian. (Vilket inte betyder att jag inte äter många rätter utan kött för det gör jag)
 
Jag undrar precis samma sak. Som vegetarian eller vegan tvingas jag konstant svara på frågan varför jag inte äter kött men så fort man frågar varför folk äter kött så blir folk helt plötsligt väldigt upprörda. Jag tycker kött är vidrigt och även om jag förstår att andra inte tycker det så kan jag fortfarande inte riktigt förstå hur man kan äta kött...

Speciellt idag när det finns hur mycket forskning som helst som säger att vi måste minska köttkonsumtionen för miljöns skull. Samt att vegetarisk kost är mer hälsosam.
Jag tycker mig inte se, faktiskt, att folk är särskilt upprörda över att få frågan varför de äter kött. Däremot svarar vi ju, förstås, och anger de skäl vi råkar ha.

Globalt bör köttkonsumtionen minska, ja. Inte minst för att det finns en hel del kött som tas fram på tvivelaktiga sätt med både enorm påverkan på miljön och stort lidande för djuren. Det behöver inte betyda att alla behöver bli veganer, bara att många behöver minska sin köttkonsumtion och att delar av köttindustrin behöver förändras.
 
Sant! Flintastek heter det! Färdigkryddad med för mycket salt och någon röd mystisk krydda. Gode tid. Jag tackade tyst min mor och far för min goda uppfostran, tittade hur de andra gjorde, och åt snällt.
Flintastek och färdig potatissallad. Ja det skulle till och med jag bli förvånad över om jag blev bjuden på. Det har nog inte hänt sen tidigt 90-tal, och det beror i mitt fall inte på mängden kött.
 
Jag ser på kost litegrann som jag ser på religion... tro på/ät vad du vill men låt mig tro på/äta vad jag vill :D

Dvs var snäll och kommentera inte vad jag har på min tallrik såvida det inte är något i stil med: "Åh, det verkar gott" eller "Kan jag få receptet?". Jag har för många år med ätstörningar för att det ska vara ok för mig att kommentera vad någon äter eller inte äter.
 
Varför äter folk fortfarande kött?

Blir lika förvånad varje gång jag slår på Tv:n och de lagar mat med kött i. Äter i princip aldrig med människor som äter kött, känner knappt någon som äter kött.
Det känns så gammeldags att äta kött..

/veganen

De flesta vi umgås med äter kött.

För egen del är det både att det är gott och att jag haft problem med blodvärden.

Vi köper mest lokalproducerat direkt av vänner med olika köttdjur/från jägarvänner etc. Sambon jagar också. Så där kommer det en del kött med.
Då är det djur vi vet hur de levt och hur de dör.
Och så har vi en vän säljer röding till restauranger. De måste vara lika stora för att ha samma tillagningstid. Så de som är för stora och för små får vi köpa billigt.
Köper vi kött i vanlig butik köper vi svenskt eko.
Ägg köper vi från frigående utomhus.

Vi försöker äta vegetarisk regelbundet. Men jag tycker det känns som det saknas något för det mesta.
Jag har bott med vegetarian som periodvis var vegan. Duktig på att laga mat! Men jag tyckte även där att det var trist käk.
 
@tuaphua: Det sista stycket i ditt ovanstående inlägg är så viktigt. Mat ska verkligen vara tilltalande för en.

Personligen har jag ofta problem med aptiten (dels pga mediciner och dels för att jag fungerar så) och äter jag inte ordentligt drar det igång min ätstörning... är maten tilltalande (ur mitt perspektiv och mina smaklökar) är det mycket lättare att hålla igång näringsintaget.
 
Om jag bjuder bekanta som jag inte redan känner väl på mat så kollar jag alltid upp preferenser och ev allergier och anpassar maten efter det. Jag har lagat vegetariskt till mina vegetarianer och antingen har alla ätit av det eller så har omnivorerna fått annat. Jag lagar maten och ställer fram, sen får mina gäster ta av vad de vill som de vill av grönsaker, rotfrukter och animalier. Skulle någon däremot börja ifrågasätta vad någon äter så är det fritt att lämna sällskapet istället för att sitta och tala om hur äckliga någon vid bordet är.

Många omnivorer, inklusive undertecknad, äter gärna vegetariskt när det finns som alternativ är min erfarenhet. När min arbetsgivare bjuder på lunch eller tilltugg får alla ange vad de äter och det finns alltid animaliskt, vegetariskt och veganska alternativ oavsett om det är mat, tårtor eller mackor.
 
Men köttisar är ett rätt fånigt ord. Som om man gett sig fan på att äta kött, liksom, och gör det morgon middag kväll.

Jag äter kött och ser det mest som att jag inte är vegetarian. (Vilket inte betyder att jag inte äter många rätter utan kött för det gör jag)
Det är väl just "inte vegetarian" som motiverar ordet köttis. Även om jag personligen tycker att det ordet är i nivå med kramis. Men ett namn på normen, på vanligheten, som därmed pekar ut normen - det är ett begripligt behov, tycker jag.

En del säger tex blandkostare, men jag gillar inte ordet kost. Jag säger oftast omnivor om mig själv.
 
Kostnaden för min lille hund är tio ankor eller drygt ett får per år :eek: så jag är på intet sätt militant. Men vi kommer långt om kött inte är en nödvändighet eller huvudsaken i varje mål. Kött som guldkant.

Äter vi mindre kött, kan vi äta bättre kött. Och hushållsgrisar och fjäderfä har ju alltid varit ett sätt att minska matsvinn. I djurindustrin funkar det inte så.
 
Eftersom jag äter ägg, ost, lite andra mejeriprodukter, lite kött ibland (dock gärna inte kyckling eller fläsk i Sverige) brukar jag reta mina vegan-kompisar med att jag och hunden är en köttätare ihop (vi kommer nog inte upp i 83 kilo) men det behöver de inte veta)

Mina vegan-vänners diet är dock bättre för både planeten och djuren än min egen kosthållning och jag är tacksam över deras val. Även dålig vegankost (typ leva på avokado och bananer) slår till och med medveten blandkost, om man inte har extremt bra källor till animaliskt protein
 
Det är väl just "inte vegetarian" som motiverar ordet köttis. Även om jag personligen tycker att det ordet är i nivå med kramis. Men ett namn på normen, på vanligheten, som därmed pekar ut normen - det är ett begripligt behov, tycker jag.

En del säger tex blandkostare, men jag gillar inte ordet kost. Jag säger oftast omnivor om mig själv.
Jag använder inget substantiv för jag tycker att det är lite ansträngt! Flexitarian, omnivor - det låter som nåt slags medveten strategi. Jag äter kött av ohejdad vana, helt enkelt - vilket alltså innebär att jag äter kött IBLAND men inte alltid. Att det är normen är en självklarhet (och det är också därför jag blir förvånad över någon som blir förundrad över normen. Som om någon sa nämen, hetero, varför är folk det? Ingen jag känner är hetero, det verkar så gammaldags)
 
Fast ingen är ju upprörd och jag vet ingen blandätare som skulle kalla grönsaker och annan vegankost för vidriga, så upprördheten verkar snarare finnas hos veganerna.

Några rena köttätare finns det liksom inte. De som har kött i sin kost lever ju inte enkomt på olika sorters kött. I regel ingår alltid också mejeriprodukter, rotfrukter och grönsaker, så varför veganer envisas med att stämpla folk som köttätare är också en liten gåta. Vi är ju lika mycket (till och med mer) rotfrukts/grönsaks/mejeri/fruktätare, då köttet oftast bara är en del av en måltid..

Skrev kanske lite otydligt, upplever att folk blivit upprörda när jag frågat varför dom äter kött. Menade inte att någon i den här tråden var upprörd. Och jo, ganska många blandätare har kallat min mat vidrig. Och mig konstig för den delen också..
 
Skrev kanske lite otydligt, upplever att folk blivit upprörda när jag frågat varför dom äter kött. Menade inte att någon i den här tråden var upprörd. Och jo, ganska många blandätare har kallat min mat vidrig. Och mig konstig för den delen också..

Men det är ju bara ouppfostrat. Jag har blivit rätt hårt ifrågasatt av veganer när det gäller mitt animalieätande men jag utgår ändå ifrån att alla veganer inte är ouppfostrade. Men jag vidhåller, sitter jag och äter med någon vill jag inte ha kommentarer om mitt val av mat (och det har varit i sådana situationer jag blivit ifrågasatt).

Har du oombedd ifrågasatt deras köttätande i en matsituation kan jag förstå om de blivit griniga. Dock är det naturligtvis aldrig ok att säga att din mat är vidrig eller kalla dig konstig.
 
Jag använder inget substantiv för jag tycker att det är lite ansträngt! Flexitarian, omnivor - det låter som nåt slags medveten strategi. Jag äter kött av ohejdad vana, helt enkelt - vilket alltså innebär att jag äter kött IBLAND men inte alltid. Att det är normen är en självklarhet (och det är också därför jag blir förvånad över någon som blir förundrad över normen. Som om någon sa nämen, hetero, varför är folk det? Ingen jag känner är hetero, det verkar så gammaldags)
Det är bara en tidsfråga, så känner jag snart ingen som inte är trans.

Men jag tror generellt på att namnge normen. Det återkommer genom allting, att det behovet finns. Att namnge normen gör den möjlig att prata om. Det gillar ju jag som idé.

Och då kan jag inte helt acceptera att vi behöver ett ord för vegetarian, men inte för allätare. Eller vad vi nu vill kalla det. Det är talande att vi inte har ett ord, tycker jag. Jag använder omnivor för att det är samma sorts kategori som vegetarian.
 

Liknande trådar

  • Artikel Artikel
Dagbok Det är nu 3½ år sedan jag fick besked om att jag är överkänslig mot komjölk, de 4 vanliga sädesslagen (vete, havre, korn, råg) samt...
Svar
0
· Visningar
365
Senast: cassiopeja
·
  • Artikel Artikel
Dagbok I många år har jag funderat på vad det egentligen är för fel på mina föräldrar. De beter sig liksom inte riktigt som normala människor...
Svar
0
· Visningar
909
Senast: Tuvstarr
·
Hästvård Funderar med detta kring svartsjuka om hästar kan känna sådant och i så fall hur. Anledningen att jag frågar är att min häst blivit som...
2
Svar
24
· Visningar
1 229
Senast: skiesabove
·
Hästvård Långt inlägg men vill gärna ha synpunkter och idéer då jag börjar tvivla på hur jag själv tänker! Jag har en 4årig häst som går med en...
Svar
3
· Visningar
1 164
Senast: Roheryn
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp