Lite ödmjuka funderingar så där...då jag själv inte tävlingskör. men jag tycker det är lite förlegat att det är tillåtet med så skarpa bett som liverpool och postkandar även för lättklasskörning. Likaså inom bruksproven för kallblod. Ngt i grundutbildningen känns ju fel när en ska behöva betsla upp så starkt på unga hästar. Har full förståelse för det i spannkörning då det blir betydligt tungare att bromsa fyra hästar när det behövs.
I vilket fall som helst så finns det ju mellanskarpa bett som fungerar väl i körning också såsom jaktkandaret och kanske också pelham.
Och med tanke på vad jag lärt mig av bett av min tränare som är utbildad av en världsstjärna så förstår jag inte varför man är så begränsad i ridningen. I större delen av Europa, skulle jag säga, att man kan mycket mer om bett och dess egenskaper än vad vi kan i norden där man är fast vid att just vanliga tränsbett är så himla snälla.
Även de som håller på med ”barockridning” kan mycket mer om bett och dess inverkan.
70% av körningen är bettet och då gäller det att bettet är rätt. De olika böjningarna, vinklarna och rotationerna har funktioner som man vill åt. Det är inte nödvändigtvis skarpt.
Jag hade t.ex en häst som såg två- och tredelade bett som djävulens påfund medan ett mullenbett gav honom all ro och lugn han behövde samt lite andra funktioner som behövdes.
Mullenbett gör att hästarna vill mer framåt, arched ger en bättre nackplacering (ej falsk) och den mittemellan ger precis mitt emellan.
Några hästar vill ha lite tryck i nacken och rotation i munnen medan andra vill ha rotation men inte tryck.
Det betyder att man har mycket att spela med i körningen och stor möjlighet att hitta ett bett som hästen trivas med.
Kontakt i bettet är ett måste och om hästen inte tar kontakt så är bettet för starkt och ska inte användas.
Det skulle jag säga är det ENDA tecknet på ett för starkt bett.