Sv: Var på hästens rygg vill ni ha vikten? Skillnad barockt/vanligt?
Det var det jag menade med ironin. Jag har aldrig träffat karln och inte heller själv hört uttrycket, så jag visste inte om det var taget ur sitt sammanhang. Det är farligt att använda ironi och sådanan saker när man föreläser för mindre erfarna studenter. De missar lätt att det var sarkastiskt eller ironiskt. Och så bara plitar de ned det på pappret, och det blir helfel.
Det som jag tycker är lustigt med "ridfolk" och kanske andra med är att de lär sig lite som jag lärde mig alla kasus i latinet, traggla utantill. Sen tragglar de det vidare till sina nära, och "kunskapen" blir harranger som man kan citera, men om man ber dem säga det med egna ord eller förklara på ett mekaniskt eller fysiskt sätt, så går det inte. Det tycker jag är tecken på att de inte har förstått. Klart att det finns de som kan rida samling utan att begripa teorin, men det är inte det jag talar om. Det är som att teorin är några lösryckta teser som man upprepar. Inte en funktion som man förstår.
Jag försöker ibland förstå periodiska systemet (när jag gör glasyrer, mest) och inser att när man skulle lära sig det i skolan var det ingen som pratade om valenselektroner eller varför ädelgaserna var inerta. När man får det förklarat av sambon verkar det ju mycket mera logiskt.
Man kan dra parallell till varför man leder hästen på sin högra sida. Om jag frågar ryttare så svarar de, för att hästen är van det, för att då har man hö hand till hästen, för att arbeta den stela sidan, etc. Och det är till viss del sant, men det är för att det är tradition eftersom annars kommer värjan ivägen när man skall sitta upp! Jag har aldrig ridit med värja, och jag leder från båda håll. Islänningarna hade väl heller inga värjor...
Tessan