Har du haft ett personligt möte med banken?
Jag har pratat med flera banker, ja.
Finansinspektionens bolånetak ligger förövrigt på 85%. Dvs 15% kontantinsats generellt.
Senast ändrad:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Har du haft ett personligt möte med banken?
Jag har pratat med flera banker, ja.
När du har ett faktiskt objekt du är intresserad av kommer du ha ett mer privat möte och det är då de hjälper dig att lägga upp en plan med kontantinsats, amortering och ränta. Beroende på objektet, din inkomst, vilka amorteringskrav du omfattas av. Allt detta gånger tätt ihop med vilken kontantinsats de anser att du bör lägga in. 15% är den lägsta tillåtna kontantinsatsen men som sagt ofta kräver bankerna att du går in med lite mer.
Grattis, äntligen har du kommit fram till att 15% är den generella kontantinsatsen. Att vissa sen får betala högre var inte med i min frågeställning som gällde att vissa banker tydligen aldrig går under 20% oavsett betalningsförmåga.
Och tack för lektionen...
Du behöver inte vara spydig. Din bank kommer säkert förklara bättre för dig hur kontantinsatsen hänger ihop med tex amorteringskraven. Önskar dig lycka till med din bostadsaffär!
Det är rätt spydigt att hålla lektion för nån som inte frågat efter det. Jag ska inte göra nån bostadsaffär för tillfället så tack, men jag klarar mig.
Det är väl rätt få lägenheter i dag som har en så låg avgift? När jag tittar verkar de nästan utrotade, jämfört med för kanske 25 år sedan. Och skulle avgiften vara så låg så går ju priset i höjden i stället.Min bekant köpte nyss en etta för 2,9 m. Hon tjänar drygt 500 k om året, dvs har en rätt bra inkomst. Banken ville att hon skulle gå in med 700 k kontant för att de skulle bevilja lånet. Hon lånade då alltså 2,2 m. Hon omfattades då ändå av tre amorteringskrav så hon amorterar 3% årligen vilket blir typ 5 500 i månaden. Vet ej vad räntan blev med om vi säger 1,9 kostar det henne ca 3 500 kr. Har bostaden en månadsavgift på 1000 kr blir hennes månadskostnad 10 000 i månaden.
Iom amorteringskraven verkar bankerna blivit mer angelägna om en högre kontantinsats. Ränteläget är ju också så pass lågt nu att människor lockas ta högre lån än de kanske borde.
Jag och @MiniLi har försökt förklara så gott vi kan. Jag tycker inte att det är spydigt. Personligen tycker jag att det är ganska intressant hur allt hänger ihop!
Det är väl rätt få lägenheter i dag som har en så låg avgift? När jag tittar verkar de nästan utrotade, jämfört med för kanske 25 år sedan
Det är vanligt i gamla hus! Jag har 550 kr i avgift. Min kompis har 300 kr
Det är oftast gamla hus jag tittar på, 30-tal som mitt eller bakåt. Jag ska titta runt en sväng på sekelskifteshus.
Jag kikade på sekelskifte i centrala gbg nu.Jag bor i ett 20-talshus
Jag kikade på sekelskifte i centrala gbg nu.
Etta med 2184 i avgift
Fyra 6229
Fyra 4514
2,5:a 3572
Tvåa 1396
1,5:a 2627
Etta 1255
Tvåa 4579
Osv ...
Ja då är det skillnad. Min känsla från Göteborg är att det där i princip är historia.Oj! Viss skillnad mot Sthlm! När jag kikade på ettor så hade många en avgift runt 1000 kr eller under.
Men det blir tokigt när du försöker övertyga någon, vars ekonomiska situation du inte har en aning om, att den måste lägga 20% i kontantinsats. Lagkravet är 15%, lånar du mindre än 70% får du lägre amorteringskrav. Att man lånar till en del av kontantinsatsen (men inte med bostaden som säkerhet) verkar inte ovanligt.Jag och @MiniLi har försökt förklara så gott vi kan. Jag tycker inte att det är spydigt. Personligen tycker jag att det är ganska intressant hur allt hänger ihop!
Låga avgifter beror oftast på att det finns andra intäkter än medlemmarnas avgifter, framförallt att det finns företag, t ex butiker i huset. Om föreningen har en stor del av intäkterna från företag (oftast s. k. oäkta bostadsrättsföreningar) kan avgiften bli nära 0 kr.Det är väl rätt få lägenheter i dag som har en så låg avgift? När jag tittar verkar de nästan utrotade, jämfört med för kanske 25 år sedan. Och skulle avgiften vara så låg så går ju priset i höjden i stället.
Jag bor en central hyrestvåa på 64 kvm för 7200 (egentligen 7400 men jag har en liten hyresrabatt). Jag skulle få flytta rätt långt från centrum för att hitta en någorlunda jämförbar BR som kostade mig 7000. När jag bodde i BR var jag lite allergisk mot det där som folk alltid säger ”men du betalar ju i alla fall till dig själv”. Jag kände bara att jag betalade till banken, att det var de som ägde min lägenhet. Jag amorterade dessutom så lågt att jag aldrig fick någon betydande minskning av månadskostnaden.
Jag vet att det ofta är så, men inte alltid ...Låga avgifter beror oftast på att det finns andra intäkter än medlemmarnas avgifter, framförallt att det finns företag, t ex butiker i huset. Om föreningen har en stor del av intäkterna från företag (oftast s. k. oäkta bostadsrättsföreningar) kan avgiften bli nära 0 kr.
Det beror inte bara på husets ålder. Andra inkomster som jag skrev ovan samt om nyligen genomfört större underhåll har (stor) betydelse, liksom vad som ingår i avgiften (el, bredband etc). Ett gammalt hus med dragiga fönster och nyss genomfört stambyte kan ha en hög avgift.Det är vanligt i gamla hus! Jag har 550 kr i avgift. Min kompis har 300 kr