Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Flera har skrivit vegetarian och vegan som miljövänligt. Lever man då på närproducerat, eller belastar man miljön med transporter?
Så långt jag kunnat klura ut bör väl närproducerad, även animalisk, föda ge lägre belastning jämfört med långa internationella frakter.
Och inte vet jag hur miljöbelastande eller inte det är att producera exempelvis Quorn (jag har alltså ingen aning men är villig att höra att det sker helt utan miljöbelastning)?
Grödor kräver inte lika mkt mark och vatten för att produceras per kg som kött gör, eftersom de först inte måste odlas för att bli djurmat och sedan behövs även vatten till djuren i sig. En del av miljövinsterna med vegetarisk kost. Sen är det klart att köttsubstituten inte alltid är lokalproducerade, eller ens i Sverige. Men det börjar dyka upp.
Transporter ja, det vore fint om vi slapp dessa. Men jag tänker å andra sidan att det iaf tar bort en länk av miljö-o-vänliga kedjan att inte äta kött (det transporteras ju också).
För egen del väljer jag alltid lokalt odlade gryner, sylt, honung, mejeriprodukter, frukt, grönsaker, ägg osv. Oavsett pris så länge det finns. I andra hand köper jag Svenskproducerat. De få ggr jag köper köttsubstitut så går det i samma ordning, men det är inte ens varje månad jag köper sånt. Lever till stor del på mejeriprodukter, gröt och ägg i min vardag
Jag lever enligt devisen att ingen kan göra allt men alla kan göra nåt. Jag kör bil ja, men jag flyger inte så mkt numera och jag har inga barn och jag äter inte kött. Det är ju nåt iaf, även om det ibland köps nån klimatdålig vara.
För det mesta går det utmärkt att bara lyfta ur köttet ur en rätt, vilket gör att man inte kompenserar med något annats speciellt födoämne. Om man vill äta "köttaktiga saker" finns det flera moderna produkter som är baserade på bland annat vanlig ärtor. Om man jämför vegetarisk kost med svenssonköttiskost så är den vegetariska kosten mindre miljöbelastande. Ärtor och bondbönor tex helt vettiga proteinkällor och går utmärkt att odla i sverige för den som vill äta lokaltodlad vegetarisk mat som då blir ännu mer miljövänlig.Fast om man räknar in användning av konstgödning och konstbevattning av grödor i många länder så tror jag man hamnar ganska lika med svenskproducerat kött faktiskt. Och så finns det ju härliga vegetariska produkter som är löjligt miljöförstörande. Tänker på sötmandel, till exempel, där odlingarna utarmar grundvattennivåerna. Jag försöker förstås inte "anklaga" dig för sådant, men jag tänker att fler produkter kan vara betydligt värre i produktionsled än vad vi kanske faktiskt tänker på.
Jag anser ju att de här svenska ropen om svenska kor som miljöbov är propaganda, som slår an men inte är riktigt rimligt. Visst, det är klart att det går åt areal för köttproduktion i Sverige. Och det är klart att det går åt vatten. Men om man jämför belastning med belastning, så är nötköttsproduktionen i Sverige en löjligt liten del - jämfört med exempelvis flygtrafiken i Sverige.
Fast om man räknar in användning av konstgödning och konstbevattning av grödor i många länder så tror jag man hamnar ganska lika med svenskproducerat kött faktiskt. Och så finns det ju härliga vegetariska produkter som är löjligt miljöförstörande. Tänker på sötmandel, till exempel, där odlingarna utarmar grundvattennivåerna. Jag försöker förstås inte "anklaga" dig för sådant, men jag tänker att fler produkter kan vara betydligt värre i produktionsled än vad vi kanske faktiskt tänker på.
Jag anser ju att de här svenska ropen om svenska kor som miljöbov är propaganda, som slår an men inte är riktigt rimligt. Visst, det är klart att det går åt areal för köttproduktion i Sverige. Och det är klart att det går åt vatten. Men om man jämför belastning med belastning, så är nötköttsproduktionen i Sverige en löjligt liten del - jämfört med exempelvis flygtrafiken i Sverige.
Jag läste det som att du lät elementen vara igång hela sommaren.@Unafraid : För att det går åt en massa extra el att sänka inomhustemperaturen på sommaren. Det trodde jag var självklart.
Jag menar alltså att jag stänger av luftvärmepumpen i stället för att använda den som AC som hade varit betydligt behagligare exempelvis sommaren -18...
Ni som är veganer äter ni säsongsbaserat? Alltså den mat som det är säsong för i Sverige? Köper ni importerade grönsaker?
Fast kött slaktas ofta året runt? (Eller fryses ner) Jag försöker undvika utländska grönsaker, där det går. Jag väljer hellre frysta svenska grönsaker ön färska från utlandet. Men vissa varor finns inte i Sverige, avokado till exempel. Som inte alls är bra, men svår att ersätta till vissa maträtter.Ni som äter kött äter ni säsongsbaserat?
Köper ni importerade grönsaker?
Tror väldigt många veganer och köttätare svarar ja på båda dessa frågor. Det är inte bara veganer som äter frukt och grönt.
Jag äter vegansk, försöker äta säsongsbaserat och många gånger faller det sig helt naturligt.
Finns det svenskt väljer jag gärna det men skulle ljuga om jag skrev att jag aldrig köper något som är importerat? Själv?
Fast kött slaktas ofta året runt? (Eller fryses ner) Jag försöker undvika utländska grönsaker, där det går. Jag väljer hellre frysta svenska grönsaker ön färska från utlandet. Men vissa varor finns inte i Sverige, avokado till exempel. Som inte alls är bra, men svår att ersätta till vissa maträtter.
Ni som äter kött äter ni säsongsbaserat?
Köper ni importerade grönsaker?
Tror väldigt många veganer och köttätare svarar ja på båda dessa frågor. Det är inte bara veganer som äter frukt och grönt.
Jag äter vegansk, försöker äta säsongsbaserat och många gånger faller det sig helt naturligt.
Finns det svenskt väljer jag gärna det men skulle ljuga om jag skrev att jag aldrig köper något som är importerat? Själv?
Jag köper kött på hösten när djuren slaktas och lägger det sedan i frysen.
Jag skulle vilja att jag inte behövde köpa importerade grönsaker men av ren lathet så vill man ha det man är van vid. Målet är att själv kunna odla det jag behöver.
Jag var mest nyfiken eftersom jag själv inte är vegan. Vart drar man gränsen liksom? Om man är vegan av miljöskäl.
Men får jag fråga, om du köper svenskproducerat, så innebär det att ditt matintag är beroende av djurhållning, även om du bara konsumerar vegetabilier.Jag antar nu att människor som äter kött också äter annat, frukt och grönt bland annat. Därför blir jag lite nyfiken på varför jag som äter veganskt skulle äta mer importerat än ni som äter kött. Jag har valt bort kött, det betyder inte att jag äter en massa tropiska frukter, mandlar och importerade grönsaker. Jag kan också välja svenskt och gör man mycket mat från grunden går det oftast utmärkt.
Men ja, jag har mandelmassa i min semla och ibland har jag kokosgrädde i grytan...
Men får jag fråga, om du köper svenskproducerat, så innebär det att ditt matintag är beroende av djurhållning, även om du bara konsumerar vegetabilier.
Alla svenska bönder gödslar så mycket de kan med gödsel från djurhållning, för att hålla uppe mullhalten och mikrolivet i jordarna, förutom att konstgödsel är dyrt, det är billigare med grannens höns- eller koskit. Man kompletterar dessutom med att arbeta ner en viss mängd halm. Oavsett om man jobbar med traditionella metoder, eller odlar plöjningsfritt.
Dessutom ser växtföljden i odlandet ut så, att att man behöver odla vall, under några år på jorden, för att få den att vila, vall som konsumeras lantbruksdjur.
Det går liksom inte att odla långsiktigt hållbart, utan djurhållning.
Det finns ingen "vegansk odling", annat än småskalig hobbyodling, baserad på kompost och eget "guldvatten".
Det handlar om ekologi helt enkelt. De gröna systemet, är beroende av animala systemet, och vice versa.