Som jag redan har skrivit så är det för det första omöjligt att avgöra om en tik blivit kastrerad eller har genomgått någon annan typ av bukoperation utan att skära upp hunden och kontrollera. För det andra är det mycket stor skillnad på hur tikars könshormoner och hanhundars könshormoner påverkar hunden.
Hanhundars hormoner påverkar varenda minut varenda dag av året. Tikarnas hormoner påverkar vid löp, (sken)dräktighet och när hon har valpar, alltså långa viloperioder UTAN hormonpåverkan emellan, i varje fall om tiken löper två gånger om året. Och löpande tikar, dräktiga tikar (utom de första veckorna på dräktigheten) och tikar som har valpar får ju inte delta på bruksprov.
(En skendräktig eller tät löpande tik är ett jefla problem i tjänst. Och om proven prövar något annat än förmågan att genomföra prov är det inte oviktigt)
Att avla fram individer som bara fungerar efter en operation måste ses som etiskt mycket tveksamt av alla djurvänner. Att blindhundar kastreras kan försvaras, men om andra tjänstehundar måste kastreras för att kunna arbeta är det fel.
(Tja 90% av alla hanhästar kastreras OCH en hund som fungerar i tjänst har många andra kvalitéer som gör att den eller dess nära släktingar normalt har i avelsbasen att göra)
Det är också fel att hävda att brukset tappar till agilityn och rallylydnaden. Mer korrekt vore att säga att rallylydnad och agility på lägre nivå kräver mindre av både hund och förare. Alltså är tröskeln mycket lägre för att starta där och följaktligen är målgruppen många gånger större än för bruksprov.
(Hur har intresset för brukset utvecklats? Min erfarenhet är att det minskar. Det gäller inte hundtävlingarna)
Tror inte att en "riktig brukshund" blir nöjd av enbart rallylydnad eller agility. Vet däremot många arbetande brukshundar som tagit alla rallytitlar och tycker agility är toppenkul, så som komplement till brukset är det roliga grenar.
(Du vet inte särskilt mycket om agility? Några av världens bästa är mallar som inte gör mycket annat. Agility skulle dessutom vara skitbra eftersom det skulle motverka att brukshundarna blir för stora, tunga, otympliga och sköra för aktiv tjänst)
Med brukset är det så att det inte bara är höga krav på hundarnas mentalitet och fysik, det kräver också mycket av förarnas mentalitet och fysik. Du måste vara terränggående, med hyfsad kondition, bra uthållighet och balans, och vara vädertålig och målmedveten, och ha många timmar att spendera i skogen
. (Men proven var ju för aveln - förarens egenskaper går ju inte i ärv till hundens avkomma Det var ju därför det var så viktigt att kastrerade hundar inte skulle delta)
Några av de sjuttioplussare jag känner som har riesenschnauzer som jag, har börjat med nosework eftersom de inte längre klarar att gå kilometerspår i terräng eller att älga omkring i en sökbana. De säger att nosework är second best för hunden efter brukset, nu när de inte orkar ta sig ut i skogen. Glädjande nog har de också fått stora framgångar i nw, vilket inte är konstigt. Excellenta arbetshundar med erfarna förare slår det mesta.
Eftersom jag ställt ut tre hundar totalt fyra gånger, två stycken en gång var, och en hund två gånger, och är ointresserad av utställning, så har jag inga kunskaper eller åsikter om den tävlingsformen, och följaktligen inga kommentarer där.