Sv: Vad är detta?
Rebecca_R skrev:
Någon som vet vad min häst kan ha fått?
Han har fått typ som små sårskorpor på rumpan, pillar man bort dom så är dom typ fyllda med var
Allt hår och så är kvar men pälsen ser lite "bubblig" ut där dom sitter.
Alltså det är inte stora inte ens en centimeter. om ens en halv.
Jag var med om att en annan häst hade sånt när jag var yngre men kommer INTE ihåg vad det var el hur man behandlade det.
Någon som vet?
Hade liknande på en häst i stallet förra hösten. Det var älgflugor. Hon var vi och det var nog tackvare dt vi fick syn på en. Vi visste inte vad det var men nu vet vi. Tvätta rent gjorde de då och dessa läkte av sig själva.
Saxat från nätet:
Om "älglusflugan"
Hej hej!
Jag har en fråga som jag hoppas att ni kan svara på. Det är så att jag äger en häst som jag rider mycket i skogen. I höst har jag upptäckt att det är invasion av "älgflugor" i området. Det är besvärligt att rida när de kommer och sätter sig på hästen eftersom den blir irriterad. Jag tror att de heter älgflugor, men jag har inte hittat någon information om dem. De biter sig fast i pälsen och är mycket svåra att få bort. Vingarna går bort lätt, men kroppen sätter sig fast som en fästing.
Kan ni ge mig lite information om dessa flugor? Är de farliga? Kan de sprida sjukdomar? Har läst att älgskinn blivit oanvändbara p.g.a. dessa, tar de sig in genom pälsen?
Tack så länge!
/Josefin W
Hej Josefin och tack för ditt brev till Vilt & Vetande!
Den stora hjortlusflugan, Lipoptena cervi, hör till hjortens lusflugor. På våra breddgrader förekommer den oftast på älgen varför man ofta kallar den för älgfluga, även om den kan förekomma på alla hjortdjur. Den är vanligast i södra Sverige men finns ända upp till södra Norrland. Den är ca 5 mm lång, platt och brun till färgen.
Älgflugan flyger inte långa sträckor - förmodligen högst ett 50-tal meter. Den orienterar sig efter värme och koldioxid från utandningen.
När den landat på ett djur eller en människa tappar den vingarna. Vissa källor hävdar att honan redan är befruktad då den kommer till värddjuret, andra menar att befruktningen sker i pälsen. Hur som helst, honan måste suga blod för att kunna producera ägg. Äggen utvecklas till larver som genast efter födseln förpuppas. Största delen av pupporna faller sedan ner till marken och de som överlever till följande sommar kläcks till nya flugor. Man kan ibland se dessa puppor i älgens lega tillsammans med hår och t.o.m. blod efter betten. Flugorna förekommer framför allt under sensommar och tidig höst.
Vad man vet idag sprider inte älgflugan sjukdomar, men det är inte uteslutet. Man har konstaterat att rådjur med stort antal flugor har klåda och håravfall och vissa älgar får kraftiga inflammatoriska reaktioner när angreppen är grava. Det finns dessvärre inga repellenter (insektmedel) som avskräcker älgflugan. Med tanke på deras usla flygförmåga kan du försöka undvika dem genom att rida på öppna ytor där det blåser. Rid tidigt på morgonen då det är svalt och älgflugorna tröga.
Jag kan tänka mig att en häst fungerar som en riktig magnet för älgflugorna. Det är svårt att få loss älgflugan på grund av deras effektivt häftande ben och den platta kroppen. Båda könen suger blod men det är enbart hos hjortdjur som den kan föröka sig (det blir inga larver på hästen). Hos människan orsakar ett bett ofta klåda och en uppsvullnad som kan vara i flera veckor och som vid myggbett reagerar vissa människor starkare än andra. Det finns dokumenterat allergiska reaktioner som behövt läkarvård.
En ordentlig genomgång av hästen, sadeln och ridkläderna är säkert på plats efter ridturen. För människor rekommenderas en tät kam och pincetter. Älgflugan suger blod och kan inte borra sig genom huden. Betten kan skötas med antiseptiska preparat, på samma sätt som andra insektbett, om de ser irriterade ut.
Med vänliga hälsningar
Julia Grims / Vilt & Vetande