Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Åhjo...för 30 år sen träffade jag på flera med soleksem/svidknott etc. Det är inget nytt men man ska ha klart för sig att hästantalet är långt mycket större idag och det ger också ett ökat antal med problem även om det rent procentuellt inte nödvändigtvis är större. Man hör det oftare bara.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Det här med att hålla hästen igång. Min erfarenhet är att det är väldigt subjektivt hur mycket man själv anser att man rider/tränar. Har på nära håll sett hur man överskattar både i tid och i arbete hur mycket träning det faktiskt blir. När man dessutom då tycker att det är ok att hästen ska ställas av och få vila, ja då tappar man hakan.

Dom enda hästarna man med gott samvete kan ställa av sommartid är ridskolehästar, anser jag. Det förtjänar dom, både fysiskt och mentalt.

Så var kommer det här ifrån då att man med gott samvete kan låta en häst gå och skrota i hagen.

Jag själv då, som har fullständig koll och helt objektiv och självkritisk ;-). Nåja, men jag har i alla fall vett att ha dåligt samvete om hästen står en eller två dagar. Dessutom rider/aktiverar jag/vi hästarna året om.

Jag har upptäckt att min definition på hårt/lätt arbete skiljer sig från många andras :)
Jag blev högst förvånad när även folk som jag tycker borde veta bättre ansåg att allt utöver promenader i skogen var "hårt". För mig är ut och lufsa i skogen "vila" och en timmes dressyr/hoppträning "lätt" :angel:

Delvis knapp

Jag har en högst personlig, ytterst ovetenskaplig fundering angående fetman, fång och IR. Man jämför gärna med "förr" och "nu", utan att ta i beaktande att det har introducerats nya, förädlade grässorter, bl a rajgräs , som gärna används i vallfröblandningar. Man gödslar för att få hög avkastning.
Hästar är ju gjorda för att söka föda i många timmar och lyckas på dessa frodiga beten få i sig så otroligt mycket kraftig föda jämfört med förr när de gick på skogsbeten och ängar. Jag tror att man därmed rubbar ämnesomsättningen och då uppstår en mängd problem.
Likadant med hö/hösilage: det är ju på modet att ge "fri tillgång", man pratar om långa ättider osv, men det är ju inte nyttigt för vare sig djur eller människa att trycka i sig mängder med närings- och energirik mat. Speciellt inte om motionen är i det närmaste obefintlig. Missförstånden haglar och hästarna får visserligen sina långa ättider tillgodosedda, men med vad?
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Det borde ju nästan komma en ny marknad för annat foder.

Jag brukar t.ex. ta hem grankvistar på vintern så hästen har att göra i boxen efter att den lilla högivan är slut. Men det går ju åt en stor gren per natt då. Det är inte heller lätt att ta kvistar om man inte känner markägaren, även om det ligger kvar kvistar på marken efter skogsarbeten.

Lättfödda hästar ska ju också äta men det största problemet tycks ju vara vad de ska äta? Grovfodret får oftare skyhögt med energi än skyhögt med protein. Halm är ofta svårt att få tag på i hygienisk kvalité har jag förstått (aldrig själv haft det problemet).
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Trix:
Vi är inne på samma spår. Att oavsett hur stort bete man har så växer där i stort sett samma "flora" eller vad man ska säga. Vissa saker äter inte hästarna och vissa områden är nerbetat till max. En meter utanför stängslet, kan dom bokstavligen slänga sig över en liten grästuss. Funderat på om betet blir för ensidig kost och att hästar behöver variation - evolutionärt sett.

Jag är för analys och veta vad man fodrar sin häst med och med det har vi skapat en ganska kontant fodring. Men jag vet en hel del moderna hästmänniskor som inte tar analys och "tittar på hästen". Ger mer om den magarar av och vice versa. Det är ju också evolutionärt naturligt för hästen - att äta när det det finns frodigt bete och magra av när det tillgången tryter.

Chili:
Jag hörde från min mamma faktiskt, att förr i tiden var det vanligt med halmhack till djuren. Har därför tänkt ge min bumbling en blanding i höst nu. Förr om åren har han fått halm lite vid sidan av och har väl inte ätit upp allt och inte överförtjust utan mer i ren "desperation".

Nu ger jag nu inte min något kraftfoder, men jag ser kommer fler tillverkare som anammat hästars olika behov ffa. sockerhalten i foder.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Det är oerhört nyttigt att reflektera över vad vi ger hästarna, hur motionen ser ut o.s.v. Måtte det aldrig upphöra...


I mångt och mycket tror jag att människor, framförallt yngre, har svårt att reda ut vad som egentligen är nödvändigt. Marknadsföringen är för stark från foderbolagen och ofta framställs färdigfoder som allena undergörande för att få fram en tävlingshäst...Rekommendationerna på säckarna är ofta helt horribla då man inte är på det klara med vad man har för hästtyp och i vilken träning den faktiskt befinner sig i. Jag har fått kommentarer som att man MÅSTE ge kraftfoder för att annars bygger hästen INGA muskler????? Frågar jag då om vederbörande tycker mina hästar är omusklade ser dom mest förvirrade ut för nej, jag har mycket välmusklade hästar och dessa äter bara hö, lucern och mineraler.



Tillägger med anledning av föregående skribent: Jag tror du är inne på nåt viktigt. Det hö som odlas idag är oftast rätt ensidigt. Det är inte lätt att få tag i ängshö idag. Där är jag rätt nöjd med att ha såna vallar själv ;)
 
Senast ändrad:
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Jag håller med här. Jag tror mycket på att ha ett "djuröga" som man sa förr, att man med sin erfarna blick kan avgöra om hästen behöver mer eller mindre foder. Jag tror också att hästar ska tappa hull på senvintern och lägga på sig under sensommar- tidig höst. Skulle tro att de, som andra gräsätare, har det " i generna".

Halm är nog ett underskattat foder. Hackelse, alltså hackad halm, gav man mycket förr, trots att hästarna arbetade mycket hårt sett med våra ögon. Så det ska det bli för hästarna här till vintern!
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

KL

Utöver att hålla med flera av föregående talare har jag ytterligare en reflektion och det är regelbundenheten.

Med detta tänker jag att det oftast är litet hipp som happ när det gäller träning och igånghållning. Vintern är ju egentligen den sämsta tiden att ställa av hästar då de oftast inte rör sig speciellt mycket i hagarna.

Förr, på 70-talet, red vi oavsett väder minst en timme varje dag, oavsett kyla, mörker etc när pannlamporna och ffa lamporna man satte på stövlarna kom var det ju helt fantastiskt. Helgerna blev långa pass. Med detta menar jag att hästarna hade en högfungerande metabolism, höst, vinter, vår och försommar. Vi släppte ofta i juli på stoora beten, hästarna åt men hade med sig en fungerande metabolism och gick mycket även på betet.

Idag verkar mycket vara det omvända, släppa tidigt, ställa av när det blir dåligt väder, kallt, hårt i marken etc. Sedan att många fodrar som om hästarna har en högfungerande metabolism, ffa glukosmetabolism, när så faktiskt inte är fallet och att fodermarknaden går mot mer och mer raffinierade produkter.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Ja, jag tycker hästarna gladeligen slänger sig över våra blandningar av växter. Vissa ratas, andra älskas. I den hage min häst går nu växer t.ex. orkidéer. Den har inte blivit sådd/gödslad någonsin, åtminstone inte de senaste ~70 åren. Övriga hagar är mer "moderna". Det finns en hage där det naturlig spridit sig grönt, fint gräs som ser mycket inbjudande ut. Men hästarna är inte särskilt förtjusta i detta. De går hellre där vi förr odlade potatis, där växer nu ungefär 50/50 med gräs och mumsig klöver. ;) Samt övriga blommor, som nog är mycket smakliga.

Jag tror också att man ska fundera kring hästens ursprung när det gäller den mat vi ger dem. Människan har varit mer oppurtinistisk och ätit vad vi får tag på, så vi är ju allätare idag. Hästarna har ju fått göra på samma vis, fast de är endast herbivorer istället. Evolution går sakta. Hur länge har hästar ätit kraftfoder? Hur länge har de ätit odlat vallfoder? Kanske är det en viktigare fråga för oss med lättfödda hästar. Att tänka till kring deras ursprung och genetik för att kunna bevara deras hälsa. Precis som människan är gjord för att gilla socker, då det är en snabb energikälla som kunde rädda liv way back in the days, vilket ställer till det i dagens samhälle.
Jag har ändrat min syn, till att tycka att aspbark och björklöv också är mat. De måste inte trycka i sig just gräs eller kraftfoder, de kan äta allt möjligt som är vegetariskt. Det viktiga är att få tugga, och hålla magen igång, inte att äta förstklassigt foder.

Har också fått höra om hackelse från min pappa. De slog fint ängshö med lie till hästarna medan kossorna fick det grova åkerhöet. Höet blandades med hackelse och melass, ibland fick de havre om skörden var god och räckte.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Jag har för mig att även viss bark är kan vara avmaskande - kommer ej ihåg vilken.

Mina hästar älskar asp (och våra får), så pass att jag var tvungen och provsmaka och se om det smakade sött och hur mycket socker det innehåll. Vet ej vad jag kom fram till riktigt men sött var det inte. Men ganska gott!

Ljung, blåbärsris och hallonbusk är också riktiga höjdare. Ljung är väl mindre bra, någon gammal hästkarl nämnde att det är nektar i blommorna dom tycket är mumsigt.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Åtminstone blåbärsblommor är väldigt söta och goda, smakar till och med blåbär. ;) Nu är de väl överblommade dock.

Asp är ju alltid poppis, min häst gnager sönder alla han ser. Varför vore ljung mindre bra?
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Kan tänka mig att det är nektar som de gillar i blommande ljung men min dam knaprar glatt i sig torra ljungbuskar tidigt på våren och där finns det knappast någon nektar kvar då den, om inte annt, bör ha regnat bort. Så något annat måste det vara också.
Det här med halm är ett problem. Jag skulle gärna fodra med ett par kg halm just för att det garanterat skulle betyda mindre energi in då hon skulle strunta i att äta så mycket av det som av silaget. Frågan är bara hur jag gör det med en hosthäst? Min erfarenhet är att halm är mögligare än hö och jag vågar inte ens fodra med ritkigt fint hö.
Jag har inte heller någon skog jag kan skära kvistar i så grenar försvinner också från menyn. Kvar blir mer eller mindre de vita plastbollarna.
Kreativa tips mottages tacksamt.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Jag har för mig att även viss bark är kan vara avmaskande - kommer ej ihåg vilken.

Mina hästar älskar asp (och våra får), så pass att jag var tvungen och provsmaka och se om det smakade sött och hur mycket socker det innehåll. Vet ej vad jag kom fram till riktigt men sött var det inte. Men ganska gott!

Ljung, blåbärsris och hallonbusk är också riktiga höjdare. Ljung är väl mindre bra, någon gammal hästkarl nämnde att det är nektar i blommorna dom tycket är mumsigt.

Det är aspbark som sägs ha avmaskande effekt.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Har prövat aspbarkspellets för många år sedan. En häst åt, tre vägrade:-).

Däremot så äter alla gladeligen på aspar i hagen, hmmm.

Tycker också att det var ett himla bra tips med grangrenar. Har mycket gran så här skall tas extra grenar till vintern (annars blir det mest till dörrmatta framför stallet).

Funderade på detta med halmhack. Jag har ju prövat halmströ till hästarna och det är ju bra mycket dammigare än vanlig halm fast på ett annat sätt, mer finfördelat, går i alla fall ner i mina luftrör på ett helt annat sätt än vanligt halmdamm. (jag vattnar det halmströ jag har kvar och blandar också med annat:-). Men nu till frågan, Ni som har erfarenhet av halmhack, hur pass dammigt och vilken typ av damm blir detta?

Nu skall jag säga att min halm inte är speciellt dammig och fin kvalitet i övrigt, men jag är superpetig och tycker att allt dammar:-).
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Jag tänkte på nektar = socker. Det som jag försöker begränsa till mina hästar.

Shaggy:
Halm är ibland väldigt mögligt, ja. Jag hade tur som hittade en i närheten som sålde det som just foderhalm i småbal. Det hölls sig jättefint men så var det kall vinter också. Önsketänkande kanske men kan du kanske hitta ett grovt andra skörd hösilage, med något lägre MJ, som ett slags mitt emellan halm och hö. Annars finns ju aspbarkpellets!

Intressant att aspbark är avmaskande. Ska väl passa på att ge mina mer.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Jag håller med här. Jag tror mycket på att ha ett "djuröga" som man sa förr, att man med sin erfarna blick kan avgöra om hästen behöver mer eller mindre foder. Jag tror också att hästar ska tappa hull på senvintern och lägga på sig under sensommar- tidig höst. Skulle tro att de, som andra gräsätare, har det " i generna".

Halm är nog ett underskattat foder. Hackelse, alltså hackad halm, gav man mycket förr, trots att hästarna arbetade mycket hårt sett med våra ögon. Så det ska det bli för hästarna här till vintern!
de flesta gräsätarna föder sina ungar när betet är optimalt iom att ljuset året innan har satt igång brunstcykeln.

I UK hävdar man att de vattentäta täckena är en stor bov eller att vi överfodrar fast hästarna inte behöver ta av reserverna till att omvandla till energi. Reserverna ska ju vara till för fölen som föds var vår innan gräset sätter fart.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Det fanns redan för 20 år sen. Men då hette det att de hade 'soleksem' , 'man och svansskorv' eller 'man och svansklåda' när det var på 'de andra' raserna (än isisar).

Sen har insektstrycket på många ställen förändrats de senaste decennierna. Milda vintrar, konstiga somrar osv.

Nu då du skriver det vill jag faktiskt minnas att man och svansskorv nämndes i någon av min mammas gamla Ponnyexpressen från -60-talet, så det tror jag på :)

Men att allergi mot svidknott inte kan försämras av foderval har jag svårt att tro på, just för att jag står med en häst som är allergisk mot svidknott men endast reagerar med svår klåda om den äter fabriksfoder, nu är den helt symptomfri och har inte exemtäcke i år. Fast det är en diskussion vi får ta i framtiden då det finns mer forskning i ämnet.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Jag hittade en intressant brittisk länk kring hästar och deras vikt:
http://www.bluecross.org.uk/80162/How-tobodyscoreyourhorse.html
Väldigt intressant läsning, den hittade jag i en artikel om var man hade kollat i en avlivad ponny hur mycket fett det fanns. Då var det en ponny som utifrån såg ut som dagens svenska ponnyer, som anses vara i bra trim. Överviktsfett fanns det i alla fall i nacken, runt magsäcken och i tarmkäxet, mycket var det också. Så en häst i lagom vikt idag var en överviktig häst för "några" år sedan.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Men att allergi mot svidknott inte kan försämras av foderval har jag svårt att tro på, just för att jag står med en häst som är allergisk mot svidknott men endast reagerar med svår klåda om den äter fabriksfoder, nu är den helt symptomfri och har inte exemtäcke i år. Fast det är en diskussion vi får ta i framtiden då det finns mer forskning i ämnet.

Min eksemhäst fick mycket mildare eksem när jag slutade ge honom färdigfoder (pellets/müsli), korn och betfor.

Lucernpellets, linfrökaka/pellets och vetekli går bra:d
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Det var på Wången 2004 som försöket gjordes, hittar det tyvärr inte heller nu.
 

Liknande trådar

Hästvård Jag behöver lite hjälp med att fundera. I september fick jag en känsla att en av mina hästar mådde dåligt. Det fanns inget mer än...
2 3
Svar
50
· Visningar
10 067
Senast: Bee
·
Hästvård Bakgrund: Snart 17 årig korsning kallblod/ponny. Ligger "i uppenbar riskzon" för att utveckla PPID och har testats regelbundet sedan...
2
Svar
35
· Visningar
6 232
Hästvård Hej! Jag skulle behöva bolla lite. Det är så här att jag har en 15 årig halvblodskorsning som för flera år sen drabbades av fång. Vi...
Svar
19
· Visningar
3 777
Senast: Efwa
·
Foder & Strö Hej Har en häst jag ägt i ca 1 år. Fd ägaren sa att han blev väldigt lös i magen varje höst efter betet, de fodrade dock med ensilage...
3 4 5
Svar
88
· Visningar
18 631
Senast: caradan
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp