Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

kl
Tror mycket beror på allt detta med fri tillgång till hö/hösilage som gör att en stor del ponnyer främst åker på fång. När jag pratar med min hovslagare och andra som har fång ponnyer så har dom fått fri tillgång vilket tillslut utlöst ett fånganfall. Man kan inte ha ponnyer och hästar tillsammans och anta att dom kan äta samma mängd mat. Det håller inte i längden. Jag har inget emot fri tillgång på foder men ge då halm för att tillfredställa tuggbehovet och hö/hösilge utspritt under dagen. För min del så tycker inte jag att det är naturligt för en häst att ha tillgång till ett bra grovfoder 24/7. Man talar hela tiden om när hästarna var vildhästar men säg vilken vildhäst som hade tillgång till ett fullvärdigt grovfoder året runt, hela sitt liv.

(förlåt för irriterat inlägg men då jag har en fångponny och nyligen avlivat en ponny pga fång så är jag så trött på fång att jag kan kräkas)

jag tyckte det var ett bra inlägg.
håller helt med, vissa som vill praktisera detta med det naturliga går ju helt klart till överdrift, som med allt...lagom är bäst.
visst hästar ska beta många timmar per dygn men bara en viss mängd om man säger så...så i så fall får man ha någon slags fri tillgång lösning där de tvingas stå och pilla o äta sakta men att det tar slut när den dagliga givan är slut så de inte kan stå o käka som galningar.

nej vildhästarna får ju kämpa för sin mat, käka mkt ett tag kanske sen vandra till nytt bete sen på vintern får de ju ofta kämpa extra för att hitta mat lite som rådjuren på vintern egentligen de får gräva fram bete.

dett bra tips tycker jag är om man har lättfödda hästar...
sommarbetet skall vara den mindre hagen och vinterbetet den större...spara gräs till vintebetet och stängsla av det i flera bitar..
sen öppna lite efter hand under vintern så det alltid finns lite gammalt gräs under snön som hästarna kan gå och gräva fram o plocka med...

sen fodrar man så ofta man kan (nu pratar jag lösdrift alltså) och har man hästar i samma hage med olika näringsbehöv så försöker man i första hand ha de som är så lika som det bara går förstås men går det inte så kan man göra mindre fållor där man utfodrar de mer svårfödda lite extra under natten tex.

när man fodrar så kan man sprida ut höet, fint, över hela hagen så att de riktigt får gå och plocka och leta.

perfekt...så gör jag med mina...har 2 islänningar och 1 mini shettis hingst.
varav en av islänningarna är en mkt lättfödd valack och den andra en mer svårfödd växande hingst på 4år så jag har väldigt olika näringsbehov i samma lösdrift men det går.

allt går om man vill.
på sommaren betar hingstarna av i första hand speciellt den växande sen sist får valacken käka när det är väldigt lite gräs, behandlar honom egentligen som en fånghäst även fast han aldrig haft fång men jag behandlar honom utefter hans näringsbehov.
och han har aldrig varit så fin som han är nu.
 
Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?

Dt är absolut optimalt att i så stor mån det går försöka tillgodose hästens naturliga behov.

Men det är viktigt att vara medveten om att liv i det vilda INTE i alla aspekter är ett optimalt liv för en häst. T ex fodret är under stora perioder av året inte optimalt. Att en häst överlever är inte ett likhetstecken med optimalt liv, varken i det vilda eller i fångenskap.

Man kan dessutom inte sätta hästar i en onaturlig situation och försöka lika delar av hästhållningen med det vilda och hävda att så ska det vara. Ska man framhålla det vilda som lösningen så får man göra det rakt av.

Däremot, hästar ska varken underutfodras eller överutfodras, du missade antagligen det i mitt svar? Och deras naturliga behov av tuggtid, födosök, strövbeteende, behov av rörelse, att de är flockdjur osv ska tillgodoses så långt det går. Dock är inte äta sig fet på sommaren och svälta på vintern, på 400 hektar, det varken enda eller optimala sättet att uppnå det.

Du läste heller inte vad jag menade med arbete hos tamhäst kontra vildhäst, så läs gärna mitt tidigare inlägg igen =)

Men kan få feta hästar både med 24/7 uppstallning och med 24/7 lösdrift. På samma sätt som man kan ha smala välmående hästar både med 24/7 uppstallning och 24/7 lösdrift. Hullet avspeglar energiintaget och energiförbrukningen, och inte mycket annat.

Så, istället för att tycka att 'i det vilda svälter de på vintern så det är bra', är det bättre att ta tillvara fördelen av att vi har foder att tillgå vintertid med, och fodra LAGOM av rätt sort av det. Vad lagom är är hemskt individuellt. Vissa klarar fri tillgång, andra inte och ytterligare andra klarar fri tillgång om de får 'rätt' grovfoder. Men nyckeln är att fodra lagom året runt. Inga avarter varken sommar eller vinter, och varken för mycket eller för lite varken sommar eller vinter.

Får man bukt med överhullet så får man bukt med majoriteten av fånganfallen - där är vi helt eniga.

Men underutfodring av protein eller vintersvält är och förblir ett DÅLIGT sätt att få bukt med överhullet.
 

Liknande trådar

Hästvård Jag behöver lite hjälp med att fundera. I september fick jag en känsla att en av mina hästar mådde dåligt. Det fanns inget mer än...
2 3
Svar
50
· Visningar
10 067
Senast: Bee
·
Hästvård Bakgrund: Snart 17 årig korsning kallblod/ponny. Ligger "i uppenbar riskzon" för att utveckla PPID och har testats regelbundet sedan...
2
Svar
35
· Visningar
6 232
Hästvård Hej! Jag skulle behöva bolla lite. Det är så här att jag har en 15 årig halvblodskorsning som för flera år sen drabbades av fång. Vi...
Svar
19
· Visningar
3 777
Senast: Efwa
·
Foder & Strö Hej Har en häst jag ägt i ca 1 år. Fd ägaren sa att han blev väldigt lös i magen varje höst efter betet, de fodrade dock med ensilage...
3 4 5
Svar
88
· Visningar
18 629
Senast: caradan
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp