Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?
Mycket intressant diskussion måste jag säga. För tillfället är min ponny fet, närmare 150kg för mycket, och sommaren har bara börjat. Lika var det ifjol, men sen går den utan havre tills vikten är återställd, vilket ofta är i början av november och då får han lite lite underhållningshavre, jag vet att jag kunde skaffa munkorg, men litar inte riktigt på dem, motionerar hellre mer, vilket är ypperigt nu då det är sommar. På vintern märks det om det är kallare, hästarna i lösdriften (som har fri tillgång till hö eller silage, beroende) äter mer om det är kallare än -10, min fryser så han darrar då temperaturen går under -20, DÅ får den värmande täcke på, ponnyn är ju ändå 17. Tidigare hade jag den i ett stall var ridläraren gav dubbelt mer hösilage än vad ägarna ordinerade. Jag lämnade bort havren helt och och ponnyn var nöjd. Sen finns det de som ger 2dl havre som "skrammel i krubban" då alla andra hästarna får kraft, och får de det 3 gånger i dagen ja, det blir väldigt mycket havre per dygn för en shettis.
För tillfället motionerar jag också en shetlandsponny som svarar bra på motionen, den går ner i vikt trots dygnet runt bete. Ägaren undrade om jag ville ha havre åt den för mer fart, men det motverkar lixom målet, det är inte fart jag vill ha, utom fettet bort, och vi äter ju inte godis då vi bantar
Så det där med överutfodring vet jag om, jag brukar smyga in mina åsikter eller hålla tyst, det fungerar bäst. Att ge en artikel till folk med feta hästar så de får läsa forskningen fungerar bättre än att man går omkring och pratar om att någons häst borde få mindre kraftfoder. Om forskare säger nåt verkar det gå lättare hem.
Så är det ju lite det att ponnyn min reagerar med hudproblem om den får för mycket socker i sig. Det som finns i grundfodret, såsom hö, silage, linfrö, havre och alger går, men betfor, pellet och müsli blir för mycket. Jag och veterinärerna kämpade i 4 år med kkronisk mugg som gick bort då överloppssockret togs från foderstaten, likaså försvann sommarexemet (som var som värst då ponnyn åt som mest fabriksmat) Det där med exem är också en sak som är värd att tänka på, vartifrån har det kommit? Flera generationer russ eller nosrdsvenskar som aldrig har hört talas om sommarexem går helt plötsligt och får någon sort av det.
Dags för en tankeställare kring sjukdomar som blir vanligare idag, fång, IR, exem..? Jag bara spekulerar kring om en del av det kan bero på överutfodring.