Sv: Vad är det egentligen som händer med våra hästar?
*delvis KL*
Här är det ju ironiskt så att vikten av t ex analys ökat. Många tar ju inte analys för de har alltid fodrat med ögat och det har alltid gått bra. Jag tycker iofs inte det är rätt heller, efter att själva ha sett skillnaden mellan 'bra' (med ögat) och 'optimalt' (med analys) på fullt friska hästar.
Men, när det gäller fånghästar och lättfödda hästar- och det var faktiskt en fånghäst som fick mig att börja analysera - så är det ju i dagsläget egentligen ÄNNU viktigare att kräva analys på grovfodret INNAN man köper det. Just för att det i dag är mycket lättare än förr i tiden att få mycket högre värden i fodret. Och om man då råkar köpa ett grovfoder med ett MJ-värde som är mer anpassat för digivande fullblodsston än shetlandsponnyer för att göra ett extremt exempel, så kommer shettisen att bli fet hur man än beter sig.
Sen finns det, men det har jag tjatat om så många gånger förr, en stor vinst att hitta ett foder som på den låga giva som täcker MJ täcker hela proteinbehovet, så man slipper krubbfodra - dvs en hög kvot men en låg MJ.
Men, håller helt med att man måste försöka få fram växter som passar de lättfödda bättre. I dagsläget GÅR det t ex inte att skörda ett grovfoder med tillräckligt lågt MJ (även om man skiter i resten) för att jag ska kunna ge mina 1.5 kg TS/100 kg t ex som är det rekommenderade. Det går helt enkelt inte att få så lågt MJ med mindre än nya grässorter.
Sen, ang sockerhalt och skördetid. Jag är nästan helt säker på att sålänge det inte regnar på höet (och det är ju dumt ur andra perspektiv) så förbrukad minimalt med socker under torkning. MEN, om man slår på morgonen är sockerhalten i gräset lägre, och således får man lägre socker i det slagna. Så slå det en morgon (om man inte tar väldigt tidigt/sent på säsongen) ger mindre socker. Samma sak slå en mulen dag. Men för att när man då slår grässtrået och 'stoppar processerna' så är det lågt socker.
*delvis KL*
Här är det ju ironiskt så att vikten av t ex analys ökat. Många tar ju inte analys för de har alltid fodrat med ögat och det har alltid gått bra. Jag tycker iofs inte det är rätt heller, efter att själva ha sett skillnaden mellan 'bra' (med ögat) och 'optimalt' (med analys) på fullt friska hästar.
Men, när det gäller fånghästar och lättfödda hästar- och det var faktiskt en fånghäst som fick mig att börja analysera - så är det ju i dagsläget egentligen ÄNNU viktigare att kräva analys på grovfodret INNAN man köper det. Just för att det i dag är mycket lättare än förr i tiden att få mycket högre värden i fodret. Och om man då råkar köpa ett grovfoder med ett MJ-värde som är mer anpassat för digivande fullblodsston än shetlandsponnyer för att göra ett extremt exempel, så kommer shettisen att bli fet hur man än beter sig.
Sen finns det, men det har jag tjatat om så många gånger förr, en stor vinst att hitta ett foder som på den låga giva som täcker MJ täcker hela proteinbehovet, så man slipper krubbfodra - dvs en hög kvot men en låg MJ.
Men, håller helt med att man måste försöka få fram växter som passar de lättfödda bättre. I dagsläget GÅR det t ex inte att skörda ett grovfoder med tillräckligt lågt MJ (även om man skiter i resten) för att jag ska kunna ge mina 1.5 kg TS/100 kg t ex som är det rekommenderade. Det går helt enkelt inte att få så lågt MJ med mindre än nya grässorter.
Sen, ang sockerhalt och skördetid. Jag är nästan helt säker på att sålänge det inte regnar på höet (och det är ju dumt ur andra perspektiv) så förbrukad minimalt med socker under torkning. MEN, om man slår på morgonen är sockerhalten i gräset lägre, och således får man lägre socker i det slagna. Så slå det en morgon (om man inte tar väldigt tidigt/sent på säsongen) ger mindre socker. Samma sak slå en mulen dag. Men för att när man då slår grässtrået och 'stoppar processerna' så är det lågt socker.