Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Hej jag var också en sådan som var emot allt vad "extra" utrustning innebar även nosgrimma men vart efter jag har lärt mig mer och haft möjlighet att jobba med olika typer av hästar så kan jag inte påstå att jag är emot någon utrustning alls så länge den används på rätt sätt och på rätt häst.

När man jobbar mycket med unghästar eller outbildade hästar så kan de omöjligt förstå allt från första början och att tro att de kan de minsta hjälperna på en gång är som att binda ris för sin egen rygg. Där måste man använda "grova/tydliga hjälper" i början.

Jag använder tex spö för att förtydliga en hjälp ofta har jag lärt dem något från marken som jag sedan flyttar upp på ryggen. Genom att ge spöhjälpen samtidigt som en sitts/skänkel hjälp så lär jag hästen nya komandon för samma rörelse tex, hjälptyglar använder jag mig oftast av när jag tränar från marken och/eller för att hjälpa hästen tex för att komma tillrätta med en snedhet (stark/svag sida) eller "visa" underlätta för hästen att göra rätt. Likadant allternerar jag med/utan nosgrimma och olika bett.

Jag ser nosgrimman mer som en säkerhet än som ett verktyg att trycka ihop hästens mun med. Om hästen sticker vad gör den då? den gapar och kör huvudet i topp, vart tar betet vägen då? just det, du drar enbart i mungiporna och de är ju ganska töjliga. Alltså hjälper nosgrimman mig i det fall en olycka skulle vara framme och hästen blir rejält rädd (tack och lov händer det inte ofta) det är ju också en kvalificerad feltolkning att tro att ett tjockt tvådelat bett är snällt mot hästen men det finns säkert de som fungerar bäst på det också. Själv försöker jag ha "så lite" som möjligt i munnen på hästen.

Sporrar har jag aldrig använt de har inte behövts ännu (dock är jag långt från elitklasserna i dressyr) :laugh:

Bästa sättet att slippa använda diverse hjälpmedel på en vuxen "färdig" häst måste dock vara att ha välhanterade unghästar som utbildas av kunniga människor som kan se och ta hänsyn till den enskilda hästens förutsättningar både vad gäller mognad och exteriör där hästen blir allsidigt tränad och utsätts för olika miljöer.
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Vet du hur ett pelham ser ut? Jämfört ett pelham och pessoa?
Ett pelham har en kindkedja som "stoppar" bettet, ett pessoa har inte det, alltså kan det dras utan stopp nedåt/uppåt. Ett pelham stoppas så att detta inte sker. Alltså blir det mildare, hjälper inte att sätta en kedja på på pessoat, kedjan hamnar på fel ställe.

Skulle inte våga påstå att det blir mildare dock blir det mindre rörligt efterssom kedjan under hakan även ser till så att bettet klämmer över lanerna. Prova att trä ett liknande bett över armen och ta i tyglarna så känner du hur det verkar. Jag har förresten aldrig sett ett rakt pessoabett!? det som beskrivs innan låter mer som ett postkandar eller liknande. Pessoabetten brukar vara delade vilket gör att de samtidigt klämmer hästen i munnen och vrids neråt mot tungan utan att ha en kedjestopp...
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Vet du hur ett pelham ser ut? Jämfört ett pelham och pessoa?
Ett pelham har en kindkedja som "stoppar" bettet, ett pessoa har inte det, alltså kan det dras utan stopp nedåt/uppåt. Ett pelham stoppas så att detta inte sker. Alltså blir det mildare, hjälper inte att sätta en kedja på på pessoat, kedjan hamnar på fel ställe.

dessutom är pessoa ett hissbett dvs lyftande bett och inte ett stångbett. det enda tygeltag du kan ta på ett pessoa är lyftande. det påverkar hästens mungipor och tänder och det påverkar även hästens nacke när man tar ett tygeltag.

den likheten vi har är att det inte går att ta ledande tygeltag på nått av betten.

pessoa är ett rent korrigeringsbett och et är hemskt att det används så tanklöst. Det kan dock vara bra på bockande hästr eftersom det lyfter :) Men då måste man ju ta reda på orsaken till bockningarna...

jag brukar kalla pessoabettet för det ultimata skrangelblingblinget... Det går att vika åt ALLA håll *s* både på hästen och utanför... som ett 3D-pussel från Universeum...
 
Senast ändrad:
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Jag använder sporrar på endel av ridskolans ponnyer. Då de ständigt utsätts för en massa bankande , tycker det är snällare att trycka lätt en gång sitälelt för att sitta & nöta.
Men på mina hästar - ALDRIG !
Tycker inte om hjälptyglar, istället för att ta tag i problemet skjuter man upp det. kan man inte rida en utan kan man deftenetivt inte rida rätt med dem ;)
Samma sak med bett, ser ingen anledning. Börja från marken.
detta är mina tankar :)
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

*kl

ÅÅÅ viken dålig människa jag måste vara... Hade ju ibland graman på medishästen när jag red ut... Eftersom han gärna kollade i grantopparna och inte alls ville fokusera på mig. Gramanen har ju dessutom fördelen att man kan släppa på den när man nått önskat resultat. Alltså när hästen koncentrerade sig, fick med sig bakdelen och arbetade med ryggen, som ju var syftet med arbetet. Hade jag inte gramanen sprang han mest omkring och fjantade med sänkt rygg och tränade bara musklerna i underhalsen.
Ja, det berodde på att jag inte orkade rida ihop honom i skogen...

Har även ridit på pessoa på galen kallblodstravare som kompisen hade på foder. Han gick på röstkommando hos sin ägare men det funkade inte alls hos oss. Så kompisen vågade inte rida honom för han stack som en avlöning och sprang hem till stallet, även på hackamore... Så vi tog på pessoa och red som vanligt på slaka tyglar i skritt, gick kanonbra. Men när vi skulle trava drog han som vanligt. Tack vare pessoabettet tog det några turer innan vi kunde trava tillsammans med andra utan att hamna i stallet. Sen kunde han gå på vilket bett som helst, nån gång kunde han pröva att sticka hem, men då bytte man till pessoat nån dag igen för att påminna!

Så man kan kanske inte säga att det alltid är rätt eller fel med hjälptyglar och skarpa bett.
Fanns förresten en häst på ridskolan som ibland gick på thiedeman när hon skolades in i ridskoleverksamheten. Hon tyckte att det var jobbigt att gå med olika ryttare varje dag och blev därför spänd. Med thiedeman fick hon hjälp att söka sig framåt-neråt och kom till ro bättre. Efter framridningen kunde man ofta "koppla loss" thiedemantygeln och idag går hon på alla typer av lektioner på tredelat bett och trivs med det!
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Har inte läst hela tråden men vill ändå berätta om min inställning till detta ämnet.

Jag är sådan att jag föredrar att använda så lite tekniska hjälpmedel som möjligt. Rider med vanlig sadel, träns, vanligt 2 el. 3-delat bett och alltid ett lite längre ridspö.

När jag tränar hästar och det uppstår ett "problem" vill jag själv lösa det, och inte låta en hjälptygel el. liknande dölja det. Jag tror med på att problemen kan tränas bort på ett bra sätt än att bara sätta på ett starkare bett etc. Men självklart har jag stött på vissa undantag. Ex, en chambon är bra på unghästen som inte "vill" hitta sin egen form vid longering. Inspänningstyglar kan vara bra vid longering på en häst som är stel eller överrörlig på ena sidan etc. Men jag strävar alltid efter att kunna lösa problemet i första hand utan tekniska hjälpmedel. Det är ju också så att skall de användas, måste de användas rätt och till rätt syfte.

Ett ex. jag stött på, är på en av mina hästar. En fd. Varmblodstravare. 175cm hög, långa ben, lång hals, stel i bogarna likaså i nacke. Har alltid varit en supersnäll och go häst. Jätteduktig på att galoppera, fin och tydlig galopp, inriktad på hoppning. Har haft honom nu i 5 år. Han skogsrids mest. Tränas vid hand mycket, träda över, ställa etc. har lätt att samla sig och hitta sin form på ett bra och korrekt sett,

Problemet med honom kom för inte alls längesedan. Han har alltid ridit på ett vanligt 2-delat bett. Problemet blev att han började bli väldigt het i galoppen. Traven fixade han galant och lugnt. Men så fort det skulle vara galopp drog han iväg som en dåre. Efter ett tag började han kuta iväg vid galoppfattning, och tillslut stack han totalt och till och med skenade ett par ggr. Jag började tro att han tappat muskler för att kunna samla sig och fatta en bra galopp, så jag började träna honom. Tränade mer med honom vid hand, träda över. Tränade mycket galoppfattning i paddock. Tränade i ungefär 1månad. Tillslut var han jätteduktig och tog galopp från halt hur lätt som helst, Men så fort vi var ute i skogen, stack han igen. och igen, och igen. Tränade med honom inför tränare i integrerad ridkonst. Tränade också ute i skogen att han bara fick trava, lugna sig, skritt, galopp. Testade att fatta galopp bara i branta uppförsbackar. Men ingenting fungerade. Han stack varje gång. Gjorde allt jag kunde komma på. Men nejdå, det avr samma visa varje gång, en stor häst i en jädrans fart utan någon kontroll alls,

Tillslut tog jag då beslutet att testa ett annnat bett på honom, eftersom jag redan testat så mycket, och den sista anledningen jag kunde komma på var att han helt enkelt ville sticka i galoppen. Så jag testade ett milt bett med lite hävstångseffekt, (kommer inte åhåg namnet) Ingen skillnad. Då köpte jag ett pelham med kedja, odelat. Det har jag än idag på honom och han kan ridas som vanligt igen. Så fort jag testar ett vanligt bett igen stissar han upp sig och försöker sticka verje gång. Där hittade jag ingen annan utväg. :)

Hjälptyglar använder jag mig inte särskilt ofta av, martingal någon gång vid hoppning om hästen är het, och chambon vid longering på hästar med hög huvudhållning i högre gångarter. :)

Sporrar använder jag ej. Då jag inte ser någon anledning till det. Vet vissa folk som använder det på slöa hästar, inte bra enligt mig. För att förtydliga skänkeln: visst, det är nog ett bra sätt på dressyrhästen, men inget alternativ för mig då jag sysslar mycket med centrerad ridning, där man rider med bäckenet mer än med fötterna, ;)

Ridspö har jag ALLTID när jag rider. Och självfallet för att förtydliga mina skänkelhjälper, och som en förlängning av min egen arm, inget annat. :) Anser inte att man ska använda spöt för att slå och bestraffa hästen. Ett ex. jag ofta använder mig av är en vanlig sak man ser. Ett ekipage ska hoppa ett hinder, hästen vägrar och ryttaren rappar till hästen några gånger med ridpiskan. Varför? För att bestraffa att hästen inte hoppade? INte ett bra sätt enligt mig, Eftersom anledningen att hästen ej hoppade ofta är att den var rädd/ osäker/ kom fel, Ökar man bara inte osäkerheten då genom att rappa till hästen med spöt? Visst, det finns många små envisna ponnyer som inte vill hoppa bara för att dom inte "vill" och sjḱa tjura. Åt det har jag väl inget bra svar, då jag själv inte hoppar med en häst som inte vill hoppa. Tycker att hästen alltid ska ha roligt och tycka om träningen och arbetet.

Oj nu blev det långt, tack för att ni tog er tid att läsa mina funderingar och åsikter. :)

Hälsningar Elin.
www.stallcampos.se
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Hej!
Så här tkr jah. :)

Sporrar
Jag tycker sporrar är bra om man använder dom på rätt sätt och så länge dom inte är för " skarpa ". Hellre använda sporrar lite försiktigt än att banka hästen i sidorna om det nu är så att hästen tex är skänkeldöv.

Hjälptyglar
Hjälptyglar tycker jag är riktigt, riktigt bra. Det lär nybörjare hur det ska kännas när hästen går " rätt " samt låter hästen gå i en mer skonsam form istället för att slita på ryggen. :)

Skarpa bett
Skarpa bett anser jag att man kan slänga lååååångt ut i skogen. xD Alla borde använda vanliga tränsbett och lära hästen att vara mjuk.

Mvh Wilma
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

fast då kan jag ju tilläga att en gummisnodd/inspänning inte är skonsamt, den går inte i rätt form då .
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Nybörjare ska inte rida med hjälptyglar, för sådana reglerar enbart halsen.
Så du tycker att nybörjare ska lära sig att rätt form är när hästen enbart böjer på halsen?
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

nej jag tycker att dem ska lära sig senare när dem kommit en bra bit på vägen, att arbeta en häst i RÄTT form.
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

jaha haha okej :)
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Jag har för mycket tänke tid hehe men nu undrar jag vad ni här på buke anser om hjälptyglar, sporrar och grova bett ?
Jag måste bara säga att jag tycker hjälptyglar borde kastas! samma sak med sporrar! det finns så många som bara använder allt för det är mycket lättare, men tänk på hästarna. Bett kan vara okej, sålänge man inte sliter hästen i munnen eller använder det på fel sätt.
Vad tycker ni ?

Jag upplever hjälptyglar som ett jättebra hjälpmedel till unghästar när dom ska ridas in, nu syftar jag på typ inspänningstyglar, snälla sådana, som man använder vid longering och som ej ska spännas in för kort. Jag har aldrig känt att jag varit i behov av gramantyglar och sånt, vet knappt vad det är för jag har typ aldrig använt det.

Men i longering i början så kan löst inspända hjälptyglar vara jättebra för att hästen ska börja använda baken som motor och komma fram/nedåt. På så vis finner den en balans och lär sig jobba rätt redan innan man börjar rida hästen. Sen om den inte alls förstår vad det innebär ja då gör ju hjälptyglarna ingen nytta. Sen när man väl börjar rida så kan man fortfarande ha hjälptyglar för att hjälpa hästen, tills den har balans och man känner att man kan jobba den rätt.

I vissa fall skulle det behövas hjälptyglar på hästen just för att den som rider inte har en aning om vad den gör, då är det snällast för hästen att det finns stöd. För det är just det en hjälptygel ska vara. Då kan ryttaren fokusera på sina egna ben och balans först och främst. Hellre det än en liten snorunge som drar i hästens mun så den har huvudet uppe i det blå.

Men sporrar har jag aldrig tyckt om, spö tycker jag är ett jättebra hjälpmedel för att förstärka om hästen inte förstår. Bett ska man välja utifrån hästens behov, min häst hatar delade bett, han bara tuggar och tuggar, men stångbett helt okey, då blev han helt plötsligt harmonisk och lät mig stoppa in det i munnen på honom. Man får testa vad som funkar bäst för hästen helt enkelt. Nu kommer jag få problem när jag ska tävla dressyr för då måste man ha delade bett men det är ju några år tills han e redo för det, den dagen den sorgen, men om han inte accepterar det så..ja...då får det väl vara då.

Tack för mig!
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Jag tycker att nästan allt är tillåtet så länge man använder det på rätt sätt och inte i onödan. Själv använder jag gummiband och spö.

Gummibandet var jag lite skeptisk till i början, men testade det för att få bort hennes "hjorthals" dvs få henne att börja arbeta med nackmusklerna ist för halsmusklerna. Jag har testat att försöka utan hjälptyglar i ett halvår innan jag testade gummiband. Men det funkar precis som jag hade tänkt och jag rider ofta utan för att lära henne att gå likadant även då. Det har hjälpt jättemycket! :love:
Spö använder jag alltid när jag rider som en "hjälpande hand". Men hon är absolut inte rädd för den!

Dessutom anser jag att även träns och sadel är hjälpmedel som man ska använda med förnuft och inte ta det för givet. Jag rider ofta barbacka både för att träna upp balansen (viktigt!), lära känna hästen mer genom att jag känner musklerna och för att man kommer närmare hästen. Träns använder jag oftast, men rider också med grimma och grimskaft eller i en inhägnad utan något alls, även i hoppning och dressyr. Jag använder ett vanligt tredelat bett för att skona munnen.

Jag är 16 år, hästen är 6, och jag har ridit in henne själv.
Min polecy är: Rid inte på hästen, rid med hästen.

Jag tycker att det viktigaste med ridning är att lyssna till hästen och göra allt på lika villkor. Jag hade kunnat sitta här och skriva i dagar, men nu ska jag lägga av och hålla mig till ämnet ;)

Ps. horsemanchip går att kombinera med alla grenar!
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Jag tycker det är helt okey med hjälptyglar om man behöver det. Kan ju behövas i utbildningssyfte m.m. Själv kommer jag att ta någon form av hjälp till min bockande unghäst.
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

KL

Jag tycker hjälptyglar är bra ibland. På en unghäst jag rider så satte min tränare på vanliga gummiband för att jag skulle känna hur mycket kontakt jag behövde med hästen för att den skulle jobba rätt. Gummibanden var så långa som de kunde vara och jag red bara med dem kanske 4-5 gånger, och nu har jag rätt kontakt med hästen. När gummibanden hängde så kunde jag se att jag gjorde rätt och när de var spända skulle jag ta mer kontakt.. Så för mig hjälpte det på den hästen, nu behöver jag inte dem längre. :)
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

nu undrar jag vad ni här på buke anser om hjälptyglar, sporrar och grova bett ?

Jag har aldrig hjälptyglar. Min åsikt är att man bör analysera sin egen ridning och fundera på varför det finns ryttare som inte behöver hjälptyglar. Att låta oruterinerade ryttare använda dylikt är förkastligt. Det ställer fokus på hästens huvud istället för bakdel och rygg.

Sporrar är endast till för att förfina hjälper. Även här bör man analysera sig själv som ryttare innan man tar till sporrar. Klarar man att rida utan att nudda hästen i sidan med hälen /sporren? Jag använder inte sporrar som regel och är glad att man inom min tävlingsgren tagit bort kravet på sporrar. (Är westernryttare om det är någon som missat det).

Grova bett...? Är lite osäker på om du menar tjocka bett eller skarpa. I min värld spelar det ingen roll för som ryttare ska du träna upp känsligheten i handen och aldrig tillfoga hästen obehag. Känsligheten i hästens mun är oerhört viktig och en osmidig hand kan döda den oavsett vad man använder för bett. Personligen skiftar jag mellan många olika bett.
 
Sv: Vad anser ni om hjälptyglar, sporrar och grova bett?

Jag har aldrig hjälptyglar. Min åsikt är att man bör analysera sin egen ridning och fundera på varför det finns ryttare som inte behöver hjälptyglar. Att låta oruterinerade ryttare använda dylikt är förkastligt. Det ställer fokus på hästens huvud istället för bakdel och rygg.

Om du upplever det så, då tror jag inte du hittat rätt sorts hjälptyglar, dom ska bara vara till för att hästen ska förstå att energin ska komma bakifrån och när rumpan är med, ja då kommer halsen, ganska automatiskt - om hästen förstår.

Samma med ridning, om en ryttare ine kan hålla ordentlig kontakt med hästen och bara manar på den då går den i fel form och det bara sliter, för att då underlätta för hästen så den får det stöd den behöver så kan hjälptyglar vara jättebra, då känner även ryttaren vad den gör för fel.

Halsen skiter jag fullständigt i och jag är dressyrnörd, det jag bryr mig om är att hästen använder rumpan, och om den är med, då går hästen i rätt form och då kommer halsen.

Dom som inte är bra på att rida och vill rida min häst dom får sitta på när jag longerar med inspänningstyglar och hitta sin egen balans innan dom ens får ta i en tygel, så rädd är jag om min hästs mun.

Inget påhopp bara min åsikt! :D
 

Liknande trådar

Träning Jag kunde inte hitta någon tråd med bara bettlös ridning/körning/hantering. Så jag startar en! :laugh: Tanken med tråden är att den kan...
Svar
1
· Visningar
248
Senast: Lavinia
·
Hästhantering Hej alla, långt inlägg och jag ber om ursäkt men har mycket att skriva. Jag har redan ett konto här på buke, men då detta känns alltför...
Svar
19
· Visningar
1 688
Senast: Freazer
·
Träning I kölvattnet av Helgstrandsskandalen vill jag slå ett slag för grundridning (och markträning) och då menar jag inte lätt klass, utan...
6 7 8
Svar
149
· Visningar
9 008
Senast: Bison
·
Hästhantering Som man kan se på mitt namn rider jag på ridskola. Senaste månaden har jag märkt att hästarna är inte hanterade på ett så bra sätt där...
Svar
6
· Visningar
1 918

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp