Du kanske INTE är bra på att förklara då eller?!@aglaonema Det känns som om du inte VILL förstå vad alla försöker förklara.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Du kanske INTE är bra på att förklara då eller?!@aglaonema Det känns som om du inte VILL förstå vad alla försöker förklara.
Men sidförande hjälper lär sig ju unghästar generellt tidigt, det är ju ett ganska enormt hopp därifrån till att vara utbildad på LA-nivå?Jag vill påstå att när en kunnig och van person som utbildat och sålt hästar skriver ”Utbildad LA/LB” i en annons menas följande:
LB = Hästen kan gå rakt fram och svänga på kommando. Den kan bära sig i en balanserad form och göra 10-metersvolter. Den kan ta galoppskänkel, hålla en stadig galopp och går att reglera framåt och bakåt i olika gångarter. Det motsvarar ungefär en fyraårings utbildningsnivå om man ska bedöma grovt.
LA = Hästen kan allt som inkluderas i LB plus förstår den sidförande skänkeln. Hästen kan göra skänkelvikning, framdels- och bakdelsvändningar samt rygga. Kan korta sig något mer än LB-hästen då detta kräver lite större balans. Förstår att inte byta galopp vid varvbyte.
Den stora skillnaden ligger egentligen i den sidförande skänkeln. En häst utbildad LB kan gå rakt fram. En häst utbildad LA kan även flytta i sidled. Då jag som dressyrintresserad hobbyryttare tycker LA är en minimum utbildningsnivå för en häst jag vill ha skoj med. Även om jag som ryttare aldrig vågat tävla högre än LC/LB. Så är det ändå roligare att rida dressyr på en häst som förstår sidförande hjälper.
Vet inte om det blir så himla stor skillnad mellan de klasserna. En häst som lärt sig piaff och passage brukar man dock sedan kunna "steppa upp" hela traven på. Så hade du sagt LB jämfört med IntII hade jag sagt solklart ja. Även Msv-klasserna kommer ju med mer samling och skolor som brukar kunna förbättra gångarterna en del. Så likadant LB-MsvB, där hade jag nog också sagt generellt ja.En häst som är utbildad lätt B och rör sig lite symaskinsaktigt undrar man att hade samma häst om den varit utbildad lätt A istället kunnat röra sig bättre? Dvs förbättrar högre utbildning gången?
Själv trodde jag lätt A betyder att hästen går bättre på tygeln och förvänd galopp. Kan ha fel men kan inte även lätt C hästar sidförande skänkel.Generellt sett går väl dressyren i stort ut på att visa upp hästar som är balanserade, lösgjorda, elastiska och starka. Dvs med korrekt utbildning bör gångarterna förbättras jämfört med hästens utgångsläge. En häst som trippar runt markbunden med låst rygg kommer dock inte automatiskt börja röra sig bra bara för att den lär sig sidförande skänkel.
En häst som inte lärt sig bära upp och balansera sin ryttare på ett ledigt och avspänt vis hade jag inte tyckt var färdig för tävling över huvud taget.
Hästar kan ju generellt sett en del del saker över sin utbildningsnivå eller hur man ska säga. Men för att kunna säga att hästen är utbildad LA så är det ju en rad saker som den ska kunna göra på ett tävlingsmässigt korrekt sätt. Skänkelvikning, halt från galopp, enkla byten, förvänd galopp, rygga, bakdelsvändning och överlag mer samling och bärighet.Själv trodde jag lätt A betyder att hästen går bättre på tygeln och förvänd galopp. Kan ha fel men kan inte även lätt C hästar sidförande skänkel.
Precis. Därför är den normala grundnivå för en normalt inriden unghäst LA. Så en häst som är grundutbildad till och med LA är en genomsnittlig ridhäst. Men på marknaden finns en hel del hästar som är bristfälligt inridna av amatörer, omskolade trav- och galopphästar eller hästar som av olika anledningar inte blivit korrekt utbildade innan de säljs. Därför bör man vara medveten om att en häst utbildad till och med LB inte är fullständigt grundutbildad. Utan antingen passar för den som har önskan och kunskap att utbilda vidare, enbet nöjer sig med en häst som endast är grundriden.Men sidförande hjälper lär sig ju unghästar generellt tidigt, det är ju ett ganska enormt hopp därifrån till att vara utbildad på LA-nivå?
Svag? Spänd? Smärta? Inkorrekt ridning? Anatomi? Svårt att säga utan att ha sett hästen.Om en häst har symaskinsaktiga steg i bakbenen kan man göra något? Och vad kan vara orsaken?
Jag skulle säga spänd och kanske anatomi, ibland ser den faktiskt avslappnad ut, ibland mer styv, lite olika men den har inte så avslappnad gång som en del hästar har. Kan också bero lite på underlaget, bättre underlag bättre steg.Svag? Spänd? Smärta? Inkorrekt ridning? Anatomi? Svårt att säga utan att ha sett hästen.
Men va? Vet inte om jag missförstår, vilken ålder menar du när du säger ”normalt inriden unghäst”?Precis. Därför är den normala grundnivå för en normalt inriden unghäst LA. Så en häst som är grundutbildad till och med LA är en genomsnittlig ridhäst. Men på marknaden finns en hel del hästar som är bristfälligt inridna av amatörer, omskolade trav- och galopphästar eller hästar som av olika anledningar inte blivit korrekt utbildade innan de säljs. Därför bör man vara medveten om att en häst utbildad till och med LB inte är fullständigt grundutbildad. Utan antingen passar för den som har önskan och kunskap att utbilda vidare, enbet nöjer sig med en häst som endast är grundriden.
Lägger till att på den närbelägna ridskolan är alla hästar utbildade minst LA, men väldigt få av ridskoleleverna skulle nog kunna rida samtliga i en LA-klass. Däremot skulle flera av ridlärarna kunna rida hästarna genom ett LA-program med minst godkänt. Mest problematiskt skulle nog vara den förvända galoppen för vissa, då detta inte göra så ofta och de därför inte har full muskulatur för det. Men övriga saker inklusive att gå i rätt samling för programmet inga problem. Och då är det mestadels fd hopphästar och hobbyhästar man köpt in, ytterst få dressyrstammade med gång.
Finns också hästar som är utbildade lätt B dressyr och gått 110 cm hoppning, det tycker jag är en lite konstig kombination.
Varför skulle det vara konstigt?Finns också hästar som är utbildade lätt B dressyr och gått 110 cm hoppning, det tycker jag är en lite konstig kombination.
LB dressyr och 110-hoppning är ju varandras motsvarigheter? LB hoppning för stor häst är ju 110.Finns också hästar som är utbildade lätt B dressyr och gått 110 cm hoppning, det tycker jag är en lite konstig kombination.
Okej, känns som att 110 cm hoppning är mycket högre än lätt B dressyr och för att hoppa högt krävs ju en del dressyrträning.LB dressyr och 110-hoppning är ju varandras motsvarigheter? LB hoppning för stor häst är ju 110.
Okej, känns som att 110 cm hoppning är mycket högre än lätt B dressyr och för att hoppa högt krävs ju en del dressyrträning.