HeheFörlåt men
Dock verkar om man läser hannarna ha även fler sparrisar.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
HeheFörlåt men
Tack! Då gör jag såHar inte använt innan men har en kollega som använt med bra resultat! Det fungerar mot alla larver som äter av bladen. Medlet är godkänt i KRAV-odling och känns väldigt ”snällt”. Fungerar även mot kållarver på kålplantor. Beställ nu tipsar jag om! Man måste ha konstaterat angrepp först, det funkar inte förebyggande, men ju mindre larverna är desto bättre. Köpte en tryckspruta på Jula för 149 kr också, den funkade toppen.
Hur serverar du det, till hönsen?
Jag delar så dom kommer åt insidan. Är den rund så mer än 2 delar minst så den inte lägger sig så hönsen inte kommer åt insidan.Hur serverar du det, till hönsen?
Hurdan jord har du?
Sen i övrigt gällande rabarber.
Jag har några plantor som jag fått från min moster och som ursprungligen kommer från mammas och mosters föräldrahem i Norrbotten. Jag har gjort vad jag kunnat för att sortbestämma dem, men det verkar inte gå att komma längre med det.
Det är i alla fall en sort som växer sig gigantiska om de har rätt förutsättningar.
Visa bifogad fil 118490
Förra året fick två av plantorna blomma och jag skördade fröna från dem. Bredsådde en näve av dem direkt efter skörd för att testa om de ens var fertila, vilket de var. Ska bli spännande att se hur de frösådda plantorna blir. Planen är att så fler i år, men lite mer organiserat... (och jodå, jag vet att rabarberfrön inte nödvändigtvis ger likadan avkomma som föräldern, även om det inte finns någon annan planta som kan befrukta)
Vad är det för regler som gäller för att "namnge" egenuppfödda växter, t. ex dessa frösådda rabarber? Nån som vet?
Kan jag kalla dem "gammelmormor Gittans jätterabarber" (eller nåt liknande) utan att trampa någon på tårna?
Jag älskar min roströda Frösvidal från grönt kulturarv. Så vacker, god och rikgivande.Nån som har några tips om dagliljor? Jag har några av de vanligaste - tidig gul, fulva, Frans Hals, Stella D'oro och Sammy Russell, men det vore roligt med fler sorter. Någon som kan rekommendera (eller avråda!) från några särskilda sorter?
Själv skulle jag avråda från Stella D'Oro - förutom den senare blomningen, så skulle jag säga att den vanliga gula (Hemerocallis lilioasphodelus) är bättre på alla vis. Stella blommar mindre, tristare gul färg, är mindre, och blommorna är liksom lite "blaffiga", inte så fint formade. Och rekommendera Frans Hals, som nog är min personliga favorit, en riktig eyecatcher.
Hehe, den smakar rabarber...Det är väl vad som brukar rekommenderas? Att man kallar "sin" sort något med anknytning till var man fått den ifrån, så att man kommer ihåg det vid en eventuell insamling. Det brukar inte vara poppis att använda etablerade namn om man inte är hundra på att det är just den sorten.
Hur smakar den?
Ja, det har någon annan nämnt också. Kanske är det en sån.Oj så enorm! Det finns en ganska gammal finsk sort som heter just Jätterabarber.
Lägger du på gödsel varje år? Om inte, gör det. Mycket!Kompakt och ganska sandig. Mager. Därför gjorde jag ett väldigt stort hål och satte min lilla planta i ny fin jord.
Jag älskar min roströda Frösvidal från grönt kulturarv. Så vacker, god och rikgivande.
Den dog efter en säsong. Annars hade jag gjort detHehe, den smakar rabarber...
(jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det på annat sätt, men jag gillar dem skarpt!)
tack för info om namngivning...
Ja, det har någon annan nämnt också. Kanske är det en sån.
()googlade snabbt, jöttet ska tydligen vara svagt rött, men dessa är gröna inuti. så troligen inte då...)
Exemplaret på fotot är givetvis den största vi hittat, men de är generellt stora om de har bra växtförhållande.
Lägger du på gödsel varje år? Om inte, gör det. Mycket!
Det stämmer! Jag researchade en del inför mitt sparrisköp och valde enbart hanplantor pga bättre avkastning. Dock valde jag olika sorter, bland annat sådana som ger spädare/mjällare stjälkar med lägre fiberhalt.Tror honorna är buskigare med smalare sparrisar, fast fler, medan hanarna har färre mer hehe stabila stora sparrisar. Detta är en slutsats jag dragit efter att ha iakttagit ett gäng han och hon sparrisar när de vuxit, inte något jag direkt läst. Är lite sugen på en honsparris i alla fall för att se om jag får fler sparrisar, även om det kanske också tar mycket mer plats.
Fast om jag läser verkar de ge spädare och färre stänglar.
Jag vet inte (typiskt onödigt svar men blev så bedårad), men funkar det inte att flytta småttingarna så kan du kanske till nästa år preppa med lite större krukor med bara jord som fröna kan falla i så att plantan lätt kan flyttas därifrån utan att störas och har utrymme att växa sig lite större innan rötterna behöver störas?Visa bifogad fil 118507
Dagens fråga, min hybridjulros fröar av sig något kopiöst och det finns hundratals småplantor. Hur gör man med dessa? Förra året försökte jag flytta över dem i krukor med ganska nedslående resultat. Går de att flytta på något sätt och hur stora behöver de vara tro? Eller skall jag bara rensa bort dem?
Hmmm. Skumt är det. @sthu . Jag skördar massor av rabarber varje år på kompakt lerjord och de sattes för mer än 25 år sedan av tidigare ägare (står ihop med några svartvinbärsbuskar och massor av påskliljor). Antal gödslingstillfällen på 20+ år = noll. Antal ogräsrensningar genomförda på 20+ år = noll. Gullar med dem = skörda ett par gånger under sommaren. De sprider sig bara marginellt, men återkommer stora och starka varje år. Rabarber verkar trivas med en viss lägstanivå av misshandel.Skumt. Har du lerjord eller på annat sätt en kompakt eller styv jord och/eller sätter du rabarbern för djupt?
Det är jättekonstigt! Allt annat verkar gå att odla men inte rabarber..Hmmm. Skumt är det. @sthu . Jag skördar massor av rabarber varje år på kompakt lerjord och de sattes för mer än 25 år sedan av tidigare ägare (står ihop med några svartvinbärsbuskar och massor av påskliljor). Antal gödslingstillfällen på 20+ år = noll. Antal ogräsrensningar genomförda på 25 år = noll. Gullar med dem = skörda ett par gånger under sommaren. De sprider sig bara marginellt, men återkommer stora och starka varje år. Rabarber verkar trivas med en viss lägstanivå av misshandel.
Jag trodde den var samma som fulva? Eller är den annorlunda än arten?Jag älskar min roströda Frösvidal från grönt kulturarv. Så vacker, god och rikgivande.
Det beror väl på vad du har för växter, och vad du har för jord? Har du fet, näringsrik mylla, så lär du väl inte behöva ge dem så mycket kärlek.Många i tråden beskriver sitt gödslande och gullande med sina perenner. Och jag gör nästan inget gödslande alls och inte så mycket gullande, men gillar dem skarpt i sitt mer råa tillstånd av egen vilja och växtkraft. De som är kvar verkar trivas med det, de andra försvann nog fortare än de hann identifieras :-).
Men efter att ha läst tråden känner jag en viss rädsla för att de ger upp om de skulle få sin beskärda del näringsämnen som tillskott.
Sylvestris är verkligen jättefina, tycker jag! Hur har du dem, har fattat det som att de vill bli riktigt ”sommarbakade”?Visa bifogad fil 118506
Dagens glädjeämne, jag har lyckats få ha mina Tulipa Sylvestris i fred från rådjuren i år! Tidigare har de dragit upp dem med lökar och allt. Så fina och lite sirliga i växtsättet.
Det är jättekonstigt! Allt annat verkar gå att odla men inte rabarber..