Sv: Tråd för värdelöst vetande del 30
Dessvärre ja, men det är även andra perspektiv på grishanteringen som är i "underkant" som bl.a. de inom EU ser mellan fingrarna. Koldioxid är en av metoderna.
"Vid bedövning får slakteriet fixera grisar med hjälp av bedövningsbox eller hålla fast djurets huvud med trynbrems eller liknande. Mindre djur får hållas fast manuellt. Slakteriet får bedöva grisar med bultpistol, kulvapen, hagelgevär, elektricitet eller koldioxid. Efter utförd bedövning och innan avblodning påbörjas ska slakteriet kontrollera att djuret eller djuren är bedövade. Avblodningen måste påbörjas inom 60 sekunder efter bedövning med skjutvapen eller koldioxid och inom 20 sekunder efter bedövning med elektricitet. Avblodning ska utföras genom att båda halspulsådrorna öppnas. Observera att avblodning alltid måste göras efter att djuret skjutits med bultpistol eller annat vapen, även om köttet inte ska bli livsmedel. Efter avblodning ska slaktaren kontrollera att djuren är döda innan de får gå vidare i slaktprocessen."
Sedan beror det väl på vilket slakteri eller så är det helt enkelt mindre vanligt förekommande i Sverige.
Du tänker ju helt rätt så sett. De ska ju inte ge dig dåligt samvete för att du vet saker de inte vill kännas vid.
Men jag funderar ff över grisslakten, sker det så i Sverige?
För då är deg rätt nytt för mig som har vänner med grisgårdar?
Dessvärre ja, men det är även andra perspektiv på grishanteringen som är i "underkant" som bl.a. de inom EU ser mellan fingrarna. Koldioxid är en av metoderna.
"Vid bedövning får slakteriet fixera grisar med hjälp av bedövningsbox eller hålla fast djurets huvud med trynbrems eller liknande. Mindre djur får hållas fast manuellt. Slakteriet får bedöva grisar med bultpistol, kulvapen, hagelgevär, elektricitet eller koldioxid. Efter utförd bedövning och innan avblodning påbörjas ska slakteriet kontrollera att djuret eller djuren är bedövade. Avblodningen måste påbörjas inom 60 sekunder efter bedövning med skjutvapen eller koldioxid och inom 20 sekunder efter bedövning med elektricitet. Avblodning ska utföras genom att båda halspulsådrorna öppnas. Observera att avblodning alltid måste göras efter att djuret skjutits med bultpistol eller annat vapen, även om köttet inte ska bli livsmedel. Efter avblodning ska slaktaren kontrollera att djuren är döda innan de får gå vidare i slaktprocessen."
Sedan beror det väl på vilket slakteri eller så är det helt enkelt mindre vanligt förekommande i Sverige.
Senast ändrad: