Sv: Tittar in i ditt kök - del 7
Oj... Hur gör jag
inte min köttfärssås är nog en bättre fråga! Det blir liksom olika varje gång, beroende på vad jag råkar ha hemma... De tre gyllene reglerna för mig är dock som följer:
1. Ha gott om tid! Den ska gärna få puttra i minst en, gärna två-tre timmar på spisen för att smakerna ska komma fram ordentligt.
2. Alltid rödvin! Hälften i såsen och hälften i kocken
3. Rivna morötter istället för skurna/slantade/hackade - sötman kommer fram mer och det blir lite saftigare inbillar jag mig.
Annars, som jag tror någon påpekade här innan, tycker jag att det blir extra gott om man låter morötter, lök och paprika fräsa ganska länge ihop innan man lägger till köttfärsen. När den är genomstekt kan du ha i krossade/passerade tomater, tomatpuré, paprikapulver, svamp, ett par matskedar mango chutney, en skvätt rödvin och en nästan lika stor skvätt köttfond. Lite kidneybönor, squash eller aubergine gör sig också bra om du råkar ha det hemma. Och sedan som sagt - låt puttra! Under lock! Länge! Jag brukar avsluta med att klicka i ungefär en deciliter crème fraiche på slutet också mest för att jag gillar en krämig sås, men då blir ju smakerna naturligtvis aningen mindre koncentrerade.
Ungefär sådär brukar jag göra, säg till om du vill ha något förtydligat. Det finns säkert massor av andra bra tips att få från de duktiga kockarna i den här tråden, ingen köttfärssås är den andra lik!