Rent avelsmässigt kan det vara bra att spara hela kullen intakt och sedan avla på t.ex helbröderna till en superfin hane istället för att enbart använda en hane i matadoravel. Det gör att att man t.ex minskar risken för sjukdomar etc.Försök en gång till:
Dom där "alla insatta hundmänniskorna" kanske vet något, men då har de väl en lättåtkomlig faktabas att ty sig till?
Jag är INTE en av de väldigt insatta hundmänniskorna, och undrar ärlig:
Vilka är bieffekterna av kastration och hur stor frekvens har de?
En tendens att lägga på hullet och att utveckla mindre tydliga eventuella sekundära könskaraktärer gäller för samtliga djurraser vid kastrering, så det är inte det jag undrar över.
Finns det inga källor, så blir det bara hörsägen. Normalt brukar man kunna belägga såpass starka påståenden som att de flesta kastrerade djuren får hälsoproblem av just det ingreppet, med någon form av källa.
Jag håller på med husdjursavel inom två typer av djur, får och häst. Att välja avelsdjur ÄR svårt. Men samtidigt så kan du väl inte mena att alla 4-6-8 valparna i en kull borde föröka sig? Det mest sannolika är väl att en eller två valpar är kandidater till avelsdjur? Dessutom så tar man väl mer en en kull med samma kombination, för att verkligen få en möjlighet att se utfallet?
Om man hela tiden hoppar mellan alla möjliga kombinationer av hanar och honor, då förstår jag att man vill behålla "allt", man gör det också väldigt svårt både att avla bort oönskade egenskaper och att stärka önskade egenskaper. Att nå avelsmässiga resultat tar många generationer av planerad avel. Jag har redan nästa, och nästnästa betäckning i åtanke när jag betäcker mina hästar, och har tänkt igenom vilka linjer, med vilka egenskaper jag vill satsa på.
Och inte ska man väl kastrera så tidigt så att man inte kan se vartåt individerna utvecklas? Det gör man inte med hästar t.ex., om man misstänker att det är ett ämne för godkänd hingst. Men på de flesta föl ser man t.ex. en mindre bra (även om den inte är "dålig" i betydelsen skadlig) exteriör inom några veckor från födseln, och då kan man lika gärna kastrera så snart som möjligt, alltså vid ett års ålder.
Så har man iaf pratat i min ras angående sjukdomar som DCM. Det förutsätter ju att en hunden är frisk och klarat alla tester men t.ex inte alls är lika meriterad.
I min ras bör dessutom avelsdjuren vara så gamla så möjligt iom att sjukdomen kan debutera sent