Tack så mycket för länkar, ska titta i morgon.
Är det någon särskild välgjord studie som är bäst att börja med? Eller är någon av studierna rent av en metastudie?
Nej jag är inte oinformerad om avelsarbete, utan jag är oinformerad om hundavel.
Avel inom husdjur handlar så mycket om avelsmål av olika slag samt något slags "avelskultur", så aveln på får, häst hund eller katt fungerar av många skäl inte likadant.
Jag ser många märkligheter inom hundavel och hundhållning, inte minst att det importeras nya hundraser "hela tiden", som har svårt att finnas i en tillräcklig numerär för att det ska bli en vettig avelsbas med rimlig genetisk variation. Eller att det verkar vara omöjligt att stoppa avel med raser som i sin nuvarande utformning är uppenbart extremt ohälsosamma som kortnosar eller bulldoggar och styra dessa raser till större hälsa.
Det som verkar vara väldigt tydligt är att det "produceras" en rasande massa hundar ofta blandraser, som helt enkelt inte borde komma till. Se trådarna om oseriös avel.
Om en större andel hundar då inte var en del av avelsbasen p.g.a. kastrering så kanske den oseriösa aveln skulle minska?
Man kan ju t.ex. tänka sig ett scenario där okastrerade blandrashundar skulle få riktigt ruggigt höga försäkringspremier?
Men åter till min ursprungsfråga: Om en hanhund av något skäl kastrerats, t.ex. därför att den bor i en stressande stadsmiljö som @Sol nämner som exempel, varför ska den inte få ställas för att ge hela kullen och föräldrarna en merit?
Så här skriver veterinärförbundet, källor har du längre ner och de studierna kan du fördjupa dig i.
http://www.svf.se/sv/Sallskapet/Sma...Rekommendationer-angaende-kastration-av-hund/