Sv: Tältridhus
Hej!
Vi byggde ett nytt ridhus, dvs tälthall förra vintern.
Det är av en sorts pvc-plast, ungefär samma duk som återfinns på lastbilar.
Takstolarna är av stålförstärkt aluminium, med fyra meter jordspett på varje takstol.
Företaget som vi köpte hallen av har ett brett utbud av färger och tjocklek på plasten. Den står emot storm och regn och snö, men det är klart, för mycket snö är inte bra. Man kan installera en värmefläkt eller värmeslingor i taket så att snön smälter. Det räcker med att man höjer värmen ett par grader för att snön ska rinna av, då taket är mycket glatt. Tältet stod för övrigt emot stormen Per utan problem.
Vi valde ett ridhus med storleken 25x60 meter. Vi valde ett vitt tak för att få så mycket ljusinsläpp som möjligt, vilket innebär att man dagtid inte behöver använda använda lyset= billigt i drift. Vidare valde vi faluröda sidor och gröna portar för att tältet skulle smälta in i gårdsmiljön så mycket som möjligt. Utöver detta valde vi till fönster för ytterligare ljus.
Vi kommer att sätta dit en staketsarg för att kunna utnyttja bredden på ridhuset. ( istället för vanlig sarg som ju stjäl en del plats...)
När det blåser så rör sig sidorna men det går att få dem mycket släta och tysta om man lägger ner mycket tid på markanläggningen. För det vill till att marken är mycket jämn om plasten ska kunnas skäras till och sträckas ordentligt.
Företaget som byggde det satte upp det på knappt 24 timmar, det gick otroligt fort.
Hästar reagerar knappt på att väggarna rör sig, om vi får in en ny häst så släpper vi den en stund ensam i ridtältet så den får utforska det själv. Sedan är det aldrig några problem. En fördel med detta kan rentav vara att man får en ovanligt cool häst!
Visst kan det vara lite rått i ridhuset nu på hösten, men som sagt, det går att sätta in en värme/byggfläkt.
Men å andra sidan igen- tältet behåller luftfuktigheten mycket bra, och vi har aldrig behövt vattna!
Varje sektion är 5 meter, sedan kommer det en takstol. Och varje sektion går att rulla upp på en skena vilket innebär att man sommartid kan rida med öppna sidor och få in mycket luft och sommarkänsla! :-)
Så kommer vi till priset, det som i slutänden kan vara det avgörande...
Detta är ett mycket prisvärt alternativ och vi bedömer att vi kom undan med ungefär halva priset till skillnad om vi hade byggt med limträbalk eller liknande. För oss var det bredden vi ville ha, och det är det som kostar när man ska bygga ridhus, inte längden.
Jag skulle gärna infoga bilder på ridtältet så du får se hur det ser ut, men jag har inte riktigt koll på hur man gör... Får upp något URL-medddelande som jag inte förstår hur det fungerar... får ursäkta, är inte så jätte data-haj...
Mvh/ mumriken