Just dopet är lite speciellt i och med att det är ett sakrament inom de flesta kristna inriktningarna. Det står i grund och botten inte för något annat än att barnet (om det är ett barn som döps, som det ju oftast är här i Sverige) tas upp i kristendomen. Mig veterligen fanns ingen förkristen motsvarighet till dop innan just dopet kom till Sverige tillsammans med kristendomen.
Begravningsriter, "inträde i vuxenlivet" etc. håller jag däremot med om att det funnits här även tidigare. Dock naturligtvis inte i den kristna form som kyrkliga bröllop och begravningar innebär.
För mig är det en väsentlig skillnad just därför att en kyrka är en helig byggnad. För de/oss som tillhör kristendomen är det en plats där vi känner en närhet till en Gud som vi tror på, får stöd av, och ber till. Det är ofta fantastiskt vackra byggnader, och många är öppna för allmänheten att besöka, vilket jag tycker är fantastiskt! Underhållet av dem, och möjligheten för allmänheten att besöka kyrkorna, bekostas också av kyrkoskatten,, men vem som helst är naturligtvis välkommen att besöka kyrkorna! Däremot tycker jag att man bör ha en respekt för andras trosuppfattning, och att det som är religiösa ceremonier i religiösa rum kanske bör få vara det.
Det finns många före detta kyrkor som går att hyra för borgerliga vigslar, begravningar och liknande, om man dras till arkitekturen men inte tillhör den kristna religionen.