Svenskar vill jobba, det visar statistiken solklart. Vi har det högsta deltagandet på arbetsmarknaden och den högsta sysselsättningsgraden i Europa. Betyder det att alla svenskar vill jobba, nej! Men vi vill jobba i större utsträckning och faktiskt gör det än resten av Europa!
I tråden har det diskuterats att man skall tvinga sina barn att ta ett arbete som har så dåliga villkor att det är sämre än den lägsta nivån arbetsmarknadensparter har reglerat i avtal. Det är faktiskt åt helvete att sätta den pressen på sina vuxna barn! När någon tar ett jobb som är sämre än kollektivavtalet så sänker man alla andras löner! För den arbetsgivaren blir inte tvungen att förbättra villkoren för att rekrytera arbetstagare, och det här sprider sig som en löpeld i Sverige bland annat pga arbetsgivarna organiserar sig i mycket högre utsträckning än arbetstagarna. Därför har prekära anställningsvillkor har blivit till norm i vissa branscher idag. Och det här avtals dumpar hela den svenska arbetsmarknaden. Saknar ditt barn kvalifikationer för ett jobb med kollektivavtal, uppmuntra istället att hen ska stärka sin kompetens för att få ett jobb med kollektivavtal.
Historiskt var det vanligt att lägsta lön inte reglerades i de centrala kollektivavtalen. Arbetsgivaren förhandlade med arbetstagarrepresentanter om vilken lägsta lön skulle vara på arbetsplatsen, efter marknadsläge och löneprinciper i kollektivavtalet. Det var generellt väldigt bra nivåer jämfört med dagens lägsta löner i kollektivavtalen, som många nyanställs för och sen ligger kvar på samma låga nivå år efter år. Men något hände på 90-talet, genom politiken öppnades möjligheten till bemanningsföretag upp. Kunde man inte rekrytera personal som arbetsgivare kunde man hyra in personal till företagets ordinarie verksamhet. Man behövde inte längre åtgärda villkor och dålig arbetsmiljö för att rekrytera personal. Majoriteten av oss är tvungna att jobba och kan vi bara välja mellan dåliga och sämre jobb är valfriheten väldans liten...