st bernard

Dandylinn

Trådstartare
Jag drömmer mig bort om att i framtiden kunna skaffa mig en st bernard.. :love:

Läser runt en hel del, men nåt som jag har mycket svårt att hitta nåt direkt om är, vad gör folk med sina nallar? (hittar inte ens ett blogginlägg eller liknande)
Vilka träningsformer? Tävling?

De bekanta jag känner till promenerar enbart med sina men jag tänker för mig själv..att nåt mer bruksaktigt måste det väl finnas att göra med dem?
Spår kanske?

Det man kan läsa sig till så ska det ju vara en robust hund, som fixar både dagar med stillsammare liv men trots sin storlek ska de också vara väldigt aktiva hundar som gillar rörelse och träning..men ändå är det så få som tycks träna riktigt med sina..eller?

Frågan kom upp i mitt huvud vad jag skulle göra med min framtida hund och jag har 1-3 timmar om dagen att lägga till aktiv träning iom att jag funderar på att ta ett break från hästlivet och testa något nytt den dagen det blir dax.
 
Senast ändrad:
Sv: st bernard

Kul!

Jag läste någon enstaka artikel om en tjej som tränade och tävlade lite allt möjligt inom bruks, mest spår och lydnad..dock lät beskrivningen om hennes hund rätt kul..gick bara att motiveras genom köttbullar och gjorde inget utan köttbullar heller. Hoppas inte det är därför så få verkar träna :p

Men spår borde kännas som att det är det närmsta som motiverar hunden i sig iom tidigare framavlat användningsområde borde de väl känna för det och tycka det är roligt?

Kan man säga att de har något särskilt behov av en viss träning/få utlopp för något speciellt?

Synd bara att det verkar vara så fattigt, inga forum, inga bloggar..nada om ämnet om man söker runt på nätet..det enda som står är diskussioner om mat..hade varit mer roligt att läsa folks åsikter gällande träning, olika grenar, hur man tränar, om hundarna motiveras av nåt särskilt osv
 
Senast ändrad:
Sv: st bernard

Jag har sett en S:t bernhard på lydnadstävling en gång. Minns inte vilken klass o vet inte hur det gick. Det är några år sedan.

Man kan gå in på SKK Hunddata och klicka på sök tävling så kommer det upp ny sida. Om man väljer vilken typ av tävling, t ex lydnad, och ras så kommer det upp tävlingar där den rasen har deltagit. Klickar man på datum tävlingen har varit får man fram resultat för den rasen på den tävlingen.
 
Sv: st bernard

Smart, det ska jag göra. Även om jag har noll intresse för tävling kan det ju visa vad hundarna funkar i och tycker är roligt.

Men allra helst hade jag velat ha tag i mer personlig erfarenhet fr folk som tränar m dessa hundar och inte bara går skogspromenader. Så jag hoppas någon kanske kikar in i trtråden :)

Hur tyckte du att det ekipaget såg ut? Sökte hunden kontakt, tyckte det var kul mm? Folk påstår ju gärna att de är tröga och inte gör mer än det som ger dem fördelar..hoppas det bara är en osann fördom. Själv känner jag ju som sagt bara till de som promeneras och är därför ovan att se en verkligen jobba
 
Senast ändrad:
Sv: st bernard

DEN hunden minns jag! Den gick upp på flera platsliggningar och gav sig på andra hundar. Trots detta fortsatte ägaren att tävla med den :(. Sista gången jag såg den tävlade den i tvåan tror jag, men gick även där upp och gav sig på en annan hund. Det blev ett himla rabalder och sedan såg jag inte ekipaget fler gånger.

Antar att det inte finns fler S:t berhards som tävlat lydnad i Skåne för en sisådär 10 år sedan?
 
Sv: st bernard

Det finns ju andra stora och håriga raser om du vill ha en med lite mera fart i. Leonbergers har jag sett flera av på lydnadstävlingar, och några av dem har varit ganska duktiga.
 
Sv: st bernard

Hahaha.... Det var jättekul att läsa! Jag har en St Bernhardtik på 8 år, hon gör inga av sina "konster" om man inte står med en korv i handen. Det KAN funka med annat godis, men inte lika 100 %igt som med korv.....

Jag fick min tik för ett år sedan, en oplanerad omplacering för min del. Har inte ångrat mig en sekund! Vi tränar inget, men hon är min följeslagare och hänger med på allt!
 
Sv: st bernard

Jasså, usch då. Inte kul när sådant händer. Ja, tiden kan nog stämma. SKK har bara bak till 2006 i sitt tävlingsregister så man kan ju inte kolla det.
 
Sv: st bernard

Jag minns tyvärr inte. Se Cillamuffins kommentar.

Jag har kommit på att jag hade en S:t Bernhard på kurs en gång. Han var snäll både mot människor o andra hundar, men han var definitivt inte lat. Ibland drog han iväg med matte så hon for med som en vante. Det gjorde han bl a på gågatan i stan minst en gång när han var i 1-2 årsåldern. Man gick bara nybörjarkurs med honom o det är minst 20 år sedan. Vet inte om man kanske omplacerade.

En kompis till mig hade också en hane, tror det var på 80-talet. Han var stooor, vägde 90 kg, men from som ett lamm. Nackdelen med dessa stora hundar är att de inte blir så gamla. Denna hanen blev 6 år. Han trivdes bäst i deras svala källare, och den dagen han blev sjuk o helt plötsligt inte kunde gå så var han i källaren. Husse fick bära upp 90 kg hund därifrån eftersom han inte kunde gå alls själv.

Om jag hade varit som du så hade jag nog valt en ras som är lättare i kroppen. Som Cilamuffins säger, varför inte en leonberger. Men se upp med mentaliteten. Jag har sett både bra o dåligt temperament, läs rädslor.
 
Sv: st bernard

Tyvärr har jag inte sett eller mött några leonbergers som fallit mig i smaken..utan mest nervvrak eller aggressiva så det känns inte så himla lockande som rasval.
Sen fastnar jag inte heller för utseendet, även om man nu inte ska välja hund därefter men lite så är det ändå med i bilden också, å de kan nog många hålla med om.
Jag vill i alla fall ha en stor hund som är min kompis, dvs följer med på lite olika slags upptåg och jag vill gärna kunna träna men det ska ligga på hobbynivå jag kommer aldrig att ha intresse av tävling, men träna..det gör jag så gärna för att det är roligt isf men jag vill heller inte ha en arbetsnarkoman till hund/klassiska bruksraser.

Nåt som är lite roligt är att en bekant har fått gdk till att gå utbildning för terapihund och deras hundar samt där de kommer ifrån har iaf ok mentalitet säger flera och det är kanske därifrån som min framtida hund då kommer ifrån. I sommar har jag förhoppningsvis hunnit bekanta mig med några av hundarna därifrån så kanske jag på egen hand får mer erfarenhet av rasen.

Däremot så kvarstår ju problemet, att det inte är så känt att folk tränar direkt mycket verkar det som och det tycker jag är synd, att man inte kan ta del av erfarenheter, titta på filmer eller bilder ..eller ja vad som helst. För det finns ju många som tränar seriöst fast mer som hobby annars.
 
Sv: st bernard

Jag läste svaret och ja..den hunden lät ju inte alls trevlig :crazy:

Ang åldern vet jag inte om jag riktar in mig så jättemycket..nog är det kanske inte så lång tid heller..men å andra sidan så är det inte många hundar tycker jag som inte har krämpor efter 10-11års ålder heller och tvingas tas bort för diverse
 
Sv: st bernard

Vad kul att du funderar på St. Bernhard! :)

Jag har en kompis som föder upp dessa härliga hundar och det är alltid lika underbart att vara hemma hos henne och få träffa hundarna!

Hon tränar lydnad med flera av dom (lydnadsklass 1 och 2) och hon lär alla sina unghundar att apportera m.m. Jag tycker att hon är en mycket skicklig hundmänniska som verkligen värnar om alla hundars välmående. Jag har själv gått en lydnadskurs hos henne med min Jack Russel som hon lärde att apportera på nolltid (hade själv kämpat med apporteringen i flera månader..).

Kanske ska tillägga att hon väntar en valpkull om ca 3 veckor... ;)

Om du är intresserad så kan jag PM:a adressen till hennes hemsida.

Lycka till med hunderiet! :)
 
Sv: st bernard

Jag läste svaret och ja..den hunden lät ju inte alls trevlig :crazy:

Ang åldern vet jag inte om jag riktar in mig så jättemycket..nog är det kanske inte så lång tid heller..men å andra sidan så är det inte många hundar tycker jag som inte har krämpor efter 10-11års ålder heller och tvingas tas bort för diverse

På hundar av mastifftyp kommer krämporna oftast långt före 10-års ålder. En riktigt stor hund kan man inte räkna med att få behålla så länge. Naturligtvis finns det undantag, beroende på individ och linjer, men man måste vara beredd på att få ta adjö tidigare än av en hund av lättare typ.
 
Sv: st bernard

Somsagt, åldern spelar inte så stor roll i tilltänkt rasval.

Svårt att skydda sig mot allt, även om det är tråkigt att hunden kanske inte är med så himla länge.
 
Sv: st bernard

Det är ju tråkigt om hunden inte blir mer än kanske 5år, men om en ras ska bevaras så måste det ju finnas ägare till de valpar som föds. Då får man ju göra det bästa av den tid man får ihop! Även inom St Bernads måste det ju finnas olika typer - utst vs bruks? Fast iom att rasen generellt sett är liten i antal (världen över?) så kanske sådana variationer inte är så märkbara när det kommer till kritan...

Ang sporter, så hade jag nog tränat weight pull med en hund av den typen, spårning och sådana sporter som inte kräver så mycket 'agility'.
 

Liknande trådar

R
Hundavel & Ras Försöker hitta en hundras som kan passa mig men hittar alltid något fel. Fel som i att trots att t.ex. rasbeskrivningen låter vettig så...
9 10 11
Svar
208
· Visningar
15 440
Senast: Raderad medlem 148099
·
Hundavel & Ras Jag hjälper en bekant att välja ras för framtida hundköp och behöver lite tips :) De har haft hund innan, världens snällaste lugnaste...
2 3 4
Svar
79
· Visningar
7 539
Senast: Sezziyanen
·
Kropp & Själ Om det hjälper gjorde jag en snabb vetenskaplig sökning och det finns noll och inga evidens vad jag hittade på att AIP fungerar. :D...
2
Svar
35
· Visningar
3 696
Senast: hoppsann
·
Kropp & Själ Jag blir bara tröttare och tröttare. Får mindre och mindre energi. Feber har jag flera dagar i veckan, någon/några timmar åt gången...
8 9 10
Svar
189
· Visningar
16 104
Senast: Bri
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp