Sv: Byten
Hej! Nu måste tom jag lägga mig i debatten :smirk:
Problemet, som jag ser det, är att du hänvisar till ganska dåligt riden Akademisk ridning...
Där kan jag bara hålla med föregående inlägg som uppmanar dig att läsa, titta, ifrågasätta - inte bara på detta forumet, som ju av naturliga skäl innehåller skribenter av alla nivåer, (och skall göra skall tilläggas...)
jag kan sakna sakliga debatter, som den om galoppombyten på dressyrforumet - där konkreta tips och råd ges, utan några "du har fel-jag har rätt".
Vad jag menar är att om du skalar av ytskiktet på tävlingsdressyren, och sedan gör det samma på den akademiska dressyren så börjar du närma dig en kärna av rid"stilar" som faktiskt inte är så väldigt olika varandra. därför kan jag inte hålla med de skribenter som menar att vi diskuterar HELT olika saker? en tävlingspiaff skall se ut som en akademisk piaff, problemet är att den inte alltid gör det. en akademisk piaff ser inte heller alltid ut som en akademisk piaff men den rider man som en stärkande rörelse, på lek, för att "skoja till" det SAMTIDIGT som den stärker.
och nu till dina citat
En överböjning o tvärning i sluta tex på en ganska outbildad häst ger ju inte inte något positivt egentligen tycker jag.
nej... men en vinglig, överböjd sluta ÄR (belive it or not) något som AR ryttare inte heller eftersträvar
Jag vill hellre stärka hästen på andra sätt för att sen kunna utföra den typen av rörelse, med en böjning och tvärning hästen klarar, med bibehålllen takt och form. Hästen ska klara att bära i slutan,
inte främst trampa långt in under sin tyngdpunkt. Enligt mej då.
men precis!!!! problemet är att i dressyrriden sluta trampar hästen FÖRBI sin tyngdpunt (vilket ju också kan ha sitt syfte, men det är inte ngt som premieras i den akademiska dressyren)
Att sitta på inner i öppna ger också en överdrivning böjning, tycker jag, vilket gör att hästen inte kan arbeta med bibehållen form, takt o balans .
ja, om du hänger på hästens innersida, eller yttersida för den delen
Att använda sluta för galoppombyten är komplicerat och krångligt för hästen, men däremot är sluta bra som förberedelse till byten, men inte i själva bytesträningen.
så jag jag inte heller fått rida byten, har aldrig sett något rida byten på det viset och jag var på en bent clinic för ett tag sedan och ingen red byten UR slutor där heller, fast det kanske fungerar vad vet jag
En häst som inte ens kan samlas i trav ska trampa tex
är vi överrens om att korrekt utförda skolor i skritt kan stärka tex hästens galopp? eftersom man i den akademiska ridningen tänker att man skall kunna kontrollera ett bakben i taget är det inte så svårt att tänka att du ber hästen "kliva till" lite extra med det benet, och sedan med det andra, och vips så har du lite "tramp" (i ett stärkande syfte)
Jag tvivlar starkt på att man genom att utföra rörelserna på "fel" sätt (i mina ögon) uppnår att senare kunna utföra dem korrekt.
ja, fast återigen, det du tror är akademiskt korrekt kanske inte är det?
Om man inte rakriktar utan istället överböjer kan man inte uppnå energi och samling och inte heller få schwung.
helt sant. fast rakriktning är som bekant inte samma sak som RAKHET.
Jag anser ju ATT utföra rörerlserna korrekt är en del i arbetet med att få hästen genomarbetad och smidig. Jag vill att hästen i arbetet sitter ihop i hela överlinjen och arbetar igenom sin kropp, för att bli smidig och stark och arbeta med energi.
jajamen jag tror inte någon här säger emot dig...
Sen har vi ridning på stång........Men det låter jag vara nu.
ja för även där skiljer det sig rätt mycket på vem du frågar inom den "akademiska" världen
Jag förstår att det kanske är fel att diskutera detta med er (hmmm vilka andra ska man då diskutera med
)
nej, fortsätt fråga, vi har mycket att lära över disciplingränserna, och det gäller ALLA gränser...
OK var och en håller sig på ett forum och diskuterar inte andras idéer.
Det låter lite så här men inte från alla vill jag understryka. Jag tror att det finns väldigt olika grader av kunskap även här.
Jag tror att har man mycket kunskap kan man se att man kan lära av olika inriktningar och genom att ifrågasätta kanske få nya idéer och vinklingar. Man kan också se att ifrågasättande är inte farligt för man vet vad man kan och vad man står för. Dessutom tycker jag det verka finnas en hel del ganska olika idéer här och alla tycker nog inte lika eller ser AR lika faktiskt, men det är ju helt OK så är det nog inom alla inriktningar. Det gäller nog vilket forum man än går in på.
Jag försöker väl se om det finns delar jag kan ta till mej, antar jag, men visst kan man läsa böcker
Ja du Ingela nu svarade jag lika långt som du.....[/QUOTE]