Självhushållning

Jo, det är ju så det är, det man har har man för mycket av och så blir det ett problem istället. Jag har fem äppelträd och det mesta får fåglarna. Men i år frös allt bort så vi får max 5 äpplen på alla våra träd. Om man har ett lagom överskott kan man byta med varandra, men äpplen har ju alla.
Blir det en ok skörd i år tänkte jag bygga en "varsågod-låda" och hänga över staketet vid ingången till skolan :up:
 
Vi plockar bär och svamp och odlar lite på hobbynivå. Nu när vi flyttar till hus med rejäl trädgård hoppas jag att vi ska kunna odla mera :) jag vill gärna ha höns, men gubben är tveksam ;)
Förutom det är vi självhushållande på kött, eftersom vi jagar. Det enda röda kött vi köper är i regel pålägg, även om vi gör eget smörgåspålägg i någon omgång varje år också.
 
Finns det någon mer därute som funderar på att bli bättre på det där med självhushållning? Att klara mer själv och bli mindre beroende av att köpa saker och tjänster? Kanske odla lite mer? Kanske reparera något trasigt istället för att köpa nytt?
Kanske byta en burk hemkokt sylt mot lite hundpassning? Sätta upp lite solceller?

Kom igen nu. Inspirera mig!


Jag funderar inte så mycket på att bli bättre på det, jag tycker att det räcker att vara självförsörjande på kött och potatis :p
 
Tack @Magiana för ett inspirerande inlägg.



Det önskar jag att jag också vore, kan man dela din planta?
Bra poäng med vinterförvaring en. Ingen vits att få en bra skörd om man inte kan lagra i rätt temperatur och skadedjurssäkert.


Ja, det tror jag stämmer. Nu närmar jag mig den delen av livet när jag ska sluta jobba och då kommer saken lite i ett annat läge. Men man kan ju vara självförsörjande på annat än mat också, hur tänker du där?



Ni har kommit långt @Migo ! Berätta gärna mer om det där med biokol och rötningssystem. Och inte minst om lerhusbygget!!




Jo, det är ju så det är, det man har har man för mycket av och så blir det ett problem istället. Jag har fem äppelträd och det mesta får fåglarna. Men i år frös allt bort så vi får max 5 äpplen på alla våra träd. Om man har ett lagom överskott kan man byta med varandra, men äpplen har ju alla.


Du beskriver mitt önskeläge. Jag skulle vilja få en större del egenproducerat och ha ett utbyte med folk på trakten. Men inte bli rabiat.
Självförsörjande på annat än mat?

Skulle väl vara solceller då, dvs el. Jag har aldrig räknat på det, men det finns ju system där man producerar mer el än man gör av med. Då kanske det ändå finns lite ekonomi i det?

Tex vedeldat kräver ju enorma investeringar och är väl ofta ineffektivt både tidsmässigt och vad gäller energieffekten. Dessutom måttligt klimatsmart, elda upp är det sämsta man kan göra med den skogliga produktionen ur ett klimatperspektiv.

Typ odla lin, bereda det och väva och sy mina kläder känns inte aktuellt (man kan använda nässlor på samma vis, vilket känns lika avlägset).

Får för ullens skull - tja? Hur mycket yllekläder behöver man? En folkloristiskt tovad eller stickad stil känns inte som jag. Plus då problemet med de initiala investeringarna.

Jag undrar även om ens jakt egentligen betalar sig? Totalt sett. De uträkningar jag har sett visar snarare att man tar bort kostnader från matkontot och lägger dem på hobbykontot.

Då tror jag att min pappas uppdrag som dagismorfar är mer effektivt. Han får lagad mat och tidsinvesteringen är i stort sett den tid som måltiden tar. Dagiset ligger i huset där han bor, så inga bensinkostnader.
 
Vilken bra tråd!

Är i dagsläget inte speciellt självförsörjande. Men för varje år blir det lite mer :).

I år har jag gjort ett nytt trädgårdsland. Det är ganska litet kanske 30 kvm. Det gamla är på 100 kvm och där kommer odlar jag potatis och lök och lite bärbuskar. Sen nästa år kommer någon annan ta över då det är bökigt att åka dit så ofta. Därför är potatisarna och löken där så att man slipper vattna. Hemma vill jag så småningom uttöja trädgårdslandet till ungefär 200 kvm. Kanske redan nästa år.

Växthus vore drömmen! Det blåser så mycket här att det nästan är ett måste.

Solceller ska installeras antingen nästa år eller 2018. Elförbrukningen har gått ner massor men det beror på luftvärmepumpen och nya maskiner. En ny frys behövs då misstänker att den gamla drar en hel del.

Kommer inte att ha några andra djur än hästar, hund och katt. Så köttbiten är jag inte självförsörjande. Då blir jag hellre vegetarian. Ser absolut inget fel i att andra äter sitt eget kött, det är ju väldigt naturligt. Men i mitt fall skulle det nog sluta med att jag har en hel drös med djur och inte klara av att göra mat av dessa :crazy:.

Sååå självförsörjande på grönsaker och bär och rotfrukter är mitt mål!

Bin är något som eventuellt ska införskaffas. Finns en del biodlare i närheten så jag har blivit inspirerad. Men vill ha det lång från stallet och bostadshuset.

Har flera bärbuskar och i år planterat tre till.

Många äppelträd och körsbärsträd med varierande mängder i sig. Den som bär mest frukt är ett Puttelitet äppelträd O_o. Frosten i våras gick hårt på de flesta andra.
 
Hur kommer det sig att ni vill vara självförsörjande? Tänker att det nog kan finnas många anledningar :)

Jag har hört/läst att det iaf inte är ngn miljövinst vilket många tror. Storskalig produktion är tydligen bättre för miljön.
Men det finns ju mkt annat man kan vilja komma åt såklart, kontroll över tex gifter eller djurhantering eller bara känslan av att klara sig själv..

Imponerad över att ni orkar lägga energin, jag är alldeles för lat :)
 
Jag har ett litet projekt på gång där jag låtit sallad växa tills den nu satt blommor och jag ska försöka ta frön ifrån den. Lite osäker på när man ska ta fröna dock
 
Hur kommer det sig att ni vill vara självförsörjande? Tänker att det nog kan finnas många anledningar :)

Jag har hört/läst att det iaf inte är ngn miljövinst vilket många tror. Storskalig produktion är tydligen bättre för miljön.
Men det finns ju mkt annat man kan vilja komma åt såklart, kontroll över tex gifter eller djurhantering eller bara känslan av att klara sig själv..

Imponerad över att ni orkar lägga energin, jag är alldeles för lat :)
Främst för djurhanteringens skull. Tycker om kött (och min mage skulle nog säga upp sig om den bara fick grönt då den inte tål allt) och vill veta att djuren haft det bra. Ekologiskt i all ära, men det är fortfarande inte helt bra och det är ändå samma slakt.
Sen är det allt med miljön, transporter (som jag inte kommer ifrån helt, men tänker att det kan minska en del), besprutning mm.
Dessutom, som nån skrev, så smakar hemodlat bättre :d.
 
Nej. Jag plockar bär och svamp för att det är kul, och odlar lite grönsaker och kryddor. Men annars- Nope. Jag har ett heltidsjobb, det räcker. Jag köper gärna närproducerat och närodlat om det är bra varor, men jobbet som krävs överstiger nöjet.
Ja - det måste väl ändå vara det enda sättet att se på det?

-att det ska vara något man gör för att det är roligt och för att man vill.
 
Bin är något som eventuellt ska införskaffas. Finns en del biodlare i närheten så jag har blivit inspirerad. Men vill ha det lång från stallet och bostadshuset.
Bin stör ingen. Då skulle det u inte gå att ha i villaträdgårdar. Vi har kuporna ut mot hästhagen. 50 m från huset och 50 m från stallet. Om dom svärmar kan det ju vara lite oroliga bin ute och flaxa men det är kanske under en halvtimme. Sen sätter dom sig i ett träd 10 m från kupan och maken får ta på sig dräkten och gå ut och skaka ner dom.
 
Hönor är inte speciellt självhushållande i ekonomisk synpunkt. Fodret kostar mer än äggen man får ihop. Men betande höns ger fantastiska ägg och är roliga djur att ha. Jag har gett upp ett tag på grund av rovdjurstrycket för för mig var vitsen att ha frigående hönor.
 
Hur kommer det sig att ni vill vara självförsörjande? Tänker att det nog kan finnas många anledningar :)

Jag har hört/läst att det iaf inte är ngn miljövinst vilket många tror. Storskalig produktion är tydligen bättre för miljön.
Men det finns ju mkt annat man kan vilja komma åt såklart, kontroll över tex gifter eller djurhantering eller bara känslan av att klara sig själv..

Imponerad över att ni orkar lägga energin, jag är alldeles för lat :)
Ja, det är en förskräckligt bra fråga egentligen.
Vad är det jag vill åt?
Dels är det att ta ett steg bort ifrån konsumtionstrycket (man kan förvisso konsumera en massa gör-det-nästan-själv--apparater inom husbehovsodlingen också, så jag inser att det är något av en illusion). Men kopplingen mellan jorden, kroppen och maten på bordet är något som ger mig enorm tillfredsställelse.
Jag vill köpa mindre, göra mer. Det finns alltid folk som är duktigare än jag på allt möjligt, men jag behöver inte vara bäst i världen på allt.
 
Jag satsar kanske inte på att vara självförsörjande, men jag satsar på att äta mat som jag vet vart den kommer ifrån. Sen tycker jag att det är kul att odla och därför gör jag det.

Jag tar tillvara det mesta av mina grönsaker för vintern. Men jag orkar sällan vara sådär redig att jag kokar egen pastasås på mina tomater, men jag mosar upp dem och fryser in dem så använder jag det i köttfärssåser mm såsom krossade tomater. Zucchini och pumpa har jag hela året. Jag kokar sylt och gör marmelader på egna eller plockade bär och jag försöker frysa in så mycket bär som möjligt att använda, samma sak med rabarber. Jag gör lite äppelmos mm för att ha under året också. Det känns bättre att äta det man lagat själv än det man köper i affären. Och vilken skillnad det är på smak på en köpetomat och en jag odlat själv!!

Jag har dessutom skaffat min köttkanin som jag tänker äta upp avkommorna till och jag äter en del vilt jag skjutit själv. Dessutom har jag köpt lamm av en vän som föder upp, men nu när jag är singel äter jag inte upp det själv så jag tror att det kanske får vara i år tyvärr. Jag får se.
 
Jag går garanterat back på mina höns men tycker de är trevliga att hålla. De får massor med frukt från jobbet som annars slängs, de får säd av grannen och så här års hittar de mycket mat själva men jag köper även foder åt dem. Gulorna nu är helt otroliga, så här mörka gulor har jag aldrig någonsin sett annars!

Jag tar i övrigt reda på de bär och frukter som växer på tomten, inklusive mycket av grannens frukt. De grönsaker jag kan odla själv är både godare och nyttigare än köpta så att det finns några fördelar med stordrift kontra det som växer i min egen trädgård har jag svårt att se. Jag har i år tre traktorlass med brunnen hästskit utblandat med torv i rabatter och odlingar, inga gifter någonstans. Förhoppningsvis kommer jag att ha gott om tomater, chili, paprika, squash och bladgrönsaker från frön att dryga ut matkontot med nu under sensommar/höst. :d
 
Jag lekte med tanken i min ungdom och testade lite, men det är oerhört tidsineffektivt jämfört med att jobba och sen köpa mat. Och ska man effektivisera med redskap och maskiner, tar det flera generationer innan det går jämnt upp. Mat är rätt billigt nuförtiden.

Jag drömmer om självhushåll. För mig handlar det inte om att spara tid utan att veta vart maten kommer ifrån.
 
Bin stör ingen. Då skulle det u inte gå att ha i villaträdgårdar. Vi har kuporna ut mot hästhagen. 50 m från huset och 50 m från stallet. Om dom svärmar kan det ju vara lite oroliga bin ute och flaxa men det är kanske under en halvtimme. Sen sätter dom sig i ett träd 10 m från kupan och maken får ta på sig dräkten och gå ut och skaka ner dom.
Det beror på bina. Våra förra bin tyckte inte om mig. Så fort jag var på altanen kom de och liksom pickade mig i ansiktet. För mig, som redan innan inte tycker om insekter, var det obehagligt.
Men generellt stör de ju inte. Dessutom är de som snällast just när de svärmar, eftersom de är som mest oskyddade då.
Våra nuvarande bin är snälla och beskedliga, än så länge.
 
Hönor är inte speciellt självhushållande i ekonomisk synpunkt. Fodret kostar mer än äggen man får ihop. Men betande höns ger fantastiska ägg och är roliga djur att ha. Jag har gett upp ett tag på grund av rovdjurstrycket för för mig var vitsen att ha frigående hönor.
Framförallt att bygga upp för att ha höns (hönsgård, hönshus, foder- och vattenautomat mm) kostar. Det märker vi nu :angel:.
 
Jag har lagt så mycket pengar på min köksträdgård med att näta in odlingarna (för att hålla hönor och annat ute), lägga grus runt och rejäla träsargar, så det lär dröja mååånga år innan det blir någon ekonomisk vinst där. Desto större själslig och estetisk sådan, däremot. Och från i år börjar odlandet komma upp i sådan organisationsnivå att jag kan odla en del rotfrukter och lök för att lagra i källaren. Utöver det som förvälls och fryses in; spenat, sockerärtor, bönor etc.

Det kommande växthuset ska vi nog inte tala om ekonomin i om jag ska slå ut priset på tomater, gurka, basilika och sådant. :eek: Men, njutningen har inte något pris. Eller det välbefinnande som kommer av att sätta sig på sin uteplats och lyssna på porlande vatten, och blicka ut över rosornas blomning. :love:

Samma med hönorna, när de kommer promenerande mellan sina olika äventyr i trädgården eller på gödselstacken. Det är en investering i goda ägg, men också välmående för både mig och dem.

Jag har i alla fall ett kretsloppstänkande i att jag gör av med nästan all brunnen hästgödsel från två hästar till odlingarna, det jag själv inte nyttjar tar min grönsaksodlande granne och ger tillbaka produkter som jag inte har, från sin ekologiska odling. :up: Även hönsgödsel går raka vägen tillbaka till odlingarna, och så bidrar de med lite matrester till hönsfoder (men långt ifrån allt). En del överbliven hösilage går åt till täckodling.

Sylt eller saft minns jag inte när jag köpte senast, det produceras löpande på fläder och hemodlade bär och rabarber + en del skogsfynd typ blåbär och rönnbär. Liksom äppelmos att frysa in för hela vintern och chutney på äpplen och rabarber. Och fläderbär.

Det växer upp en hel del ffa ask men också andra lövträdsorter vid stengärsgårdarna. De behöver sågas ner med jämna mellanrum och blir till - en del - ved som eldas upp på vintern. Solpaneler var på gång för några år sedan, men det projektet är nu uppskjutet tills efter hustaket blir omlagt. Det finns i alla fall goda möjligheter för att utvinna el med solceller, med två stora och "obrutna" tak i söderläge och utan skugga.

Allt som allt är jag långt från självhushåll, men tycker jag börjar komma upp till någon balans och nivå där jag producerar en hel del av olika slag under större delen av året. Och samtidigt kan se det som ett nöje och en hobby.

En granne har ett eget litet vindkraftverk, verkade fungerande och effektivt flera år men nu förefaller någon del ha havererat som är strulig att få rätt på, så då är det ju inte lika käckt. Annars har vi ju vind så att det känns som att det räcker och blir över, vore lite roligt att kunna nyttja eländet till något.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Egentligen har jag ett fantastiskt bra liv. Jag älskar mitt lilla hus, jag älskar mitt yrkesval, jag har bra kollegor och en bra chef...
2 3
Svar
42
· Visningar
2 206
Senast: Thaliaste
·
Skola & Jobb Någon som är mer insatt än vad jag är nu för tiden? Om det är ok för PA att jobba dygn, och om det får fortsätta vara ok? Jag har i...
2
Svar
28
· Visningar
2 688
Tjatter Hur ser er googlehistorik ut? Är det logiska sökningar på något som ni behöver i vardagen, som lokala caféets öppettider? Eller är det...
Svar
15
· Visningar
500
Senast: Glimra
·
Foder & Strö Jag förstår att det säkert är en nära på omöjlig fråga att svara på, men jag vill ändå gärna få ta del av andras erfarenheter och tankar...
2
Svar
23
· Visningar
1 953
Senast: Roheryn
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp