Den är lika seriös som de på andra sidan som bara räknar utgifter och kommer fram till att det finns 200 miljarder att spara. De sitter i riksdagen och är inte seriösa alls.
Konsensus är ganska stor om att ekonomin påverkas, netto, ganska marginellt, positivt eller negativt.
För länder med stora demografiska utmaningar finns fler plus.
Vi kommer att med all sannolikhet under en 10 års period att få in ca 10% ökande befolkning medelst asylinvandring (om inget verkligt positivt inträffar i världen)1% per år ca 90 0000 st.
Det enda stället något liknande (i en modern västeuropeisk civilisation )inträffat i modern tid är när kommunisterna genomförde sin exceptionella etniska rensning av tyska folkgrupper från sina satellitstater. Beroende på vilka källor man studerar så rörde det sig om mellan 10 och 15 miljoner människor som drevs ut genom terror och mord (ca 10% dog) Och då handlade det bara om en ökning på 1,5%, utslaget per capita bara en tiondel av det vi ska klara av i Sverige. Vi ska klara av detta VARJE år i 10 års tid.
Den situation Tysklands båda delar befann sig i, där miljontals män fortfarande hölls som slavar (hos kommunister o Fransmän)eller krigsfångar gjorde att det enda problemet var bostäder o livsmedel. Den extrema tillväxt som följde under slutet av fyrtio och femtiotalet smälte in dessa grupper i den tyska samhällskroppen och de integrerades fullständigt.
För Sveriges del lär nog inte livsmedel vara ett akut behov. Bostadsbristen är heller inte akut eftersom inte över 50% av vårt bostadsbestånd är sönderbombat.
Däremot lär det bli i det närmaste omöjligt för dessa människomassor att integreras i samhället eftersom arbetsplatser för att täcka detta behov saknas och lär heller inte kunna skapas eftersom en liknande högkonjunktur som den före och under Koreakriget inte lär återkomma i brådrappet.
Arbetslösheten kommer att öka med mellan 30 och 50 000 om året.
Bostadsbristen lär öka på liknande vis eftersom vi inte klarar av att ens bygga ifatt dagens behov.
Så, utifrån historiska erfarenheter, dagens situation så kan jag inte annat säga än att vi håller på att måla in oss i et hörn.
Vi kommer att tvingas ta osmakliga beslut nu eller i framtiden.
Och som alltid är det betydligt lättare att stämma i bäcken än i ån.