ztsu
Trådstartare
Det var ju inte jag som frågade, men jag tycker att ditt svar är bra och klargörande.
Ni gillar huset, och det passar er familj...
Och intresset för byggnadsvård gör ju att ni kanske ändå vill ta er an huset, på husets villkor.
Jag har inte läst några stoppers i det du skriver, bara en del jobb som göras. Jämfört med ett och annat hus vi har köpt och renoverat i familjen (inklusive föräldrar och vuxna barn med familjer), så låter det ju som om huset är beboeligt åtminstone.
Det svåraste fallet vi tagit oss an, hade läckande tak, rötskadade syllstockar, mögligt badrum, kök där skåpen liksom föll isär av sig själva, saknade fungerande värmesystem (det hade frusit sönder), och elen var riktigt läskig...
Men vilket läge huset hade, och vilken själ! Sedan sålde vi det välrenoverade huset efter 10 år, och flyttade för att få mer mark till hästarna, men det var en lärorik och intressant resa att få till det huset.
Det finns inga äldre hus, som helt saknar renoverings, eller underhållsbehov. Det blir liksom bara pauser ett tag då och då, något år ibland, bortåt 10 år i andra fall. Det är fönster som behöver målas, eller grunden som behöver fixas, eller fasaden som ska målas, och när det är gjort så är det paus ett tag, och så är det dags för något igen, kanske trägolvet i stora rummet som behöver göras i ordning, eller kökstaket som borde målas, eller något barn som tycker att tapeten i sitt rum har blivit barnslig eller omodern...
Som jag sade tidigare, taket måste inte fixas den närmaste månaden, utan ni har tid på er att fundera hur ni ska göra, och vilket slutresultat ni önskar: ska taket läggas om på ett byggnadsvårdsmässigt sätt, kanske t.o.m. "återställas" till hur det såg ut när huset byggdes, eller ska det göras på något annat sätt.
Låt den sorts projekt som involverar husets utseende ta tid, man ändrar sig gärna flera gånger medan man tänker. Titta noga på andra hus i närheten som är byggda ungefär samtidigt, ta kontakt med Byggnadsvårdsföreningens länsombud, och diskutera projektet. Om ni nu ändå bor i huset, så visst är det besvärligt med en takomläggning, men det är ju inte så överhängande, och långt ifrån så jobbigt att bo i som en total köksrenovering...Det är ju på utsidan, inte inne.
Men värme och varmvatten behöver man varje vinter, och den här vintern är definitivt på gång. Men det tråkiga är ju att man behöver tänka igenom hur mycket jobb man vill ha med värmesystemet i framtiden, och då också lägga en del miljöaspekter på sitt uppvärmningssystem.
Vill man slippa allt jobb och ha små driftskostnader de närmaste 15-20 åren, så är antagligen bergvärme eller en luft/vattenvärmepump, kombinerat med en upprustning (eller justeringar) av reglersystem, termostater, elpatron det allra enklaste, men också dyrast vad avser investeringar. "Dom" brukar säga att det kostar mellan 100-150 tusen innan bergvärme är på plats och fungerar, ibland mera.
Om ni ska köpa huset, och "göra något åt" värmesystemet, så kanske det vore bättre att ni funderar igenom hur ni vill göra, och hejdar hyresvärden lite? På din beskrivning får jag lite känslan av att det som görs av denne är att lappa och smålaga, snarare än att lösa problem i grunden?
Tråkigt att murstocken inte är tillgänglig, går den i köket bakom något skåp kanske? Kanske går det att byta ut ett skåp mot en kamin eller vedspis?
Var nu inte så skraja, det är faktiskt roligt med gamla hus, med renoveringsbehov. I synnerhet om man ekonomiska möjligheter att ta hand om dem...
Jag är faktiskt inne på att ta fram dokument på hur huset såg ut när det var nybyggt. Skulle vilja veta om det alltid varit rött, eller om vi skall måla det i en annan färg när vi målar om. Vi kommer också på sikt att försöka byta ut några moderna fönster mot äldre eller iaf repro om det går att hitta. Samma sak inne, vi letar på Blo**et efter tidstypiska innerdörrar i rätt mått då de gamla är utbytta mot fula fula nya.
Vi skall verkligen sätta oss in i detta med värmesystemet. Som det är idag har vi en Baxi-panna som är alldeles för stor för vårt hus och därför har gått på snåldrift sedan den installerades för tio år sedan. Baxi-gubben som var ute hos oss när den pajade menade på att den är till för att värma ett hus på runt 500kvm (vårt är under 100kvm) och att det högst troligt är därför den pajade.
Murstocken går i ena sonen sovrum och på ena sidan och i lilla "hallen" mellan hallen och köket samt invid trappan till övervåningen. Jag ser ingen möjlig plats att sätta in kamin på alls. Hade vi haft ett sovrum till på övervåningen hade jag gjort om sonens rum till matsal och då hade det passat perfekt med en kamin där. Men det projektet får nog vänta tills 10-åringen är stor nog att flytta ut i gäststugan (och antagligen är det så lång tid det också kommer krävas för att övertyga min man om idén ).