Tack för era svar!
De flesta av er verkar inte tycka att detta med hus är något för oss eftersom vi inte är händiga, och det förstår jag faktiskt inte. Måste ju finnas massor med människor som bor i hus och inte är händiga. Eller ännu värre, tvärt om. Som hon som äger vårt hus t.ex. Som tror att hon kan fixa allting själv och så blir det fel. Då är det väl bättre att vara medveten från början om att man inte kan, och leja folk som vet vad de gör?
Jag är den typen av person som är väldigt påläst för det mesta. Skall jag göra något, vare sig det handlar om något med hästen, en resa, eller ev. då något med huset så googlar jag mig fördärvad. Och pratar med alla jag känner som skulle kunna tänkas veta något om saken. Jag står inte blåögd och tvinnar håret runt mitt finger och låter mig luras. Och om det skulle bli aktuellt med husköp och då också ny ventilation och annat så lär jag vara väl insatt i ämnet. Jag kan bara inte utföra det själv. Men min man arbetar på en välrenommerad mäklarfirma och har "tillgång" till duktiga besiktningsmän som i sin tur har kontakter för det mesta. Så i det känner jag mig trygg.
Kärnan i frågan var ju egentligen inte huruvida vi var lämpliga att ha ett hus eller inte, utan hur man går tillväga med prissättningen när det uppstår saker som dessa. Någon föreslog att vi skulle pruta av takbytet, och det kanske är rimligt? Alt. säga att vi köper huset för utsatt pris, men hon får sätta in en ny panna och ny ventilation, samt luktsanera? När pannan pajade och golvet översvämmades (samma helg) fylldes huset och dess ventilation med äcklig doft och den har liksom inte försvunnit. Vi har doftljus tända för jämnan.
Om man nu skall "pruta" på ett hus, gör man det rimligast via ombud (mäklaren) eller själv? Någon som gjort det?
Fast vissa av problemen som nämnts är inte så dyrbara att åtgärda:
Tänk inte byta avloppsrör, skaffa en icke snålspolande toalettstol istället, om det är för svårt att lära sig spola med "fel" knapp. Gäster får man spola extra efter. Vi hade det så i ett hus jag bodde i...
Men jag är inte riktigt på banan med vad TS menar med "ny ventilation". Ett "gulligt hus med vita knutar" tolkar jag som "ett något äldre hus på landsbygden", med endera timmer- eller plankstomme och panel, eller möjligen regelverksbyggt litet senare under 1900-talet, men innan man började hålla på med mekanisk ventilation. Sådana hus har självdragsventilation.
Om det är ett hus med självdragsventilation, så är det enkelt att sätta in en eller två ventiler i varje sovrum. "Unken" luft uppstår ofta vid tilläggsisolering av fasaden på "äldre" hus. Åtgärdas enkelt med några borrade hål som sagts. Och kanske en välplacerad evakuerande fläkt typ PAX eller motsvarande i badrummet. Jag rekommenderar i så fall en badrumsfläkt kopplad till en separat strömbrytare, så att man kan stänga av eller slå på själv vid behov.
Mekanisk ventilation för hela huset är bara för hus byggda för sådan. Hör inte hemma i äldre hus, byggda för självdrag.
För dessa åtgärder handlar det om 10-15 tusen kronor som går att leja bort.
Det där med uppvärmningen är lite knepigare. Där behöver man nog fundera över vilket uppvärmningssystem man egentligen vill ha.
Jag antar att pelletspannan värmer ett vattenburet system? Finns det i så fall ackumulatortankar?
Hur mycket arbete (tid) vill ni lägga på att hålla huset varmt? Finns tillgång på billig/egen ved?
Finns det några eldstäder och/eller vedspis i huset? Hur/var är pelletsanläggningen placerad i huset? Finns det styr och reglersystem av rimligt modernt snitt?
Många klarar sig med luft/luft värmepump, samt lite extra eldning i eldstäder när det är så kallt att värmepumpen inte orkar riktigt.
Till ett vattenburet system med ackumulatortank kan man ha solpaneler (som värmer vatten) och som ger värme och varmvatten i princip arbetsfritt och utan kostnad från ungefär mars/april till september/oktober ungefär. Under vintern så får man endera elda med ved, pellets eller köra en elpatron.
Man kan också/istället koppla en luft/vatten värmepump till sitt vattenburna system, denna drar en del el, kostar mer än en luft/luft värmepump, men drar betydligt mindre el än att värma vatten direkt via elpatron.
Så kan man investera en del mer pengar och borra för bergvärme, eller om man har tillräckligt med rimligt stenfri mark, gräva ner jordvärme.
Billigaste investeringen av ovanstående förslag är luft/luftvärmepump, dyraste bergvärme.
Personligen gillar jag inte pelletssystem, det verkar vara betydligt mer krångel än med vedeldning, men vedeldning innebär i regel mer jobb samt kräver utrymme för vedförvaring och såklart tillgång på ved.
Att lägga om taket får man ta in offerter på, från flera olika hantverkare. Men kostnaden blir ganska olika beroende på vad som ska ligga på taket och hur undertaket är uppbyggt. Leta reda på en klok och duktig hantverkare i trakten, det löser ofta många praktiska problem, en sådan person kan bli en stor tillgång om man är ohändig själv.
Vilka problem med taket föreligger det? Vad är taket lagt med nu? Tegelpannor (lertegel), betongpannor eller plåt? Kan (tegel-, betong-) pannorna återanvändas till största delen? Är det ett gammalt undertak med lockpanel eller ligger det råspont och underlagspapp?
Tegelpannor av äldre typ kan köpas begagnade, och hela pannor behöver inte slängas, utan man kan köpa till det man behöver. Betongpannor kan det vara svårt att få tag i sådana med rätt färg och form begagnade. Och man kan faktiskt lägga "tegelformad" plåt om det skulle vara det lämpligaste.
Det är svårt att köpa "hus på landet", endera är de välrenoverade, och kostar därefter, eller så har de diverse skavanker som måste åtgärdas.
Har man jobbat igenom ett hus med diverse renoveringsprojekt, så blir man "ett" med huset efter ett tag.