Rollkur vs ldr

Sv: Rollkur vs ldr

Fast lång ovh låg är återigen inte en arbetsform . Och det är heller inte ekvivalent med remontform öht ?

Fiador : en häst kan vara markbunden även om den är vägvinnande .... Hur menar du? Och att fullblod skulle vara kända för att ha luftiga gångarter fattar jag öht inte, det brukar vara tvärtom....;) din redogörelse om att dina hästar kan variera hastighet och takt osv är väl helt ovidkommande i sammanhanget folk pratar om här, du har missat helt vad det är som diskuteras typ, då din bild av vad du själv definierar inte liknar det ngn annan pratar om typ.... Som oftast .
 
Senast ändrad:
Sv: Rollkur vs ldr

Kan någon förklara skillnaden mellan rollkur och LDR?

För mig är rollkur när hästen går med hög nacke och ryttaren tvingar in nosen i bringan genom bettet och sedan håller kvar.

LDR är när hästen går med sänkt nacke och nosen lite in och med lätt kontakt i bettet så att hela hästen blir som en båge.

Har jag fel? Det känns så eftersom jag ser det som två helt olika saker men begreppen nämns alltid tillsammans som om det är något snarlikt.
Tyvärr kan jag inte hjälpa dig. För jag tror att ur hästens perspektiv är det bara en "gradskillnad i helvetet". I LDR skall hästen vara lång, djup och rund - huvudet lågt och med nosen bakom lod. I rollkur/HF skall hästen ha nosen mera bakom lod. Exakt hur mycket mer nosen skall vara bakom lod för att det skall vara rollkur och inte LDR är inte definierat.

Många förleds att tro att LDR är bra för hästen eftersom den är lätt i hand när den har nosen bakom lod. När hästen väl är fångad i den fälla, som "bakom lod" är, kan den inte komma därifrån. Det den kan göra, för att minska det onda som bettets tryck mot laner och tunga ger, är att dra in nosen lite mer. Ryttaren upplever då att den blir "lätt i handen".

Tuaphua har någonstans skrivit att inget är nytt under solen. Här en länk till en artikel om bl.a. det http://www.horsemagazine.com/thm/2012/09/the-veterinary-basis-of-correct-training/
 
Sv: Rollkur vs ldr

Nej det jag säger är att luftig gångart vs markbunden knappast har med LDR att göra, utan handlar om avel. Att quarterhästen inte avlats fram med markbundet steg för att spara energi, utan för att dom främst behöver vara vändbara. Att alla hästar kan förbättra sin "luftighet" om man vill det utifrån sitt utgångsläge, att det inte är bara quarterhästar (eller markbundna hästar) som inte behöver LDR bara för att dom är just markbundna och inte vill/behöver utveckla någon luftighet i steget, eller att just gångartshästar skulle behöva LDR eller andra "knep" för att jobba korrekt pga sitt luftiga steg.
 
Sv: Rollkur vs ldr

Här hittade jag en intressant länk som förklarar kopplingen mellan Rollkur och LDR.

http://no-rollkur.com/short-history-of-rollkur-and-ldr/

It was Sjef Janssen, Dutch coach and husband of dressage rider Anky van Grunssven who discovered Rollkur as a “method” to train horses. He developed “Rollkur” to a training system that doesn’t just consist of overbending the horse’s neck but is also based on riding aids that differ a lot from those known in classical dressage. It was Sjef Janssen, Dutch coach and husband of dressage rider Anky van Grunssven who discovered Rollkur as a “method” to train horses. He developed “Rollkur” to a training system that doesn’t just consist of overbending the horse’s neck but is also based on riding aids that differ a lot from those known in classical dressage.

Facing ongoing protests and online petitions collecting more than 40,000 signatures against “Rollkur-Hyperflexion” the FEI in 2010 changed again its position. Hyperflexion should also be forbidden., but Low-Deep-Round (LDR) should be permitted. Low-Deep-Round was the very name that Sjef Janssen had christened his own training method

Inte konstigt att man kopplar ihop dessa två begrepp då om detta stämmer, för då är det ju samma sak.
 
Sv: Rollkur vs ldr

Sjef kallade Rollkuren LDR. Jag vet inte om han idag accepterat att alla andra kallar den Rollkur och själv gör lika.
Han har dock inte uppfunnit något nytt. Det tror kanske han att han gjort. Eller så kanske han säger det för att casha in. Eller så tror de som skriver det. Jag vet inte. Vad jag vet är dock att både systemet och signalsystemet funnits.
Sjef använder många av de tygeltag som jag själv använder. Och som de gamla fanska gjorde. Och som många boskapsryttare gör etc etc.
Han balanserar hästarna i sidled med trängande/indirekt/neckreining-liknande tygeltag fokuserat på att flytta balansen i manken utåt i böjning/ställning eller tex i sidvärts.
Han tror också på att hästen ska ge efter för tygeln och inte ta och ge.
So far so good!
Sen är inte jag så förtjust i den extremt djupa formen. Eller att rolla en en häst i hög och djup form tex.
Men han har helt klart poänger i sitt system här och var.

En markbunden häst är en som har nära till marken. Dvs snabbt kan vända.
Du kan inte bibehålla mycket gång och vända kvickt iom att man vill ha så mycket rörelse uppåt. I det stigande skedet eller då foten är högt upp tar den för lång tid innan den når backen för att man ska hinna vända fort.
Och visst helvete går det att få mer lyft i hästar än de oftast ser ut att ha - mycket i mångas fall!
Jag har tränat till många såna. Oftast har de balansproblematik alt är vana att ryttaren ska förstöra deras balans och vågar inte lätta mer. De går alltså ofta lite spända och alltid lågt.
När de litar på att slippa vända kvickt och är genomsläppliga kan man börja rida upp dem i steget, rida passagetänk eller om man nu är mer vän av bommar tänk hur de kan trava cavaletti.
Att de flesta inte har den kunskapen ens bland de som tävlar högre klasser är en annan femma. Man köper helt enkelt ny häst med "bättre gång" istället.

Jag kan quarterns historia. Och just löphästar har sällan mycket luft. De förlorar tid på att lyfta benen för högt. Det är slöseri.
Precis som det är slöseri att ha en cowhorse att gå så. Den skulle inte hinna vända och den skulle bli jävlgt förolämpad och/eller skraj om den skulle behöva kasta sig i sidled om den har den höjden, fjonget och gunget i steget. Det är ett förtroende man ska vakta! Och inte genom att slänga dem ur balans. Så de måste rädda sig på annat vis än de skulle landat genom kroppen om de bara fluffade på.
Testa på en GP-häst.. ;)
Kan räcka att du inte rider med sitsen varje steg för att den ska tjura till eller bli orolig.

Och visst går det att få mer lyft i även en quarter. Men de tränas inte till det. För de används inte till sånt där det är till gagn.

Skulle man ha en häst i GP-form en hel dag? Impossible! Det är inte 100% bärighet, som i levad. Men i piaffen är det iaf ca 75%. Vem orkar ligga på 75% av maxnivå en heldag?
Inte jag iaf! Och jag är ändå fulltidsidrottare och får man anta rätt fit. :P

FÖ så använder jag mig av jog ibland. Tex när hästar ska lära sig trava vid hand. Då får de lufsa på lite så innan man sätter mer energi i dem och ber dem samla sig och även lyfta benen mer.
Jag ser inte jog som något superavancerat. Men det tror jag lite beror på vad man har för mål. Har man jog och långsam galopp som mål bärighetsmässigt finns ju inget mer kvar. Sen finns ju en massa ANDRA mål.
Jag har svårklass(piaff, passage, pirutter, byten i serier), levad etc kvar över det. Men inte så mycket mer mål att utföra ngt vettigt med min häst.

Ja, jag teoretiserar mycket i mina inlägg. Men jag har ändå en förankring i verkliga livet kring det jag skriver om.
Jag skriver inte om andras ord och hur det borde vara. Jag skriver om det jag ser och det jag upplever då jag utbildar hästar, rider eller ser ekipage.
Det mesta har jag inte bara provat utan blivit hemmastadd vid.

Svara gärna på hur du utbildar en häst till piaff?
Och hur du i riden piaff förbättrar den? säg att ena bak är off. Eller att båda är lite bakom sig. Välj problem du..
 
Sv: Rollkur vs ldr

Precis, den kan inte se all skit. Den kan också välja att låta bli att glo på allt och låta ryttaren sköta det = lugn häst.

De producerar också mindre stresshormoner i en avspänd och låg form än en hög.

Man käner skillnad på en häst som ger efter och en som backar av. Man känner skillnad på om de i vissa lägen blir svagare eller om de ger efter.
Det är ju liksom inte i munnen problemet sitter. Alltså känner man det i resten av kroppen.
Utöver att alla dessa munnar ovan känns olika.

LDR och Rollkur är olika. Rollkur är som nämts i tråden ett system, inte bara en djupare form av LDR, som är just en form.
Rollkur innehåller SÅ mycket mer än bara den extrema formen. Det är signalsystemet som skiljer och det faktum att man rollar hästen. Och att formen kan bli hög.

Detr är inga problem att höja en häst som är tränad ldr. Jag har gjort det många gånger, mina tränare med, mina elever dito.
Det är inget man gör övernatt från LDR till GP. Man gradvid höjer dem. Så gradvis att de hinner bli starka.
Men aldrig på bekostnad av eftergiften.
 
Sv: Rollkur vs ldr

...
Man käner skillnad på en häst som ger efter och en som backar av. Man känner skillnad på om de i vissa lägen blir svagare eller om de ger efter.
Det är ju liksom inte i munnen problemet sitter. Alltså känner man det i resten av kroppen.
Utöver att alla dessa munnar ovan känns olika.

LDR och Rollkur är olika. Rollkur är som nämts i tråden ett system, inte bara en djupare form av LDR, som är just en form.
Rollkur innehåller SÅ mycket mer än bara den extrema formen. Det är signalsystemet som skiljer och det faktum att man rollar hästen. Och att formen kan bli hög.

Detr är inga problem att höja en häst som är tränad ldr. Jag har gjort det många gånger, mina tränare med, mina elever dito.
Det är inget man gör övernatt från LDR till GP. Man gradvid höjer dem. Så gradvis att de hinner bli starka.
Men aldrig på bekostnad av eftergiften.
Vem är "man" som känner? Jag antar att det är du. Du måste, av alla probleminlägg på buke, förstå att "alla" inte känner det.

Om hästen känner en så stark smärta i munnen att den vill bli fri från den är det ett stort problem.

Varför skall någon skapa ett läge för hästen som gör att den backar av? Om hästen börjat släppa bettet för att det gör ont har ryttaren verkligen skapat sig problem. Det vittnar många inlägg på buke om. Då har ryttaren skapat en situation som måste korrigeras. Det hade väl varit bättre att göra rätt från början.

LDR är lång, låg och djup (eller nåt liknande) och medför vikten på framdelen (vilket borde kunna förstås av åtminstone de som någon gång sett en lyftkran eller som hört talas om en sådan som tippat på grund av för tung last). LDR är alltå motsatsen till piaff där vikten skall bäras mer av bakdelen.

Det är inte ryttaren eller GP-tränaren som höjer hästen. Det är hästen. Har den inte tränat de muskler den behöver för att vinkla bäckenet för att flytta sin vikt bakåt i samling (piaff) kan dessa muskler inte vara så starka som de behöver vara för att utföra en korrekt piaff. Då använder hästen de muskler som den stärkt i LDR och utför piaffen på ett annat sätt än att vinkla bäckenet. Piaffen blir då inte korrekt utan kan göras genom att t.ex.
- den inte vinklar mer i bäckenet utan bara böjer mer i de övriga lederna i bakdelen
- hästen stödjer/litar för mycket på frambenet så att den hoven hamnar för långt bakåt/under kroppen.

Den av dina tränare som var intervjuad i en tidning (Equipage?) sa något annat i den intervjun. Han var ganska tydlig med att göra rätt från början, dvs träna de muskler som skall användas, aldrig bakom lod.
 
Sv: Rollkur vs ldr

Det finns väl olika nyanser av lång och låg? En remontform är ju längre och lägre än gp form??
Det finns så många nyanser och i diskussion på buke verkar många gå in för att missförstå allt vad man kan. Men ibland läser man guldkorn som fyller i där man kanske hade en lucka. Och Tua gör det många gånger. Tycker jag.
 
Sv: Rollkur vs ldr

Det finns många skäl till varför hästen släpper bettet. De flesta hör ihop med dålig utbildning.
Jag försöker kämpa för utbildning.

LDR är low deep round. Inte lång och låg.
Självklart är det tränaren/ryttaren som ser till att hästen börjar höja sig.
En dressyrhäst ska ju göra det ryttaren ber om. Inte egna påfund.

Igen: LDR är en mkt kort fas som används övergående. Sen börjar man gradvis stärka hästen. Så den orkar höja sig.

Jag bor nu hos mina tränare. De har en lektion per dag minst för mig. och ser mig jobba fler hästar per dag och har gett mig fria händer med vissa egna som ska utbildas. Hade jag gjort fel enligt dem hade jag nog fått höra det och absolut inte fått jobba deras egna fritt.

Göra rätt från start handlar för mig inte om nos i lid eller framför. Det är andra muskler som bara inte får göra fel. Därav LDR.
Men du måste fatta att för en som gör rätt är LDR än snabb fas. Och sen något som man bara ska kunna göra, men kanske inte använder mer än att just bara checka av.

Det handlar om att kunna rida dem låga IOM att piaff och byten i serier hör att de vill upp och bak.
Och om att man i levad inte kan ha någon spänning alls i ryggen/överlinjen.
 
Sv: Rollkur vs ldr

Piaff är inte det enda GP hästen ska göra!
En nästan försvinnande liten del i en hästs utbildning.
Hästens kropp består av med än hals o nacke o utan styrka i hela bålen o successiv uppbyggnad kommer inget att bli bra. varav formen.

Vägen DIT är lååång o för endast ett fåtal.

Att knappt kunna rida LA godkänt, men kan piaffa är jag inte ett dugg impad av.
 
Sv: Rollkur vs ldr

Om hästen du red behövde "mjukna i ryggen" så antar jag att den var "hård" (spänd/stel) där från början. Grundorsaken till denna stelhet/spänning skulle jag ha forskat i om jag vore dig. Inte mixtra med huvudpositionen för att komma till rätta med problemet (som kanske egentligen bara döljs bakom tekniken). Så vem har mest fokus på huvudpositionen egentligen?

Jag anpassar ridningen precis på det sätt jag beskrivit tidigare, genom att ta reda på och jobba med grundorsaken till problemet först, istället för att mixtra med huvudpositionen eller använda andra "tekniska/mekaniska" verktyg.

Jag har haft en hel del "problemhästar" hos mig, c:a 30% visar sig ha fysiska åkommor som grundproblem, dessa ska behandlas av veterinär/kiropraktor inte ridas med någon särskild teknik.

Resten är ryttarrelaterat, dvs obalanserade ryttare och/eller ryttare som drar, håller i, och/eller ger inkonsekventa och motsägelsefulla signaler. Lägger man om grunden på dessa hästar, ger dom ett kommunikationssystem som är begripligt och konsekvent, övningar som är enkla och logiska, så försvinner spänningarna ganska snabbt.

Så du kan ju försöka få det till att jag är fokuserad på huvudpositionen om du kan, men i diskussionen ligger kanske fokus på det, men så handlar ju diskussionen om just huvudpositionsformer som LDR/HF ju bevisligen är.

Det är onekligen synd att du aldrig läser vad man skriver...

Återigen då. För mig är prio 1 att ryggen är uppe. När man fokuserar på ryggen så behöver man inte alls bry sig om var nosen är. Hur i hela fridens dar kan du få det till att man "mixtrar med huvudpositionen"? :crazy:

Det är ju du som i inlägg efter inlägg och tråd efter tråd tjatar om hur du fokuserar på huvudet, du har visat gång på gång att du enbart ser var nosen är men helt missar hur resten av hästen arbetar. Så, ja, iof så förstår jag hur du kan få det till "spänningar" som borde åtgärdas av vet så snart man talar om att alla hästar inte passar in i den perfekta mallen. Som ryttare är det ens förbannade skyldighet att anpassa sig efter hästen, att se till hästens behov. Och inte försöka placera den i någon slags mall där man bara skapar motstånd. Det du pratar om är enbart statisk ridning.
 
Sv: Rollkur vs ldr

remontform är fortfarande inte lång och låg. och lång och låg är inte en arbetsform som sagt.
 
Sv: Rollkur vs ldr

Med anledning till vad du skrev i filmtråden på dressyr och att du återigen tar upp viktfördelning så postar jag den faktiska forskningen igen, inte någon självpåhittad teori utan riktig forskning, som finns om viktfördelning och nyttan med att rida hästen ldr. Du verkar lämpligt ha glömt detta..

Forskningen är gjord av bla Lars Roepstoff i samarbete med internationella forskare:
"Det kan också konstateras att ryttaren tydligt förskjuter vikten mot frambenen i alla lägen och inte i någon av de positioner som vi testade lyckades att återställa balansen mellan fram och bak till motsvarande utan ryttare, utan endast påverkade denna balans marginellt.""Hästarna har studerats med och utan ryttare i skritt och trav på en rullmatta.
Hästarnas huvud- och halspositioner (HNP) varierades enl. följande1) Fri position med långa tyglar2) Nacken som högsta punkten med nosryggen något framför lodplanet3) Nacken som högsta punkten med nosryggen något bakom lodplanet4) Nacken låg och halsen krökt med nosryggen kraftigt bakom lodplanet5) Nacken extremt hög med nosryggen mycket framför lodplanet6) Halsen sträckt framåt/nedåt med tygelkontakt

"Detta står även: De olika huvud- och halspositionerna som användes under försöket kan grovt delas in på två olika sätt, de med höga huvudpositioner (2, 3, 5) resp låga (4, 6 ). Det fanns ett signifikant inflytande från huvud- och halsposition på länd- och bröstryggens rörelsemönster. Positioner med högt huvud gav en sänkning av thorakalryggen och en höjning av ländryggen. Lägre positioner gav den motsatta effekten. Höga positioner gav generellt en begränsning av rörelseomfånget i kotkropparna framför allt i ländryggen. Låga positioner gav motsatt effekt. Nackvinkeln tycks inte påverka rörelsemönstret i nämnvärd utsträckning. Dessa effekter sågs både med och utan ryttare. Dessa fynd stämmer i stort överens med den bild ryttare och tränare har av formens betydelse för ryggmotoriken möjligen med undantag för den extrema sk rollkur-positionen (Pos. 4 i försöket) som även den gav ett ökat rörelseomfång i böjning/sträckning av ryggen. Ur ett medicinskt perspektiv i samband med t ex rehabilitering av rygglidanden är detta viktig kunskap.

Framdelen höjdes vid de låga positionerna vilket kanske inte är det en ryttare eller tränare skulle förvänta sig. Detta fynd kan dels bero på att hästen de facto lyfter sin framdel med den muskelförbindelse som finns mellan bogblad och kropp och/eller rätar ut armbågs- och bogledsvinkel i större utsträckning. Det kan också vara en effekt av att tornutskotten som är något bakåtvinklade reses upp när nackbandet drar dem framåt i samband med sänkning av halsen."
 
Senast ändrad:
Sv: Rollkur vs ldr

Självklart hänger markbundenhet och korta steg ihop, så även "luftighet" och förmågan till längre steg, det är finns ju också en exteriör koppling här, tex vinklar på bog och bäcken.

Likaså är kapplöpningshästens förmåga att "vinna mark" (vilket ju är en förutsättning då dom ska förmås komma fram snabbare = större steg = mer mark vinns på mindre ansträngning) beroende av steglängden. Bra gångarter = brett spektra på steglängd är en grundförutsättning helt enkelt. Men det finns så klart fler variabler.

Fullblod används ju även rätt frekvent i dressyrhästaveln och om dessa skulle ha ett "markbundet" steg för att fullblod och kapplöningshästar i allmänhet har det så tror jag inte man skulle använda dessa alls för dressyrhästaveln.

Dom jag känner som håller på med avel, exteriörbedömning, tävlingshästar (för både kapplöpning och ridsport) såväl som arbetande ranchhästar, letar efter samma egenskaper, bla steglängd och ohämmade gångarter och vinklar på bäcken och bog. Men helt rätt, finns ju inget intresse att utveckla "luftighet" eller leta efter såna egenskaper hos en häst som ska hålla på med boskapsarbete eller westerntävlingsgrenar eller kapplöpning, det är ju slöseri, håller jag med om.

Jag känner dock ingen som letar efter markbundenhet (vilket ofta hänger ihop med dåliga vinklar), varken till det ena eller det andra ändamålet.

Jag tror bara inte att gångartshästar är så speciella pga sina gångarter så dom behöver speciella metoder/tekniker (tex LDR) för att bibehålla och/eller utveckla sina gångarter eller tex luftighet i steget. Det går dessutom helt emot dom ideal som borde vara grunden för dressyrträningsfilosofin.

Ang din fråga om Piaff, du vet mycket väl att jag inte utövar piaff. Men så anser jag inte att piaff är den enda rörelsen som har betydelse eller som är den enda rörelsen som bevisar att något (träningsmetod (tex LDR) eller förmåga till samling) skulle vara den perfekta mallen. Det finns många olika uttryck och kvaliteter och metoder. Inte ens alla "piaffutövare" använder LDR eller samma metod som dig.

Ang Sjef, så är det ju han som grundade det som folk i dagligt tal kallar Rollkur och hans eget namn för detta är Low Deep and Round (LDR). Inte konstigt att dessa två då uppfattas som samma sak, för det är det ju i denna aspekt. Om du (och andra här) utövar "LDR" på annat sätt än Sjef, så kanske ni ska ge det ett annat namn samt förtydliga vad skillnaden är. Då kanske det kan bringas lite mer klarhet.
 
Sv: Rollkur vs ldr

Det är onekligen synd att du aldrig läser vad man skriver...

Återigen då. För mig är prio 1 att ryggen är uppe. När man fokuserar på ryggen så behöver man inte alls bry sig om var nosen är. Hur i hela fridens dar kan du få det till att man "mixtrar med huvudpositionen"? :crazy:

Det är ju du som i inlägg efter inlägg och tråd efter tråd tjatar om hur du fokuserar på huvudet, du har visat gång på gång att du enbart ser var nosen är men helt missar hur resten av hästen arbetar. Så, ja, iof så förstår jag hur du kan få det till "spänningar" som borde åtgärdas av vet så snart man talar om att alla hästar inte passar in i den perfekta mallen. Som ryttare är det ens förbannade skyldighet att anpassa sig efter hästen, att se till hästens behov. Och inte försöka placera den i någon slags mall där man bara skapar motstånd. Det du pratar om är enbart statisk ridning.

Du skrev så här

Jag red tidigare en häst som behövde få vara lite djupare och rundare i början av passet för att mjukna i sin rygg och börja använda kroppen rätt. När hon mjuknat så "växte" hon upp framtill "av sig själv" och hamnade rätt. Detta skulle ju ha varit omöjligt om Fiadors resonemang hade stämt, att tygeln är för kort om nosen hamnat lite bakom. Så det stämmer inte. Inte alltid. Ibland är det dock så att hästen tvingas in i en felaktig form, men det beror knappast på tygeln utan på den stumma hand som då håller i tygeln

Utifrån det skrivit samt att diskussionen här handlar om LDR, där nosen odiskutabelt är bakom lod, samt att fysikens lagar omöjligt kan leda till att nosen bara "hamnar där", utan hästen måste antingen hållas där (av ryttaren) eller bli ombedd (av ryttaren) att hålla det där.

Utifrån detta så drar jag den slutsatsen att du "mixtrar" med huvudpositionen, antingen "håller du i huvudet" eller så "ber du hästen hålla huvudet där". Det kanske inte ens är medvetet, men oavsett så mixtrar du med huvudpositionen.

Så återigen, vem har mest fokus på huvudpositionen? Du som medvetet eller omedvetet rider hästen i den positionen (LDR, bakom lod), eller jag som undviker den huvudpositionen eftersom jag är medveten om att huvudet inte hamnar där av sig självt?
 
Sv: Rollkur vs ldr

Sjef har aldrig kallat sitt system för rollkur eller LDR överhuvudtaget. Inofficiellt kallade han nog inte sitt system för något särskilt. Det är mer andra som gör. LDR är inget system, Sjef har ett helt system där det ingår extrem böjning som Deep and round. Här är en intervju med Sjef om sitt system. Vänligen läs länken!

http://archive.is/uh3V8

LDR kom först i den tappningen som Klimke rider, sen att du och andra inte är insatt i dressyren överhuvudtaget och blandar metoder hej vilt kan ingen människa hjälpa.. det är upp till dig att utbilda dig inom området du diskuterar inom, folk här har varit väldigt behjälpliga i åratal för att du och andra ska kunna förstå skillnaderna dock utan resultat. För mig är det dock helt obegripligt att någon överhuvudtaget kan vara så obildbar inom ett ämne som du och Brille.



En PRE tex har ett väldigt luftigt steg och är knappast kända för att ha ett vägvinnande steg.. Det man vinner i höjd förlorar man i längd är ett ganska så välkänt uttryck.
 
Senast ändrad:
Sv: Rollkur vs ldr

Om du hade läst lite längre och kommit till mening nr 2 så hade du sett att denna häst hamnade i en mycket bra form av sig själv när hon var redo för det. Och alltså utan någon hindrande för kort tygel. Och arbetade i rätt form med ryggen uppe och lätt i framdelen gjorde hon förstås pga den felanpassade sadeln, den onda ryggen samt klumpedunsen jag på ryggen....
Möjligen borde jag dra en del slutsatser av alla problemhästar du har/haft, hur står det till med ryggverksamheten hos dem? Får de arbeta genom ryggen med aktiva bakben? Eller är de på bogarna, med för mycket vikt fram, spänd rygg, lågt huvud med nosen framför lod i alla lägen?

Det vore bra om du förklarade hur i all världen du kan få "prio 1 att ryggen är "uppe" till att mixtra med huvudpositionen. För jag förstår fortfarande inte hur du får ihop det.

Men nu har du, Fiador, alltså äntligen, efter alla långa trådar, ändrat dig till att, precis som de flesta andra, anse att det inte spelar någon roll var hästen har sitt huvud, om nosen är framför eller bakom lod. Vad bra!
 
Sv: Rollkur vs ldr

Fullblod används ju även rätt frekvent i dressyrhästaveln och om dessa skulle ha ett "markbundet" steg för att fullblod och kapplöningshästar i allmänhet har det så tror jag inte man skulle använda dessa alls för dressyrhästaveln.

Fast inte är väl fullblod så väldigt flitigt använda inom dressyrhästaveln? Och inte som gångartsförbättrare i första hand. Det är väl också en ganska begränsad grupp fullblodshingstar som använts, hingstar som visat sig nedärva egenskaper som tillför något vad gäller typ och gångarter. Och det är väl ändå en ganska exklusiv skara hingstar det handlar om. I alla fall om man talar dressyr.
 

Liknande trådar

Ekonomi & Juridik Jag har försökt googla, men hittar inget riktigt tillämpligt och tänker att här inne finns ganska mycket erfaret hästfolk som brukar ha...
2 3 4
Svar
79
· Visningar
10 263
Senast: Svartkatt
·
Juridik & Ekonomi Jag vet inte vad jag vill med tråden men,, jag behöver lämna. Jag har koll på alla bostadsköer, privata hyresvärdar och blocket bostad...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
13 011
Senast: lizzie
·
Träning Min häst är egentligen allt jag drömt om - brukar säga (eller iaf tänka) att han är precis den hästen jag fantiserade om när jag var 10...
2
Svar
20
· Visningar
3 441
Senast: Roheryn
·
Hästmänniskan Hej! Jag har köpt en supersnäll 7 åring för 2 veckor sedan (24/8). 7 år, valack och importerad från Holland som 5 åring. Tidigare...
2
Svar
33
· Visningar
11 720

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp