Sv: rida på asfalt
Jag är uppväxt med den allmänt acepterade regeln att man inte travar på asfalt. Detta har ändrat sig med tiden, har jag förstått, man lär sig väl mer om både hästben och underlag. Men hur ingående studier som gjorts vet jag inte. Fakta kring hur mycket träning som kan ske på hårt underlag innan det börjar slita, hur träningen ska läggas upp inför sådan belastning, jämförelser i hållbarhet på sikt osv verkar saknas.
Jag vet att fast underlag sliter mindre på senor och leder än alltför mjukt och sviktade ridhusunderlag. Att det är bra att träna hästen på olika underlag, vet jag också. Personligen håller jag mig dock till skritt på asfalt. Det stärker fortfarande, men nedslagen blir inte så hårda som vid flygande gångarter, och då minskar även risk för slitage. Det finns också en ökad halkrisk på den släta asfalten.
Att asfalt är stumt och inte lämpligt för joggare trodde jag var allmänt känt? Hårda underlag kan för många joggare leda till benhinneinflammationer, "joggingknän" och andra retningssymptom. Det rekommenderas av sjukgymnaster och läkare att springa på mer sviktande underlag. Och då springer vi ändå med sviktande skor och utan ryggsäck på ryggen. Men det kanske bara gäller den som inte tränat upp sin styrka succesivt på underlaget?
Att hårdpackad grus är minst lika stum är inte svårt att förstå, men där är halkrisken iallafall något mindre. Det händer att jag travar kortare sträckor på hårda grusvägar, men vi håller oss då i vägrenen eller i mittfåran, där hoven kan sjunka ner någon centimeter i lösare sten / grus iallafall.
Jag tror att man ska vara mycket försiktig med tillvänjningen av de hårda underlagen, precis som med de mjuka! Korta pass i skritt i början, noggrann koll på benen efter träningen. Många hästar blir varma och svullna i benen efter att ha travats på hårt underlag, vilket jag tycker är en varningssignal. Men då har det kanske varit för mycket för just Den hästen, vid Det tillfället. Det är ju inte all smärta som syns för blotta ögat eller kan kännas utanpå heller. Har själv haft benhinneinflammation, och vet att det gör himskans ont utan yttre symptom som "hälta". Hästen kanske bara blir lite stummare i steget, till en början, om den drabbas av motsvarande inflammationer.