Sv: Rehabilitering vid Fång
De 15 v antar jag är enligt deras 'behandlingsprotokoll'. Dvs efter första besöket m rtg (som de rek om hästen ej är bra e 10 dagar från insjuknande, med behandling av vet på fältet) så hem och så boxvila 5 v, sen ÅB, och sen 10 v i utebox om bra underlag, annars box. Sen sista ÅB, med igångsättningsrekommendationer osv.
Citat hemsidan:
Fem veckor senare (min kommentar, efter första rtg) kommer hästen tillbaka på ett återbesök då vi går igenom hästens status igen och vidtar eventuella nödvändiga fortsatta åtgärder.
· Ytterligare fem veckor senare kan oftast hovslagaren hemma verka hästen.
· Efter ytterligare fem veckor kommer hästen tillbaka på ett sista återbesök och slutkontroll. Vi går igenom igångsättning och rehabilitering. Ordinarie hovslagare får information om fortsatt skötsel av hästens hovar.
http://www.hastsjukhusetstromsholm.se/stromsholm/info.asp/id/703017
Enligt samma sida rek de barfota under de 15 v btw. Nu står dock inget som gör någon skillnad på om hovbenet roterat eller ej på Strömsholms hemsida, dvs endera uttrycker de sig väldigt generellt, eller så gör de ingen skillnad?
Allmänt - så lite besvärligt att det skiljer sig så stor i rekommendationerna kring när börja promenera, för det är väl näst efter ut i ngn form av hage det som är största risken för bakslag?
Min fick ju inte börja promenera förrän han varit u.a. i flera v i stor hage. Och vägen mot stor hage var ju att stå på box flera v efter symptomfri utan butta. Sen 4 v boxhage, följt av 4 v sjukhage, följt av 4 v paddockhage etc. När utan problem gått i vanlig hage i 4 v - då kunde jag börja promenera och 'sätta igång' Dvs om allt gått som på räls så från 'symptomfri utan butta på box' till 'promenera' var ju iaf minst 16 veckor. Han fick dock när han fått gips gå ett par minuter på stallgången om han ville, och sista veckorna på box, när u.a. utan butta, fick han om han ville röra sig försiktigt typ 5 min/dag på stallgången. Jag har gummimatta btw. Men han fick strosa lite när jag mockade.
Nu behöver dte inte alls vara 'enda rätta sättet' - som bekant finns det ju ett otal varianter som gett återställda, symptomfria fånghästar. Teoretiskt borde det funka lika bra att promenera några minuter/dag på bra underlag istället för att 'gå upp' ett hack i hage, och så sakta öka på tiden istället för att förstora hagen t ex.
Även min klinikveterinär 'varnade' för att INTE göra två saker samtidigt, inte släppa i ett hack större hage (även om det var dags) samma dag han skotts/transporterats etc, inte börja promenera (även om dags) samma dag som skoning. Och direkt backa vid minsta reaktion då.
Efter fånganfallet i vintras, det atypiska som vi inte upptäckte förrän senare, så då hade han ju gått i hage hela tiden och fick fortsätta med det. Men det var minst en månad skritt och sedan försiiiktigt lägga in lite trav. Kändes en aning ironiskt att se hästen bralla i hagen och sen skritta, skritta, skritta. Men jag litar på min veterinär. Men noterat att hon uppenbart är VÄLDIGT försiktig med att börja promenera/sätta igång dem, och har det 'sist på listan'.
Hästen ska stå på boxvila inomhus de första fem veckorna. Resterande tio veckor kan hästen stå i en utebox dagtid under förutsättning att det inte är lerigt och blött ute.