Raspa tänderna!

Sv: Raspa tänderna!

Min häst som är 19 år har aldrig fått raspade tänder... Det skulle i sånna fall vara innan han var 5 år. Dom som ägde honom mellan han var 5 och 16 kollade aldrig upp hans tänder. Lät veterinär kolla honom i somras och det behövdes inte =) Har man tur så sliter dom tänderna jämt. Men nu när han börjar bli gammal så tänker jag nog låta veterinär kolla dom en gång om året eller nått, de får ju lite annan vinkel på tänderna och då kan de säkert slitas annorlunda.
 
Sv: Raspa tänderna!

är hästen redan stressad är det inte ovanligt att dom blir ännu mer på tårna av plegget...
vi har gett en mindre dos domesedan (kanske felstavat) det har varit mycket bättre. det är så liten mängd injektionsvätska, även sprutan är liten, så det kanske går att lura :angel:
 
Sv: Raspa tänderna!

Saken är den att när hon fått pelgget så har miljön vart lugn. Jag har hämtat det från vet. tidigare på dagen och gett det ca 30min före vet. kommer så att det börja kännas innan.

Men sen kollar in i stallet så står en Carissa i boxen, fullt vaken/ pigg och verkar redo för ett konditionspass på en gång:D

Små nålar, stora nålar, spelar ingen roll. Den där hästen är för smart för sitt eget bästa. Hon vet vad som sak hända i samma veva som man öppnar boxdörren. Hon skulle engång få inflamationsdämpande via spruta i 2 dagar, en erfaren människa gick in till henne. Klappade henne på halsen och poff! Så var denna person uppkämd mot väggen av 450 kg galen häst:crazy:
Kan säga att det gick inte att ge henne dom två sprutorna, hon fick pulver istället..
När hon engång skadat sig så att hon behövdes sys så fick hon så mkt smärtstillande/lugnade att vi var 3pers som höll henne på fötter, men jävlar när hon skulle få en extra dos stelkrampsvaccin. 5 nålar böjde hon, den sjätte fick vet. in...

Kan man blanda vaccin och lugnade i en och samma spruta, alltså ett enda stick och hon får allt? Det hade vart ngt i sådanna fall för vaccineras måste hon.
 
Sv: Raspa tänderna!

Min ponny behöver raspas en gång per år, hon har både vågbett och skarpbett. Sist åkte vi till kliniken, där får hon domosedan(lugnande injekt) sen ställs hon i tvångsspilta och får ett spec huvudlag/grimma som har en ring på nosryggen som dom fäster upp huvet med mot taket.
Min vet ''raspar'' med en borrmaskin som dom har en slags förlängning på med en liten roterande platta längst ut, (naturligtvis används munstege). Vet efterfilar lite oxå med en vanlig rasp, jag(och hästen oxå naturligtvis) är jätte nöjda med detta! Det är inte speciellt dyrt heller, 820kr...... :D
Den vet jag använde när jag köpt hästen för 11 år sen sa att hon va jätte fin i munnen så det behövde jag minsann aldrig bry mej om.... Döm av min förvåning när hon ett par år senare under rutinundersökning av annan vet hade både våg/skarpbett.....:eek:

Såsom ''Hillevie'' skriver om ''hemma kontroll'' är en bra riktlinje när det är dax enligt min vet oxå.
 
Sv: Raspa tänderna!

min får domosedan (stavning?) istället,plegisil (stavning?) funkar inte på honom,han är ju inte direrkt förtjust i tandläkaren men efter en omgång domsedan håller e han så drogad att han inte kan protestera..
 
Sv: Raspa tänderna!

Jag har tagit ut tandläkare till min pärla en gång om året (har haft henne i två ½ år nu). Först precis när jag fick henne, sen ett år efter det, sen ett år efter det. Senast nu i höstas alltså. Ska inte låta det gå ett helt år till nästa gång, vill inte att det ska bli för dant... Har hittills tagit hästtandläkare, men funderar på vet. nästa gång då hon behöver lugnande och det blir så krångligt när tandläkare inte får ge enligt regelboken längre... Kostade 900:- senast + resa för vet. och lugnande... kanske 1.300:- tot...
 
Sv: Raspa tänderna!

*knapplån*
Tack alla för svaren!:) :bow:
Får ta ut veterinären så får vi se vad h*n säger.
 
Att raspa eller inte raspa!

Jag åker till Torbjörn Lundström som är utbildad människotandläkare och behandlat mer än 20 000 hästar det är dessutom han som har hand om utbildningen för veterinärer, mycket välansedd. Det kostar runt 1500 :- + en resa på 20 mil. Han behandlar bara på klinik eftersom avlägsnande av vargtänder och liknande räknas som en operation. Dessutom finns alltid veterinär på plats eftersom det bara är veterinärer som får ge lugnande något att tänka på!! Hästen har tänder anpassade för att mala gräs detta kräver att de är något sånär vassa, tänk dig själv att tugga gräs med plana tänder. Dessutom har hästen hela sin tanduppsättning i käkarna, varje år växer/kommer tanden upp ca 2 mm, detta slipas normalt ner av allt tuggande. När hästens tänder är slut vilket i medel sker vid 36 års ålder, ja då är det slut. Gamla hästar avlivas oftast till följd av problem att tugga maten. Kontentan av detta är att för varje gång du kör in en rasp i munnen tar du bort en del av hästens "tandförråd" och på sätt och vis förkortar man livet på hästen. Om hästen har problem med hakar, vassa kanter mm som stör hösten så raspar man självklart bort detta, men endast på detta ställe. Att köra in en rasp i munnen och dra runt lite är alltså ingen höjdare. Utbildningen till hästtandläkare i USA är under 6 veckor och du behöver inte ha någon utbildning/hästerfarenhet av vad jag förstått innan, den amerikanska metoden går också ut på att man raspar ganska mycket och också ganska ofta.

Veterinärutbildningen fokuserar nu faktiskt ganska mycket på hästens tänder. Man bör också tänka på att det endast är veterinärer som får ge lugnande och de får endast jobba med vetenskapligt beprövade metoder. Många såkallade hästtandläkare gör faktiskt mer skada än nytta, därför bör man vara kritisk när man tar ut hästtandläkare, personligen skulle jag aldrig öppna munnen och låta någon borra som enbart har en sexveckorsutbildning bakom sig.

Ett tips annars som hästägare är att se om hästen äter dåligt tappar mycket mat, faller ur, problem med better, vill inte bli tränsad. Ett annat tips är att känna längs med benet under underkäken så att det är jämnt även känna på tuggmusklerna (m.masseter) vid ganschen, efter ömhet.

Ps. Glöm inte att ca 70 % av alla skador i hästens mun uppkommer på grund av bett/ryttare och såkallade "hästtandläkare"Ds

//Cecilia
 
Sv: Raspa tänderna!

Jag har en veterinär specialiserad på tänder som kommer ut och sköter det. Han har även varit människotandläkare i 17 år.
Min häst behöver tandvård minst 1 gång per år. Sist han blev kollad hade han hakar i både fram och kindtänder, som tandis rättade till. Han ska bli kollad om en gång till detta året för att se hur han ser ut.
Han jag tar ut tar ca 1800:- och då är bensin, moms och lite lugnande inräknat, kollar även bett. Men han är jätteduktig och supertrevlig. Är jättenöjd med han.:bow:

Tidigare har jag tagit ut vanliga veterinärer som bara tar lite hur som helts med en jätterasp som tagit typ 150:- - 300:- och tryckt i hästen onödigt mkt lugnande. Då tyckte även den ena vet. att hakar var inte nåt att bry sig om och hans tycke om att hästen tappa hälften av han åt berodde på kräsenhet Jag säger bara ALDRIG MER. Tacka vet jag riktigt utbildade tandvårdare.
 
Sv: Raspa tänderna!

*knapplån*
Hästen jag har var lite ur kondition och va lite tunn när jag fick han för två månader sen.Han är fortfarande omusklad men har gått upp jättefint i vikt och börjar faktiskt bli lite Överviktig men sätter igång han nästa vecka.han verkar tugga och smälta grovfodret bra.Varför jag undrar om raspning är att han konstrar med bettet som om han inte accepterar det så jag hörde med ägaren som sa att han inte gjort så förut och att det kanske va dags att raspa hans tänder då det va ca ett år sen.Kanske skall prova med andra bett istället och se om trixandet kvarstår och då ta ut vet:confused: .
Tack för alla svar och råd!
 
Sv: Raspa tänderna!

en häst kan gå upp även om den har hakar...
har han börjat tjaffsa med bettet och det är ett år sedan sist, är det nog bra att kolla upp.
är det bara "lite" hakar så äter dom iallafall, men det ser inte så gosigt ut längst in på "kinden"

en av mina ponnys hade "bara" 3 hakar längst in. inget jag hade märkt, men va hon va "repad" av dom i slemhinnorna....:crazy:
då va det ändå bara några månader sen sist, och hon har inga direkta tandproblem. (hade inte vet. varit ute i annat ärende, hade jag inte vetat. men han får alltid kolla alla när han ändå är där.)
 
Sv: Raspa tänderna!

Lånar knapp

Jag har haft tandläkare ute en gång på 1.5 år som jag haft min häst. han kollade, raspade ner en liten hake på en tand och mer behövdes inte. Denna person tyckte att dagens hästar raspas alldeles för mycket egentligen, vare sig det behövs eller inte.
Förra hästen blev kollad en gång också. Hon var inte min då, så han gjorde en medömning vad som behövdes fixas om jag köpte henne. Hon behövde raspas lite här och där, och det förklarade nog hennes tjuriga beteende vid ridning.
 
Sv: Raspa tänderna!

Kan ju säga det att jag kommer inte att ta ut någon veterinär som ska raspa tänderna på min tant inte. Hade en ute i vintras som kom och sa att "nää jag tänker inte raspa för det är för jobbigt". På ett ungefär. Så från och med den gången blir det riktiga tandläkare som får göra det.

Det är ju helt beroende på individen hur ofta man måste raspa. Nu måste Lussan raspas ungefär två gånger om året, annars får hon tuggproblem.

Rekommenderar starkt tandläkare kan jag säga :D
 
Sv: Raspa tänderna!

Jag har haft vet till att raspa mina hästar i flera år. Men för ca 2 år sen fick jag problem med att ena hästen hängde på höger tyglen hela tiden och bet sig fast i bettet. Tittade man på bettet såg man oxå att han rispat det med tänderna. Bad vet o kolla men han tyckte han såg fin ut och behövdes inte raspas. Tog han till en vet med tandutbildning, där jag fick veta att han hade bettsäte, ramper och hakar! Trots att han var raspad av vet varje år!!!

Tyckte det blev sämre till en början och efter några veckor var det fortfarande inte riktigt bra. Tog han till en utbildad hästtandläkare som berättade att tand.veten har gjort ett bra jobb men att såna här problem måste man jobba på med ca 6 mån mellanrum för att rätta till det. Man kan inte få bort allt på en gång för de skulle bli för stor omställning i munnen m.m. Och så som sagt växer ju tänderna.

Så nu besöker jag tandläkaren 1 gång om året med den hästen och unghästen får åka in var 6 månad då han är extrem känslig och vägrar ta bettet vid minsta hake eller vass kant.

Unghästen har varit väldigt svår i munnen frågade min första vet om det men som jag förstod på han så var det inte lönt att kolla innan han var lite äldre och byt alla tänder. Fick sen veta av tandis att han alltid kollar unghästarna innan han sätter ett bett i munnen på dom då det är väldigt vanligt med vargtänder. Och mycket riktigt hade han en blind vargtand (ligger under skinnet) precis där bettet ligger an. Inte konstigt han inte ville acceptera bettet!

Mina tandläkar besök har kostat allt mellan 750-1250kr + att jag får åka rätt långt.

En liten tankeställare att veten hemma kanske inte alltid är att lita på när det gäller tänder.....
 
Sv: Raspa tänderna!

min veterinär är oxå tandläkare på häst. är det några "problem" tar vi hästen till kliniken.(små justeringar tar han på plats)
 
Sv: Raspa tänderna!

SO Hovslagare skrev:
Om man är rädd om sin häst så är det definitivt inte hovslagarens sak att raspa tänder.

Det beror väl helt på hur duktig han/hon är?
Jag är helnöjd med resultatet efter att min hovis har tagit hand om tänderna i en halv evighet.
Men så är det väl från häst till häst också..
 
Sv: Raspa tänderna!

Någon i tråden nämde vargtänder, när finns de risk att de små satarna hoppar upp och hur kan man ana att det är just vargtand som spökar?
Har en unghäst på fem och hon är ju alltid lite överallt med huvudet när man ska tränsa, så än så länge så det är ju svårt att se om upplever obehag eller bara fånar sig :S
 
Sv: Raspa tänderna!

*kl*
Hästars tänder ska inte raspas och defenitivt inte behandlas i mun av hovslagare:eek: Bara för att man är duktig på hästens hovar är det väl inget som säger att man kan hästens mun!

Läs artikeln om raspningens skadeverkningar i senaste hästfocus:)
 
Sv: Raspa tänderna!

TinyWiny skrev:
*kl*
Hästars tänder ska inte raspas och defenitivt inte behandlas i mun av hovslagare:eek: Bara för att man är duktig på hästens hovar är det väl inget som säger att man kan hästens mun!

Läs artikeln om raspningens skadeverkningar i senaste hästfocus:)

Du har aldeles rätt i att bara för att man är duktig på hästens hovar behöver man inte kunna hästens mun. Men vad är det som säger att man inte kan vara duktig på både hästens hovar och hästens mun?Min hovslagare är mycket duktig och har mitt och min hästs fulla förtroende. Men jag skulle inte rekomendera en hovslagare bara för att den är hovslagare.
 
Sv: Raspa tänderna!

nu har inte jag hästfocus till hands här så det är lika bra att jag frågar: vad ska man göra om kusen får problem med tänderna då? Man kan ju inte låta det vara. Jag har inte så mycket erfaranheter om just hästtandvård så jag tycker varken bu eller bä. Men om man inte ska raspa , finns det alternartiva metoder?
upplys en ovetande:bump:
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Har en snabb fråga jag inte lyckats googla fram svaret på! Min häst är betäckt pga livslång skada. Inget hon har någon smärta av...
Svar
12
· Visningar
1 060
Senast: Freazer
·
Foder & Strö Hur ser era hästars dagar ut vad gäller fodertider och upplägg? Det är januari, kallt och vi har haft kolikkänning i stallet. Tankarna...
3 4 5
Svar
85
· Visningar
4 552
  • Låst
Hästvård Någon som vet vilken hästars som Oskar Öhrströms häst Ivory är? Det finns hästraser som orkar mer än andra , men var fick Oskar och...
Svar
3
· Visningar
319
Senast: Görel
·
Hästvård Magsår? Någon som haft en häst vars enda symptom varit att den varit riktigt sur när man rörde vid magen? Vi har haft veterinär ute som...
Svar
4
· Visningar
368
Senast: Malva1978
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp