Problem vid hundmöten *långt*

Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Helt korrekt!!! Vilket jag mer eller mindre skrivit sen tidigare...
Om man nu inte vill låta hunden skälla något så finns det här:

functionalrewards.com

Själv upplever jag att ett skall är helt ok, det är trots allt ett hundbeteende att skälla och varna.
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Om man nu inte vill låta hunden skälla något så finns det här:

functionalrewards.com

Den sidan är såå bra, och så enkla träningssätt.

Hon förklarar så bra i videon längst ner:
"So this is not dominance training, it's the opposite of that? Tell me what the difference is in terms of how it affects the pet"

"With dominance training the idea is that you need to control the dog more, that you're the boss of the dog and the reason that they are misbehaving is because they are feeling too dominant.

The idea with Behavioral Adjustment Training, is that we need to help the dog to learn how to control their own environment, to actually give them the control.

Instead of taking their control away, by overpowering them, we say:
'You know what, you have something to say to me, I'm going to listen to that and honor that request'


So it's really about communication"
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Nu får du ge dig. Berätta på vilket sätt jag ibte får fason på min hund? Jag har fått en skällig ras att inte skälla alls vid möten samt lyda röstkommandon. På vilket sätt är inte det få fason på hunden? Det där var rent utsagt korkat skrivet. Inte ignorant, korkat. Jag har inte behövt korrigera min hund på länge, är det inte ett väldigt bra bevis på att dom beteenden som jag inte vill ha kvar är borta samt att alla andra beteenden som hon får ha kvar är kvar?

Hade du varit så duktig så hade du väl haft alla hundar lösa? Inte? Nähä, du kanske inte har fason p dom? Du hör hur korkat det låter, eller hur? Jag kopplar min hund vid hund och barnmöten eftersom jag inte vet hur andra hundar och barn kan bete sig. När vi har vuxna männidkor som möte så behöver hon bara gå fot eftersom jag känner att jag kan lita på att vuxna människor inte gör något oväntat.

Du får ta och definiera vad det är som jag inte har fason på min hund. Läs hur rasen ska vara och jämför med min. Sluta skriva rent bs och svara direkt på det här för en gångsskull, nu var du rent provocerande okunnig. Börja med att berätta vad jag inte har för fason på henne.
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Tack för att du skrev ett möjligt alternativ till att låta hunden skälla. jag är medveten om att beteendet har fyllt en.funktion tidigare, och hos vissa hundar med vissa användningsområden gör det fortfarande det, ex polishundar är riktiga moralbrytare.

Om man belänar hunden när den skällt en gång, tror du då att det kan leda till att hunden skäller oftare? Jag tror det. En kvist knäcks i skogen och hunden kan börja skälla för att varna exempelvis.

Mitt problem med att ha sällskapshundar som skäller är att det inte fyller en funktion hos dom. Vi kan lika gärna avla bort skällandet (enl mig) hos vissa raser då det ej har en funktion. Det finns en pensionär med greyhounds här, dom skäller exempelvis inte, ty det fyller ingen funktion hos henne.

Jag ser tyvärr endel negativa aspekter med att vovven skäller, främst ömsesidig respekt mot mina medmänniskor och barn. Hade jag haft en hund med riktigt skall (sheltien låter inte mycket) så skulle det kunna skapa rädsla eller fobi. Jag minns själv när jag mött stora hundar som barn, ett sånt skall kan göra en knäsvag. Då tycker jag att det är bättre att min hund inte alls skäller när hon inte behöver det.

Kan hända att hon varnar när hon blir överraskad eller när folk är utomhus men hörs in, och det får hon ju som sagt ha kvar för mig, det är bara sött när hon låter lite. Men när vi är ute så behöver hon inte varna mig, varpå beteendet inte finns kvar. Det tjänar vi alla på. Så om man tolkar det på ditt synsätt så får hon varna när hon blir överrumplad eller är inomhus. Utomhus där vi båda ser det som kommer och är medvetna av det så vehövs ingen varning. Då låter det som att vi har samma filosofi om du anser att hundar ska skälla vid möten.

En hund anser jag ska anpassa sig till den mänskliga världen men med deras nivå av förståelse för densamme.

Sen så ska jag passa på att skriva att jag inte korrigerat min hund den senaste månaden trots att hon är valp. Det anser jag är ett tecken på att hon har det beteendet jag vill ha hos henne. Det här sista stycket är inte riktat till dig.
 
Senast ändrad:
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

En hund anser jag ska anpassa sig till den mänskliga världen men med deras nivå av förståelse för densamme.

Jag håller inte med. Det är hundägaren som ska anpassa valet av hund efter hur den mänskliga världen ser ut, samt efter vad för beteenden som man själv kan acceptera. Vill man inte ha en hund som har nära till skall så skaffar man inte en sådan. Det är inte rättvist mot hunden att skaffa en hund som har naturliga beteenden som man inte kan tolerera. Sedan ska så klart inte hundar skälla omotiverat. Men det gör inte en välsocialiserad hund.

så ska jag passa på att skriva att jag inte korrigerat min hund den senaste månaden trots att hon är valp. Det anser jag är ett tecken på att hon har det beteendet jag vill ha hos henne.

Jag korrigerar aldrig en valp annat än att jag lyfter bort valpen, eller avleder den från att vara där jag inte vill ha den. Skulle valpen skälla när vi är i nya miljöer så skulle jag definitivt inte korrigera. Istället skulle jag tolka det som osäkerhet inför situationen och tänka att jag behöver jobba mer med socialisering och att få valpen trygg. Återigen, en trygg och välsocialiserad hund (valp eller inte) skäller inte omotiverat. Och skulle den skälla så får man träna mer på olika miljöer och typer av folk. Det behövs absolut inga korrigeringar för att komma dit med en valp!

Valpar behöver inte korrigeringar, de behöver inlärning.
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Jaha, jag trodde att hunden skällde, för det har du skrivit tidigare. De flesta sheltiesar jag träffar är mjuka, lättfostrade hundar som knappast behöver korrigeras eller tränas med positivt straff. De är också föriga eftersom de är vallhundar och därmed avlade för samarbete. Men det är ju skönt att din hund är tyst, eftersom du värdesätter det så högt!
Ett hett tips annars är länken ovan, eller en bok som heter Släpp kontrollen lös. Båda ger bra träningsupplägg för rädda, arga och utåtagerande hundar utan att träna med straff.

Nej, jag har inte mina hundar lösa inne i bostadsområden när jag går med dem. Det är inte särskilt lämpligt tycker jag. Däremot är de lösa när jag går på gärdena härhemma, eller på vägen som inte trafikeras som ligger en bit bortom där jag bor.

Att lära sin hund att skälla en gång istället för flera är väldigt gångbart på hundar av skälliga raser tex buhund och västgötaspets (som jag f.ö. haft en). Detta för att hunden kan utföra en uppgift och få belöning för detta, men hunden gapar inte hela tiden.
Själv brukar jag inte gå runt och fundera på vilka som kan tänkas vara hundrädda, utan fokuserar på mina hundar och vad jag vill att de ska göra.
Om jag möter hundar brukar jag inte koppla mina utan jag går åt sidan och så får mina hundar leta godis under tiden. Om jag möter hundar när jag går med dem kopplade så står de framför mig, vända mot mig och får godis. Ett enkelt sätt att få hunden att ta kontakt med mig så fort den ser en annan hund. Andra hundar har blivit en signal för att få godis. Lika enkelt är det att få en hund att skälla en gång och sen vända upp för att få godis. Svårare än så är det inte.
Behövs varken korrigeringa, straff eller dominans- bara enkel och positiv inlärning. Och på köpet får man en bättre relation till hunden!
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

jag kan ha skrivit klumpigt förr, men tidigare när vi fick henne så började hon skälla vid planerade möten, dvs även när hon såg andra hundar, men numera så gör hon aldrig det. Hon skäller som jag berättat inomhus, men det har jag inte något emot, jag tycker ju också att det är ett normalt beteende, och när det beteendet inte kan skada någon så låter jag det vara. ett litet voff i hemmiljö har ingen dött av. det hör som till tassandet som hörs när hon rör sig i lägenheten.
men ja, när vi är utomhus så vill jag absolut inte att hon ska skälla eftersom jag är orolig att det kan göra andra människor rädda, även fast hon är så pass liten och söt.

dom flesta shelties, men inte alla alltså?
vi låter henne gå lös även i bostadsområden, så länge vägen är bredare än ca 2 meter. runtom mellan gårdar får hon springa fritt, eftersom man kan ha rätt bra uppsyn över henne och då hon svarar så bra på inkallning så är det lätt att få in henne om det kommer en människa (som skulle kunna vara rädd för henne).

jag har hört på lite villovägar att det finns shelties som är skälliga också, men om dom ska vara det eller inte vet jag inte riktigt. som sällskapshund så skulle man väl kunna tro att dom inte behöver vara en skällig ras, utan snarare tvärt om, om jag tänker rätt.
att belöna hunden är vi båda inne på är otroligt bra och mer effektivt än att korrigera. men om hunden skäller en gång och du ger den en belöning, blir det inte en positiv förstärkning (om du tror på teorin) av beteendet i det fallet och att hunden kan koppla skällandet med att den får en belöning om den gör det, även spontant?

där skiljer vi oss åt lite. om jag hade varit otroligt hundrädd och sett fyra "stora" lösa hundar så hade jag kunnat få en otrolig ångest av situationen, även om hundarna inte springer mot mig skällandes. fobier är ju en överdriven rädsla för något, exempelvis hundar. av den anledningen så låter jag min hund aldrig vara mer än en fotlängd ifrån mig, utifall någon skulle uppleva det som obehagligt.

jag gör samma sak. tyvärr så har vi inte många andra hundar att socialisera henne med, vilket gör att hon är orolig för andra hundar och gärna slipper möten. men varje gång vi mött en hund och gått förbi den så får hon en godis för att hon gjort det så bra. i mötesögonblicket brukar hon dra för att snabbare komma bort från den nya hunden, men i övrigt så går det jättebra.

jag har nog världens bästa relation med min lilla vovve. det är nog inte många som är så tokiga som mig att jag kampar med henne när jag står på fyra ben och drar strumpan med min egen mun. endel tycker att det låter äckligt, men jag märker att hon tycker att det är roligare, hon drar hårdare när vi kampar på det sättet, samt att hon blir hoppigare och gärna står på två ben som jag märkte idag. nästan lite som att hon vill stå på två ben när jag är på fyra och kampar.

i soffan får hon alltid hoppa upp och vara med så länge vi inte äter. då vi äter så ska hon vara på golvet, men annars får hon gärna hoppa upp och springa runt på oss. hon är inte jätteförig av sig, men hon är väldigt kelsjuk.
samma sak när vi ska sova, vovven får alltid ligga i sängen och bli klappad och härja lite granna fram tills det att vi säger godnatt till henne. då går hon själv till sin sovplats (vill inte sova med henne om man skulle råka rulla över henne). igår så var jag och tanten så trötta (läs tråkiga) så att hon gick och la sig själv.

korrigering tillhör med andra ord ovanligheter. det är eftersom det inte behövs längre. hon går fot när vi möter människor, är tyst när vi möter hundar och kommer på inkallning. det är tre mycket viktiga saker jag vill ha hos min vovve och det har gått väldigt bra att lära henne. även jag vet att konstant korrigering inte leder till speciellt mycket. att hela tiden dra i kopplet för att få hunden att gå fot tror jag inte är speciellt framgångsrikt, men det kan ju vara för att det är ett långt beteende som inte är lika tydligt som ett skall exempelvis.
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

självklart så ska man egentligen välja en ras utifrån vad som passar en själv och ens användning av hunden. att köpa en afgan som blindhund eller en chihuahua som älghund är säkert inte jättelyckat. ser man till delen sällskapshundar så ser jag ingen logik i att dom ska ha nära till skall, så då borde ju aveln riktas bort från det beteendet. en älghund ska ju skälla, medans en sällskapshund ska vara till sällskap. jag tror inte att någon hund skäller omotiverat. får den inte ut något alls av det så borde beteendet också försvinna. hundar som konstant skäller måste ju få ut något av det om man ser till operant (instrumentell) betingning.

så du skulle med andra ord påstå att om du går på promenader med en skällande hund så kommer den att sluta skälla av sig själv? eller feltolkade jag dig där?
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Med "omotiverat" så menar jag utanför vad som kan räknas som normalt för hundrasen. En otrygg hunds skällande inför sådant som en mentalt sund och trygg hund inte skulle höja på ögonbrynen för kan naturligtvis vara motiverat för den otrygga hunden. Det är dock omotiverat utifrån vad hunden - om den vore trygg och avspänd - borde reagera på. En hund som skäller för att det kommer löv blåsande, för att någon kommer gående med en skottkärra, för att någon främmande person kommer på gatan, för hundar som man möter ute, osv. är inte trygg och avspänd.

Med många raser så är det "onda" faktiskt något som gör rasen till det den är. Med larmande hundraser så får man med sig en alert och vaken hund, vilket är positivt! Ska man bara avla på de som har mycket hög tröskel till skall så för det sannolikt med sig negativa konsekvenser vad gäller vakenheten. Det skulle bli en mycket tråkig hund. Ungefär som att tänka sig en vinthund utan jaktinstinkt. Vinthundens jaktinstinkt har ingen praktisk nytta längre eftersom hetsjakt är förbjudet. Men samtidigt vill jag påstå att det är jaktinstinkten som gör vinthunden till den fantastiska hund det är.

Vill man inte ha en viss hundras egenskaper så finns det mängder med andra hundraser att välja mellan. Det är mycket bättre än att kräva att hunden ska behöva kväsa sina instinkter.

så du skulle med andra ord påstå att om du går på promenader med en skällande hund så kommer den att sluta skälla av sig själv? eller feltolkade jag dig där?

Du feltolkade. Jag talade om valpar och jag talade om socialisering och miljöträning av valpar och att valpen skäller för att den är osäker/rädd. En sådan valp måste man ge trygghet och miljöträna med fingertoppskänsla.
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

En bra relation upplever jag att jag fått till mina hundar genom att de kan lita på mig, att jag beter mig ungefär likvärdigt i situationer och att jag är förutsägbar. Det finns inte någon som kan uttala sig om alla individer inom en ras, men jag har inte träffat någon sheltie som varit hård och självständig. Det kanske finns någon sådan, men jag betvivlar det.

En länk till ett jätteroligt klipp!! Lyssna på när han pratar!
http://www.youtube.com/embed/HXuj3Kss9c4
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Nu har jag äntligen lyckats få lite film, som lovat :)

Jag är den med svart tröja och svarta byxor, samma som på bilden nedan då. Och grå schäfer.

Jag tycker det går riktigt bra :) visst tappar han fokus ibland men helheten känns ändå riktigt bra.

Jag glömde visa pappa hur han skulle filma när vi satte igång med skyddet, så det blev bara en bild. Annars gick även skyddet bra idag :)

Sondag_Traning_med_Cassen_idag_Var_faktiskt_nojd_bade_over_lydnaden_och_skyddet_Helheten_var_liksom.jpg


Filmer:

http://www.youtube.com/watch?v=w2cLPjiM2gM

http://www.youtube.com/watch?v=dTb7tXc2hTg
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Har en väldigt enveten och dominat amstaff som drog så fort han såg en hare ,katt rådjur förut var tvungen att ha han fastbunden i lina förut .
var hos en massa hund instuktörer som tyckte det var ok att flänga hårt i stryp koppel så hunden flög åt håvete . det gillade inte jag men detta är lagligt i sverige .
jag köpte ett el halsband från usa . det har en styrka från 1 till 127 har kört 45 på mig själv och 35 på hunden han går nu lös utan problem .
är detta djur plågeri ?? nej nu har hunden ett mycke friare liv och kan gå lös
och fri.
tycker att stryp koppel och stackel är mer plågsammt eller?
vill gärna höra era åsikter om detta .
som sista utväg är elhalsband bra sen får ni tycka vad ni vill !!
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Du borde sätta halsbandet på dig själv, och be någon ge dig en stöt av en för dig okänd anledning lite närsomhelst. Gå kurser och lär dig samarbeta med din hund ist! Elhalsband är DJURPLÅGERI och olagligt i sverige av en jävligt uppenbar anledning..
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Nu kommer jag antagligen bli halshuggen av hela buke, men det tar jag.

Jag tycker nog inte att elhalsband är helt av ondo. Och det är just vid olovlig jakt som jag tycker att det är okej att använda (nu tänker jag alltså inte på lagen, eller om det ens skulle göras i sverige).

Jag ser nog på det som så att har jag en hund som sticker så fort den ser vilt så ger jag den hellre ett par elstötar (som såklart ska vara anpassade efter hunden) än att aldrig ha den lös. Nu kommer säkert ngn att säga att "har man bara tillräckligt bra inkallning så händer inte det", men mja. Riktigt så enkelt tycker jag inte att det är. Min lilla drar om han ser vilt, nu har jag honom kopplad för det mesta pga det och jag märker en negativ skillnad på honom. Jag hade faktiskt hellre gett honom ett par stötar än att alltid ha honom kopplad eller riskera vid ngt tillfälle att han eller viltet dör, tex blir påkörd. Och då finns ju även risken att bilisten råkar illa ut.

Jag menar, vi använder el i tråden till tex hästars hagar. Det tycker jag inte heller är fel. Och JA, hästarna ser eltråden. Men har man även korrigerat hunden när den är påväg att jaga så vet den även om att matte/husse inte är helt okej med det. Att då förstärka det med en stöt ser jag inte helt av ondo om man kan få beteéndet att upphöra. Jag tror hunden mår bättre av att få ett par stötar och sen kunna vara lös än att hela tiden vara kopplad.

Och nej, jag tycker inte det är okej att använda el vid ngt annat tillfälle. Tex vid hundmöten som ju tråden handlar om. Men just jakt är väl jävligt svårt att få dom att bryta...

Anledningen till förbudet är väl faktiskt för att el-dressyren missbrukades?

Detta kommer bli intressant :D
 
Sv: Problem vid hundmöten *långt*

Om jag hade en sån hund skulle jag helt enkelt inte släppa den lös där det finns risk för att en sticker.
 

Liknande trådar

Hundträning Hej jag har en tax hane på 1,5 år. (Kastrerad) Det känns som att jag inte har någon auktoritet hemma alls. Han lyssnar sällan på ”nej”...
Svar
2
· Visningar
481
Senast: Kajsalisa
·
Övr. Hund Jag har en cockerspaniel hane som är 2 år. Jag köpte honom när han var 5 månader och då var han inte socialiserad alls. Han har från...
2
Svar
26
· Visningar
2 033
Senast: MML
·
Övr. Hund Hej, Vill kanske mest skriva av mig eller få lite tips kanske! Min kille är snart 1 år. Jag tycker vi har god kommunikation för det...
Svar
9
· Visningar
923
Senast: inverterad
·
Övr. Hund Min storpudelhane är 2,5 år och lättstressad. Vi har nyligen flyttat från landet där det mest fanns katter rådjur och harar att nosa...
Svar
1
· Visningar
362
Senast: chimichanga
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp