Äsch, du får mixa sladderstekt gnocchi istället om du vill vara potatis-fundamentalist. Jag tycker att hela tråden andas att man får, för att tjäna en halv minut, göra ganska avancerat våld på definitionerna!
Vetemos?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Äsch, du får mixa sladderstekt gnocchi istället om du vill vara potatis-fundamentalist. Jag tycker att hela tråden andas att man får, för att tjäna en halv minut, göra ganska avancerat våld på definitionerna!
Vetemos?
Det låter ganska likt uppstekt (stuvad) palt, gnocchin alltså.Äsch, du får mixa sladderstekt gnocchi istället om du vill vara potatis-fundamentalist. Jag tycker att hela tråden andas att man får, för att tjäna en halv minut, göra ganska avancerat våld på definitionerna!
Den här gången tänker jag inte diskutera stuvade makaroner med muskot.Jajjemen, muskotnöt, vitpeppar, salt och så lite socker på toppen. Det var grejer det!
En mer vanlig benämning på kokt vete blandat med mjölk brukar väl vara ...gröt?
Vetemos?
Stuvade makaroner med curry och ketchupDen här gången tänker jag inte diskutera stuvade makaroner med muskot.
Då är jag barn men mitt barn äter inte stuvade makaroner..Jag provade faktiskt att stuva makaroner för ett par dagar sedan - av nostalgi skäl. Jag tyckte inte att det var gott längre Betyder det att jag är vuxen nu?
Eller välling, beroende på konsistens. Jag har nog aldrig hört talas om gröt gjord på vetemjöl. Är jag obildad då?En mer vanlig benämning på kokt vete blandat med mjölk brukar väl vara ...gröt?
Vetemos?
Äsch, du får mixa sladderstekt gnocchi istället om du vill vara potatis-fundamentalist. Jag tycker att hela tråden andas att man får, för att tjäna en halv minut, göra ganska avancerat våld på definitionerna!
Morotskaka goes potatoe?Funderar på att servera kött, rödvinssky och potatiskaka, där den senare tillagats enligt recept med annan definition av ordet än det förväntade. Allt är tillåtet i potatisens förlovade land.
Det ska ju mosas med den där potatismosaren (?), slätas till med elvisp, skiva ner smör, mäta upp mjölk, krydda tills det smakar bra. I stora kastrullen
Pulvermoset kräver bara en vanlig visp, vatten, ev salt och kanske lite smör beroende på humör. Går att äta tillsammans med tillbehör direkt ur lilla kastrullen om jag är själv.
Jag hatar verkligen att diska, nästan lika mycket som jag hatar skitig disk
Edit: Herregud jag glömde skalare och slev. Det är bara för jäkla jobbigt ibland.
Men det är ju flera miljoner människor som äter pulvermos. Tänk tex Sibylla, bensinmackar och resten av världen tex fattiga länder
Nu svarar jag er ihop eftersom ni skriver samma sak.
Nej, för att göra potatismos behövs nödvändigtvis inte elvisp, mosare mm men om jag ska göra riktigt mos så att jag blir nöjd så använder jag båda delar.
Sedan gör jag inte vanligt mos om jag är sugen på pulvermos, det smakar ju helt annorlunda.
Jag använder alltid elvisp, tycker moset blir godare när det är så där vispat och fluffigt. Och skalar potatise
Visa bifogad fil 130755
...för att köpa pulvermos att ha till falukorven. De som äger kor eller getter säljer den färska mjölken för att köpa kondenserad mjölk att göra en smarrig efterrätt med. Fattiga människor vill faktiskt också sätta guldkant på tillvaron!
#ironi
I Afghanistan ater man inte potatis, utan ris eller "flat bread".
Jag fick faktiskt mamma att skicka över ett paket idealmakaroner förra året bara för att jag blev så vansinnigt sugen på stuvade makaroner, något jag inte ätit sedan jag var typ tio år! Jag hade inte socker i, men min mormor hade också det. Socker var dock ett måste i makaronvällingen även hemma hos oss. Socker och smör.Åh nostalgi med idealmakaroner . Mormor gjorde de bästa stuvade, och sen hade hon socker på. Nu blev jag verkligen sugen på det.
Potatis äts numera både i länder som Iran, Pakistan och Afghanistan även om grödor som vete, ris och majs är vanligare.
Det fanns en afghansk restaurant i Uppsala - De serverade nästan bara potatis i olika former. Och jag läste en bok om Nepal, där var stapelfödan också potatis. Det ska tydligen vara väldigt vanligt i CentralasienDet har funnits lange och bade i Iran och Pakistan ar det inte ovanligt med potatis, atminstone inte i Iran ... dock har jag aldrig sett potatis pulver paket i affarer. Den traditionella matlagningen ar dock sa valdigt annorlunda an "pulvermos" att jag starkt betvivlar det. Jag har mycket svart att se att de flesta Afghaner har tillgang till, och vet vad de ska gora med, potatis och sarskilt med potatis pulver.
Nar jag forsta gangen kom till Saudi Arabien pa -80 talet fanns det potatis "flake" paket i den Franska affaren, det var dock mycket fa Saudier som handlade dar och potatis flaken var ackligare an pulvermos i Sverige ... sa det tillforde ingen ting. Sedan forsvann den Franska affaren under -90 talet och darmed all kontact med "konstgjord" potatis mos.
Sista gangen jag var dar, 2013 (eller kanske 2014? jag ids inte kolla) var det fortfarande inga nya revolutionerande paket med potatismos i affarerna. Potatis fanns dock i mangd i alla ar, men bara en sort, daremot fanns manga sorters sotpotatis och sjalvklart finns yams, yellow yams, yucka root, malaga, och jicama i varje lite storre affar inne i storstaderna (Jeddah, Riyadh, Damamm, etc) Men affarerna som lag i byar och smastader ute i oknen hade ingen potatis alls och mest bara "konstiga" saker.
Det har funnits lange och bade i Iran och Pakistan ar det inte ovanligt med potatis, atminstone inte i Iran ... dock har jag aldrig sett potatis pulver paket i affarer. Den traditionella matlagningen ar dock sa valdigt annorlunda an "pulvermos" att jag starkt betvivlar det. Jag har mycket svart att se att de flesta Afghaner har tillgang till, och vet vad de ska gora med, potatis och sarskilt med potatis pulver.
Nar jag forsta gangen kom till Saudi Arabien pa -80 talet fanns det potatis "flake" paket i den Franska affaren, det var dock mycket fa Saudier som handlade dar och potatis flaken var ackligare an pulvermos i Sverige ... sa det tillforde ingen ting. Sedan forsvann den Franska affaren under -90 talet och darmed all kontact med "konstgjord" potatis mos.
Sista gangen jag var dar, 2013 (eller kanske 2014? jag ids inte kolla) var det fortfarande inga nya revolutionerande paket med potatismos i affarerna. Potatis fanns dock i mangd i alla ar, men bara en sort, daremot fanns manga sorters sotpotatis och sjalvklart finns yams, yellow yams, yucka root, malaga, och jicama i varje lite storre affar inne i storstaderna (Jeddah, Riyadh, Damamm, etc) Men affarerna som lag i byar och smastader ute i oknen hade ingen potatis alls och mest bara "konstiga" saker.
Det fanns en afghansk restaurant i Uppsala - De serverade nästan bara potatis i olika former. Och jag läste en bok om Nepal, där var stapelfödan också potatis. Det ska tydligen vara väldigt vanligt i Centralasien
Nej ingen diskussion, bara ett konstaterande att makaronerna kokas i mjölk och kryddas enligt tidigare inläggDen här gången tänker jag inte diskutera stuvade makaroner med muskot.
Jag kan toppa det med mammas gröt som bestod av maizena och mjölk. Socker och kanel på. Serverades med ännu mer mjölk.Eller välling, beroende på konsistens. Jag har nog aldrig hört talas om gröt gjord på vetemjöl. Är jag obildad då?
Mannagryn ja, men vetemjöl har jag ändå tvek på gällande smaksensationen, trots att det går att hitta recept på nätet. Tex som ”lördagsgröt”.
Nu har jag aldrig varit i Afghanistan och det ar mycket mojligt att potatis ar en stapel vara dar (det finns i kringliggande lander men ar absolut inte sa vanligt som potatis ar i Sverige).
Nu var det ju faktiskt fragan om potatispulver, att nagon sa att de at potatis pulver i fattiga lander och det tror jag inte alls stammer. De har inte rad med potatis pulver och ungefar 75% kvinnor i Afghanistan (vilka ar de som lagar mat) kan inte lasa och kan darfor ha problem med att laga till det. Men framfor allt ar det for dyrt.