Ponny som blivit grinig/aggressiv - men varför?

Alexandra_W

Trådstartare
Jag blir inte riktigt klok på fyraåringen härhemma. Tar gärna emot tankar och åsikter.

Jag har haft honom sedan han var ettåring, och det har alltid varit en okomplicerad och rar liten herre. Han gick som hingst tills han var tre år, och var gudasnäll. Mot alla, det var en sådan man kunde låta barn pyssla med lös i hagen. Snäll mot mig, barn, främmande, veterinärer, hovslagaren - you name it. Helt okomplicerad att rida in, och han är även selvan och tömkörd med linor och kedjor. Kunde (kan kanske fortfarande, inte provat sen i somras) ha honom lös i skogen på promenad och han kom när man ropade. Aldrig reagerat med sura miner eller ilska på krav.

Han kastrerades som sagt på våren som treåring. Han fick lite komplikationer och jag var tvungen att öppna upp såren ett par ggr, vilken givetvis gjorde ont. Han slog så det visslade - men aldrig någonsin mot mig, Utan ut i luften. Inga sura miner före eller efter. Ett tag efter kastreringen var han hos equiatrikern. Och plötsligt var min snälla ponny som förbytt!? Jag stod mest med hakan i backen och gapade stumt. Han slog så det visslade så fort equiatrikern närmade sig. Med visst besvär kunde han undersökas och behandlas. Hade lite spänningar och låsningar i ryggen. På återbesöket mycket bättre, men ännu mer sur. När equiatrikern sa ifrån svarade ponnyn upp, och låt oss säga att det är tur det inte var en 170 cm hög häst. Han var blixtrande arg och slogs som en tiger. Fick ge sig, och behandlades. Gång tre bad jag att vi skulle prova med mutor, equiatrikern och kliniken är på samma ställe och jag ville inte skapa en negativ association. Ponnyn var redan innan betydligt mer välvilligt inställd och med lite mutor gick det jättebra. Besöket efter var han idel solsken utan mutor. Så okej, det skar sig kanske i personkemin mellan de två, just då ponnyn första besöket visade agg redan innan et ens petat på honom.

I övrigt så blev han otippat nog mer hingstig efter kastreringen. Inte i hantering, men väldigt intresserad av damer och som sagt hingstig med ston i närheten, något han inte var i samma utsträckning innan.

Sedan i somras (2014) har det dock smugit sig på en humörförändring hos ponnyn även i vardagen, och som jag inte riktigt kan sätta fingret på vad den beror på. Jag har avfärdat massa teorier, mer om det snart, men nej jag blir inte klok på det. Och det har eskalerat. Han har fortfarande varit plättlätt i hanteringen, inte minsta försök att mopsa eller sätta sig upp. Men han har gradvis uppvisat ett surare humör. Han är dock inkonsekvent i det. Han kan slicka öronen bakåt och hota när man närmar sig - för att sen på en sekund slå öronen framåt och vara idel solsken. Samma när man t ex borstar, kan stå och mysa och plötsligt slicka öronen bakåt och blotta tänderna. Eller vara idel solsken tills man byter sida, då han försöker hugga när man går under halsen/framför honom. Det finns ingen riktig röd tråd dock, att ditt eller datt alltid eller ofta utlöser ett specifikt beteende. Det kan ske helt utan provokation med, utan att man ens tittat på honom än mindre gjort/krävt något - t ex i hagen.

Två gånger har det blivit farligt. Båda gångerna har jag upplevt att han efteråt inte fattat riktigt vad som hände eller varit medveten om vad han eg gjorde. Ena gången var i hagen och jag stod utanför stängslet, han stod innanför och såg solig ut. Jag sträckte in handen för att klappa honom - som så många ggr förr - och han gör ett regelrätt utfall mot min arm. Inget hot eller varning utan en attack, hade jag inte haft dunjacka hade min arm inte varit i samma skick.. En annan gång skulle jag tempa (även det gjort utan problem innan) och när jag närmar mig smäller det. En riktad spark avsedd att träffa, vilket den gjorde. När jag rest mig, grinat färdigt och haltar fram för att tempa går det hur bra som helst.

Jag har haft en hel massa teorier. Att det berott på kompisar/plats på rangskalan. Han har dock inte förändrats i något håll i humöret av att vara varken högst eller lägst i rang. Inte av att gå med ston, valack eller hingst. Inte av att gå med en kompis eller fler. Inte av att gå med sur tant som håller honom kort eller med unghingst som gärna lekt hela dagarna med honom.Tänkt på om det kunde bero på hungrig/ont i magen/etc men det blev ingen som helst skillnad av varken bete eller fri tillgång kontra inget bete och begränsade givor. Ingen skillnad om han går på lösdrift eller står uppstallad. Ingen skillnad beroende på årstid. Jag har provat att låta honom vara ifred och i princip inte hantera alls och att pyssla extra mycket. Jag har provat ignorera beteendet och att korrigera det. Inget gör någon skillnad, och han är väldigt ojämn i humöret. Det kan gå lång tid (veckor) när han knappt är sur alls, såpass att jag tror att vad det nu var gått över. Sen pang kommer det riktigt fult beteende. Han kan vara supersur ena dagen och idel solsken nästa, eller småsur i en vecka. Eller rar i en vecka. Det finns ingen röd tråd.

Han är genomklämd och rörelsekontrollerad (ej böjprov) av vet och equiatriker i höstas. De tyckte inte man behövde böja för han rörde sig så bra. Så skulle det vara smärta så är det inget som är väldigt uppenbart eller plättlätt att hitta i alla fall. Jag har tom tagit blodprov för att kolla hormonnivåerna, eftersom det kom efter kastrering. Han är så mycket valack man kan bli.

Mitt sista "hopp" nu är att sätta igång honom och se om 'hårt arbete' kan få honom vänligare sinnad. Pga åldern så gick han ju inte superhårt förra året, men det har i alla fall inte varit någon skillnad när han aktiverades som mest som treåring och tex nu i höst - vinter när han bara lallat i hage. (Han skulle satts igång i vintras men det var då han sparkade sönder knäet på mig..)

Hjälper inte igångsättning får vi väl försöka med en klinikutredning, det känns dock lite som att leta efter en nål i en höstack. Det går säkert att hitta nåt, det kan man ju på de flesta hästar om man bara letar tillräckligt noga, men att hitta något som kan vara anledningen känns lite mer knepigt.

Jag vill inskärpa att det verkligen INTE känns som att han försöker ta över, mopsar eller är kaxig. Han är fortfarande plättlätt att hantera rent allmänt, ta att leda så han går på slakt grimskaft, stannar när jag stannar, vänder när jag vänder och backar när jag backar. Han står där man ställt honom, är lätt att lasta, sköter sig med hovslagaren (men är som ättika i allmän uppsyn där med och kan t ex försöka nypa till hovis för att nästa sekund stå och se ut som solskenet själv, eller stå och vara idel gos och solsken och plötsligt slå om även mot hovis). Han är egentligen inte jätteförtjust i att bli duschad, det tog ett tag att lära honom det som ung. Det syns på honom fortfarande att det inte är favoritsysselsättningen, men han finner sig i det. Så han har inte blivit knepigare att hantera i det han eg inte är förtjust i och vill slippa heller. Jag har ett par tillfällen under det senaste året medvetet provocerat honom, utan att han gjort minsta ansats att svara upp/emot. Så, jag kan såklart ha fel men det känns inte på minsta vis som ett försök att klättra i rang/ta över/testa gränser eller liknande. Det känns mer som någon slags överslagsbeteende eller att något slår lite slint. Men jag kan inte för mitt liv komma på vad det skulle vara ett överslag för?

Men för stunden har jag en liten docksöt B-ponny som inte är pålitlig i allmänhet och fullkomligt olämplig som barnponny i synnerhet. Vilket är både ledsamt och besvärligt. Men framförallt gör det mig ledsen, både för hans och min skull. Det är inte roligt att hantera när han är såhär, och det kan inte vara roligt att vara honom när han är såhär. Men jag vetesjutton hur jag ska kunna hjälpa honom. Och innerst inne tror jag tyvärr inte lösningen är att sätta igång, att allt då magiskt ska bli som innan. Men jag har gärna fel!

Men synpunkter/ideer tas tacksamt emot, och jag har säkert glömt mer än en sak i ovan..
 
Jag har verkligen ingen aning om vad det kan vara, tyvärr.
Men vill bara delge att jag har en fyraåring som ibland visar attityd.
Jag tror inte heller att det är trots, men t.ex. i somras löslongerade jag honom i sommarhagen, ville att han skulle flytta rumpan ut så att vi kunde avsluta med honom tittade mot mig. Hans kompis gnäggade samtidigt varpå min kille blev distraherad och hotade med att sparka mig.
Jag var väl paff i 1/2 sekund innan jag tog av mig kepsen och schasade bort den där rumpan. Han var nästan lika paff som mig över situationen. Inga problem med det innan eller efter.

Han har bockat 1 gång, det var inga problem att rida in honom, världens coolaste kille, när vi var på uteritt (en av de första) bad jag honom gå förbi den andra hästen för att ta täten. Han blev obekväm och svarade bockade (han försökte få av mig rejält).
Jag morrade och gick på rätt hårt, man får lov att vara osäker och tittig, men han har en helt annan grundtrygghet i sig än många andra hästar.

Vi har ett par liknande situationer till, vad jag kan tyda så är det bara något som "råkar hända" i stunden och inget jag utläser mer av.
Vad jag har lärt mig däremot är att jag behöver korrigera på direkten (annars använder jag mig mycket av klicker, väljer att nonchalera o.s.v. helt enkelt mycket positiv förstärkning).
När jag inte har löst det där och nu, så gör han likadant nästa gång och nästa gång.
Allt annat verkar funka med mina vanliga metoder men han verkar helt enkelt prova om det funkar eller inte.

När jag läser vad jag skriver så låter det som om jag beskriver trots, det tror jag alltså INTE att det är, eller det förenklar det för mycket. Jag tror helt enkelt att det är en orutinerad häst som bara behöver lära sig hur man beter sig ibland.

Min kille blev kastrerad som 2 1/2 det var först när han blev 3 1/2 som han började bli intresserad av ston. Inte mer än att han vill gnägga och visa upp sig. Vilket jag inte låter honom göra.
 
Jag blir inte riktigt klok på fyraåringen härhemma. Tar gärna emot tankar och åsikter.

Jag har haft honom sedan han var ettåring, och det har alltid varit en okomplicerad och rar liten herre. Han gick som hingst tills han var tre år, och var gudasnäll. Mot alla, det var en sådan man kunde låta barn pyssla med lös i hagen. Snäll mot mig, barn, främmande, veterinärer, hovslagaren - you name it. Helt okomplicerad att rida in, och han är även selvan och tömkörd med linor och kedjor. Kunde (kan kanske fortfarande, inte provat sen i somras) ha honom lös i skogen på promenad och han kom när man ropade. Aldrig reagerat med sura miner eller ilska på krav.

Han kastrerades som sagt på våren som treåring. Han fick lite komplikationer och jag var tvungen att öppna upp såren ett par ggr, vilken givetvis gjorde ont. Han slog så det visslade - men aldrig någonsin mot mig, Utan ut i luften. Inga sura miner före eller efter. Ett tag efter kastreringen var han hos equiatrikern. Och plötsligt var min snälla ponny som förbytt!? Jag stod mest med hakan i backen och gapade stumt. Han slog så det visslade så fort equiatrikern närmade sig. Med visst besvär kunde han undersökas och behandlas. Hade lite spänningar och låsningar i ryggen. På återbesöket mycket bättre, men ännu mer sur. När equiatrikern sa ifrån svarade ponnyn upp, och låt oss säga att det är tur det inte var en 170 cm hög häst. Han var blixtrande arg och slogs som en tiger. Fick ge sig, och behandlades. Gång tre bad jag att vi skulle prova med mutor, equiatrikern och kliniken är på samma ställe och jag ville inte skapa en negativ association. Ponnyn var redan innan betydligt mer välvilligt inställd och med lite mutor gick det jättebra. Besöket efter var han idel solsken utan mutor. Så okej, det skar sig kanske i personkemin mellan de två, just då ponnyn första besöket visade agg redan innan et ens petat på honom.

I övrigt så blev han otippat nog mer hingstig efter kastreringen. Inte i hantering, men väldigt intresserad av damer och som sagt hingstig med ston i närheten, något han inte var i samma utsträckning innan.

Sedan i somras (2014) har det dock smugit sig på en humörförändring hos ponnyn även i vardagen, och som jag inte riktigt kan sätta fingret på vad den beror på. Jag har avfärdat massa teorier, mer om det snart, men nej jag blir inte klok på det. Och det har eskalerat. Han har fortfarande varit plättlätt i hanteringen, inte minsta försök att mopsa eller sätta sig upp. Men han har gradvis uppvisat ett surare humör. Han är dock inkonsekvent i det. Han kan slicka öronen bakåt och hota när man närmar sig - för att sen på en sekund slå öronen framåt och vara idel solsken. Samma när man t ex borstar, kan stå och mysa och plötsligt slicka öronen bakåt och blotta tänderna. Eller vara idel solsken tills man byter sida, då han försöker hugga när man går under halsen/framför honom. Det finns ingen riktig röd tråd dock, att ditt eller datt alltid eller ofta utlöser ett specifikt beteende. Det kan ske helt utan provokation med, utan att man ens tittat på honom än mindre gjort/krävt något - t ex i hagen.

Två gånger har det blivit farligt. Båda gångerna har jag upplevt att han efteråt inte fattat riktigt vad som hände eller varit medveten om vad han eg gjorde. Ena gången var i hagen och jag stod utanför stängslet, han stod innanför och såg solig ut. Jag sträckte in handen för att klappa honom - som så många ggr förr - och han gör ett regelrätt utfall mot min arm. Inget hot eller varning utan en attack, hade jag inte haft dunjacka hade min arm inte varit i samma skick.. En annan gång skulle jag tempa (även det gjort utan problem innan) och när jag närmar mig smäller det. En riktad spark avsedd att träffa, vilket den gjorde. När jag rest mig, grinat färdigt och haltar fram för att tempa går det hur bra som helst.

Jag har haft en hel massa teorier. Att det berott på kompisar/plats på rangskalan. Han har dock inte förändrats i något håll i humöret av att vara varken högst eller lägst i rang. Inte av att gå med ston, valack eller hingst. Inte av att gå med en kompis eller fler. Inte av att gå med sur tant som håller honom kort eller med unghingst som gärna lekt hela dagarna med honom.Tänkt på om det kunde bero på hungrig/ont i magen/etc men det blev ingen som helst skillnad av varken bete eller fri tillgång kontra inget bete och begränsade givor. Ingen skillnad om han går på lösdrift eller står uppstallad. Ingen skillnad beroende på årstid. Jag har provat att låta honom vara ifred och i princip inte hantera alls och att pyssla extra mycket. Jag har provat ignorera beteendet och att korrigera det. Inget gör någon skillnad, och han är väldigt ojämn i humöret. Det kan gå lång tid (veckor) när han knappt är sur alls, såpass att jag tror att vad det nu var gått över. Sen pang kommer det riktigt fult beteende. Han kan vara supersur ena dagen och idel solsken nästa, eller småsur i en vecka. Eller rar i en vecka. Det finns ingen röd tråd.

Han är genomklämd och rörelsekontrollerad (ej böjprov) av vet och equiatriker i höstas. De tyckte inte man behövde böja för han rörde sig så bra. Så skulle det vara smärta så är det inget som är väldigt uppenbart eller plättlätt att hitta i alla fall. Jag har tom tagit blodprov för att kolla hormonnivåerna, eftersom det kom efter kastrering. Han är så mycket valack man kan bli.

Mitt sista "hopp" nu är att sätta igång honom och se om 'hårt arbete' kan få honom vänligare sinnad. Pga åldern så gick han ju inte superhårt förra året, men det har i alla fall inte varit någon skillnad när han aktiverades som mest som treåring och tex nu i höst - vinter när han bara lallat i hage. (Han skulle satts igång i vintras men det var då han sparkade sönder knäet på mig..)

Hjälper inte igångsättning får vi väl försöka med en klinikutredning, det känns dock lite som att leta efter en nål i en höstack. Det går säkert att hitta nåt, det kan man ju på de flesta hästar om man bara letar tillräckligt noga, men att hitta något som kan vara anledningen känns lite mer knepigt.

Jag vill inskärpa att det verkligen INTE känns som att han försöker ta över, mopsar eller är kaxig. Han är fortfarande plättlätt att hantera rent allmänt, ta att leda så han går på slakt grimskaft, stannar när jag stannar, vänder när jag vänder och backar när jag backar. Han står där man ställt honom, är lätt att lasta, sköter sig med hovslagaren (men är som ättika i allmän uppsyn där med och kan t ex försöka nypa till hovis för att nästa sekund stå och se ut som solskenet själv, eller stå och vara idel gos och solsken och plötsligt slå om även mot hovis). Han är egentligen inte jätteförtjust i att bli duschad, det tog ett tag att lära honom det som ung. Det syns på honom fortfarande att det inte är favoritsysselsättningen, men han finner sig i det. Så han har inte blivit knepigare att hantera i det han eg inte är förtjust i och vill slippa heller. Jag har ett par tillfällen under det senaste året medvetet provocerat honom, utan att han gjort minsta ansats att svara upp/emot. Så, jag kan såklart ha fel men det känns inte på minsta vis som ett försök att klättra i rang/ta över/testa gränser eller liknande. Det känns mer som någon slags överslagsbeteende eller att något slår lite slint. Men jag kan inte för mitt liv komma på vad det skulle vara ett överslag för?

Men för stunden har jag en liten docksöt B-ponny som inte är pålitlig i allmänhet och fullkomligt olämplig som barnponny i synnerhet. Vilket är både ledsamt och besvärligt. Men framförallt gör det mig ledsen, både för hans och min skull. Det är inte roligt att hantera när han är såhär, och det kan inte vara roligt att vara honom när han är såhär. Men jag vetesjutton hur jag ska kunna hjälpa honom. Och innerst inne tror jag tyvärr inte lösningen är att sätta igång, att allt då magiskt ska bli som innan. Men jag har gärna fel!

Men synpunkter/ideer tas tacksamt emot, och jag har säkert glömt mer än en sak i ovan..

Svårt att säga ngt när man inte sett det.

Men du kan ju sätta den på smärtstillande en period för att se om den förändras. Så slipper ev röntgenfynd etc få mer betydelse än de verkligen har.
 
Det första som slår mig är att han har en tredje kula som sitter högt uppe som nu dominerar allt hormon. För jag antar att de tog bort två kulor?

Jag har inga som helst belägg annat än att det skett efter kastrering och att några saker är kopplade till extrema hingstbeteenden, som ju kan vara tecken på detta. Den kanske var gömd (hormonmässigt) bakom de andra kulorna som då dominerade.
Tänker på intresset för ston också. Kanske tog det ett år för kulan att växa till sig däruppe? OBS! Ren spekulation alltså!

Speciellt när jag läser att han "vaknar upp" efter han gjort vissa saker. Jag tyckte att jag kunde uppleva det med min häst när han var hingst en gång och gjorde ett utfall (enda gången) och jag hade som tur var longerpisken i handen och jag kunde avvärja attacken med ett slag över huvudet.
Då "vaknade han upp" och blinkade liksom till några gånger och blev som vanligt.

Om det inte är detta skulle jag direkt tro smärta, men det förstår jag ju att du redan är inne på och ständigt funderar på.
 
Det första som slår mig är att han har en tredje kula som sitter högt uppe som nu dominerar allt hormon. För jag antar att de tog bort två kulor?

Jag har inga som helst belägg annat än att det skett efter kastrering och att några saker är kopplade till extrema hingstbeteenden, som ju kan vara tecken på detta. Den kanske var gömd (hormonmässigt) bakom de andra kulorna som då dominerade.
Speciellt när jag läser att han "vaknar upp" efter han gjort vissa saker. Jag tyckte att jag kunde uppleva det med min häst när han var hingst en gång och gjorde ett utfall (enda gången) och jag hade som tur var longerpisken i handen och jag kunde avvärja attacken med ett slag över huvudet.
Då "vaknade han upp" och blinkade liksom till några gånger och blev som vanligt.

Om det inte är detta skulle jag direkt tro smärta, men det förstår jag ju att du redan är inne på och ständigt funderar på.

Ja det togs bort två kulor. Men som jag skrev i första inlägget (ingen fara att/om du missade det, mycket text) så har jag tagit blodprov på honom för att se så det inte var något sånt. Men han är så mycket valack som man någonsin kan bli.

Smärta både känns som den enda logiska förklaringen och samtidigt helt ologiskt. Att det känns som enda vettiga förklaringen är ju självklart varför - samtidigt så känns det ologiskt att han skulle ha någon slags smärta som hållit i sig snart ett år, men inte blivit mer synlig, som inte triggas extra mycket av något speciellt, och som gör att han på en nanosekund kan vända i humör när som helst. Men det går ju inte att utesluta det därför, men det känns lite långsökt samtidigt. Jag har verkligen försökt att hitta nån situation där beteendet alltid kommer, jag har klämt och känt och petat och donat men jag lyckas inte på något vis hitta något som alltid eller nästan alltid utlöser det.

@tuaphua förslag att sätta på smärtstillande en period och se om det blir skillnad skulle vara suveränt om man kunde göra. Men tyvärr finns inte det alternativet, han är otroligt känslig för NSAID. Jag har provat sätta honom på magsårsmedicin för att se om det är det, men det gav ingen skillnad.
 
Ja det togs bort två kulor. Men som jag skrev i första inlägget (ingen fara att/om du missade det, mycket text) så har jag tagit blodprov på honom för att se så det inte var något sånt. Men han är så mycket valack som man någonsin kan bli.

Smärta både känns som den enda logiska förklaringen och samtidigt helt ologiskt. Att det känns som enda vettiga förklaringen är ju självklart varför - samtidigt så känns det ologiskt att han skulle ha någon slags smärta som hållit i sig snart ett år, men inte blivit mer synlig, som inte triggas extra mycket av något speciellt, och som gör att han på en nanosekund kan vända i humör när som helst. Men det går ju inte att utesluta det därför, men det känns lite långsökt samtidigt. Jag har verkligen försökt att hitta nån situation där beteendet alltid kommer, jag har klämt och känt och petat och donat men jag lyckas inte på något vis hitta något som alltid eller nästan alltid utlöser det.

@tuaphua förslag att sätta på smärtstillande en period och se om det blir skillnad skulle vara suveränt om man kunde göra. Men tyvärr finns inte det alternativet, han är otroligt känslig för NSAID. Jag har provat sätta honom på magsårsmedicin för att se om det är det, men det gav ingen skillnad.

Ja, jisses vilken situation du hamnat i! Jag vet hur man känner sig när man analyserar allt och ändå inte kommer någonstans. Det är uttröttande och frustrerande och framförallt jobbigt för man vill ju sin häst det bästa.

Jag vet att vissa hästar kan bli värre efter en kastrering och bli hingstigare än före. Kanske borde man kolla vidare på det? Vad som kan orsaka detta och varför.
Om man fortsätter med den tanken så har jag hört olika teorier som en del är kontroversiella och en del logiska.

Vid ett tillfälle hörde jag någon som drogs med tanken om att anledningen till att hingstar blir lugnare vid kastrering inte bara beror på hormoner utan att de kliniskt också blir deprimerade. Denna person är väldigt påläst men, på gott och ont, låter tankar mötas och tolka saker som ibland låter väldigt kontroversiellt. Dock inte helt utan grund känns det som.
Att en så harmonisk hingst faktiskt blir så förändrad skulle kunna ha sin grund i någon sorts depression om man nu väljer att tro detta.

Några vill ju påstå att "den riktiga" individen kommer fram vid kastrering och kulorna liksom hämmat den "riktiga" mentaliteten. Jag är av den åsikten att den riktiga individen är den som är intakt och att den kastrerade är den falska. Men tanken går ändå att leka med.

Det jag "vet" är att hormoner både kan dämpa och höja beteenden man inte vill ha och ponera att det var så i det här fallet, så kan ju det vara förklaringen.

Några tankar, men inga svar.
 
Jag har lite svårt att köpa det där med att kastrering skulle ta fram "riktigt" beteende, för då borde ju det beteendet ha synts på hästen som ung, innan testosteronet började påverka? Det där med deprimerad har jag också hört - av kastreringsmotståndare. På hundar är det ett väldigt "populärt" argument. Och säkerligen kan en häst (eller hund) påverkas av den omställning en kastrering innebär. Det tror jag absolut. Men jag tror inte riktigt de blir 'deprimerade' av en kastrering utan att det syns över hela linjen, alltså att den lugnande effekt en kastrering har skulle bero på depression. Då borde ju ponnyn om man tar honom som exempel verka nedstämd även i övrigt. Busa mindre i hagen, dra sig undan osv.

Så jag tror inte han är deprimerad iom att han är pigg, glad, busig och social i meningen att han väldigt gärna söker kontakt, vill vara med och vill göra saker. Precis som när han var hingst. Det enda som förändrats är det här med humöret/humörsvängningarna.

Det hade varit lite intressant att veta vad han hade för hormonnivåer som hingst. Den känsla man fick var att han inte fattat att han var hingst, dvs låga testosteronnivåer. Men jag antar de kan vara rakethöga och de inte är så hingstiga och omvänt iofs. Men han blev liksom aldrig hingst var känslan. Han kastrerades enbart för att veterinären ville det för att se om han krånglade med ätande på grund av dold hormonstress. En extremt långsökt teori ansåg även vet, just iom att han var så himla ohingstig, men det var ungefär vad vi hade kvar att prova. Men från ett års ålder till tre års ålder så han var likadan hela tiden i princip. Enda man märkte att han var hingst på var att han när han blev lite äldre gärna pratade på avstånd med damer när han var och löshoppade och sådär. Inte så han blev oregerlig eller något, men prata och tala om att han fanns.

(Jmf med unghingsten nu som är väldigt mkt hingst redan och blev helt kokobäng när han var på klinik och mötte ston, gick totalt runt i huvudet på honom och han kunde inte fokusera på annat än brudarna. Extremt hingstigt beteende. Och han är 9 månader. Och snart två kulor fattigare)

På hundar pratar man en hel del om att de fastnar i den utvecklingsfas de var i vid kastrering. Vet inte om du har hund, men unghundar kan t ex ofta gå igenom något som kallas för spökåldern. De ser då plötsligt spöken överallt, kan bli väldigt osäkra och hariga osv, eller inbilla sig det finns saker överallt som måste skällas ut osv. Om man kastrerar då ska de alltså "fastna" i det och fortsätta vara till viss mån i spökåldern resten av livet. Något liknande verkar inte riktigt finns/ske hos hästar, men om så vore borde de ju då fastna i hur de var innan - i min herres fall en glad liten skit.

Det är ju heller inte säkert att kastreringen har ett smack med något att göra, vad det här nu än beror på så kan det ju vara utlöst av ålder t ex, att han blivit äldre. (Även om det känns konstigt att världens snällaste blir sur och le bara för han blev vuxen då). Att det blivit precis likadant - eller värre - även utan kastrering.
 
Jag har lite svårt att köpa det där med att kastrering skulle ta fram "riktigt" beteende, för då borde ju det beteendet ha synts på hästen som ung, innan testosteronet började påverka? Det där med deprimerad har jag också hört - av kastreringsmotståndare. På hundar är det ett väldigt "populärt" argument. Och säkerligen kan en häst (eller hund) påverkas av den omställning en kastrering innebär. Det tror jag absolut. Men jag tror inte riktigt de blir 'deprimerade' av en kastrering utan att det syns över hela linjen, alltså att den lugnande effekt en kastrering har skulle bero på depression. Då borde ju ponnyn om man tar honom som exempel verka nedstämd även i övrigt. Busa mindre i hagen, dra sig undan osv.

Så jag tror inte han är deprimerad iom att han är pigg, glad, busig och social i meningen att han väldigt gärna söker kontakt, vill vara med och vill göra saker. Precis som när han var hingst. Det enda som förändrats är det här med humöret/humörsvängningarna.

Det hade varit lite intressant att veta vad han hade för hormonnivåer som hingst. Den känsla man fick var att han inte fattat att han var hingst, dvs låga testosteronnivåer. Men jag antar de kan vara rakethöga och de inte är så hingstiga och omvänt iofs. Men han blev liksom aldrig hingst var känslan. Han kastrerades enbart för att veterinären ville det för att se om han krånglade med ätande på grund av dold hormonstress. En extremt långsökt teori ansåg även vet, just iom att han var så himla ohingstig, men det var ungefär vad vi hade kvar att prova. Men från ett års ålder till tre års ålder så han var likadan hela tiden i princip. Enda man märkte att han var hingst på var att han när han blev lite äldre gärna pratade på avstånd med damer när han var och löshoppade och sådär. Inte så han blev oregerlig eller något, men prata och tala om att han fanns.

(Jmf med unghingsten nu som är väldigt mkt hingst redan och blev helt kokobäng när han var på klinik och mötte ston, gick totalt runt i huvudet på honom och han kunde inte fokusera på annat än brudarna. Extremt hingstigt beteende. Och han är 9 månader. Och snart två kulor fattigare)

På hundar pratar man en hel del om att de fastnar i den utvecklingsfas de var i vid kastrering. Vet inte om du har hund, men unghundar kan t ex ofta gå igenom något som kallas för spökåldern. De ser då plötsligt spöken överallt, kan bli väldigt osäkra och hariga osv, eller inbilla sig det finns saker överallt som måste skällas ut osv. Om man kastrerar då ska de alltså "fastna" i det och fortsätta vara till viss mån i spökåldern resten av livet. Något liknande verkar inte riktigt finns/ske hos hästar, men om så vore borde de ju då fastna i hur de var innan - i min herres fall en glad liten skit.

Det är ju heller inte säkert att kastreringen har ett smack med något att göra, vad det här nu än beror på så kan det ju vara utlöst av ålder t ex, att han blivit äldre. (Även om det känns konstigt att världens snällaste blir sur och le bara för han blev vuxen då). Att det blivit precis likadant - eller värre - även utan kastrering.

Jag kan bara hålla med dig i allt. Jag tycker man borde, som du ju gjort, fundera på allt detta men bilda sig en egen uppfattning.

Jo, jag har haft hund hela mitt liv och har en del utbildning där.

Den hingst jag har nu (alltså inte den som jag berättade om) är mycket mindre hingst och mycket snällare så det är ju alltid olika såklart.

Har du tänkt i de banor som kastreringen grundade sig i? Hur går ätandet nu t.ex? Blev det bättre?
Kan det ha med det att göra? Kanske var det inte av den orsaken han inte åt. Kanske är det orsaken till saken snarare än kastrerad eller ej? Jag vet inte vad det skulle vara dock.

Kan det ha med andra hormondelar i kroppen? Sköldkörtel på hund vet jag kan ge dessa symptom. Kan något hända där om man tar bort kulorna, eller kan det "komma fram"? Vet att operation och trauma kan orsaka sköldkörtelproblem.
Vad sjutton gör hypofysen? Det kommer jag inte ihåg.

Vet också en hund som var hemafrodit och hade dessa symptom.

Alltså.....jag bara spånar hejvilt. Ta det för vad det är, från någon som också ständigt önskar sig nya infallsvinklar på en kolikhäst.
 
@Efwa Exakt varför han krånglade med maten där och då får vi nog aldrig svar på. Inte heller om han sedemera började äta på grund av kastreringen eller något annat. Han har (peppar peppar) inte haft minsta problem eller trassel i den vägen sen dess. Och humörförändringen kom långt väl efter att han åt normalt igen osv.

@tolksele Det kan säkerligen en växtperiod göra. De kan ju bli trötta och hängiga, så de borde kunna ha lite ont och vara tjuriga med. Fast i nästan ett år? Och röra sig piggt och glatt osv samtidigt?

@Korven Nnjae är nog närmsta svaret ;P Det är svårt att säga säkert då han större delen av tiden har gått med hästar som är högre än honom i rang och då är det ju svårt se ev grinighet. När han haft hästar under sig i rang så korta perioder har jag kunnat tycka han är snarstucken och för vass mot kompis, men det är otroligt svårt för mig som människa att säga att det verkligen var så - och inte så att hästen under i rang faktiskt behövdes sättas på plats och hållas kort t ex. Eller att kompisen som "helt oskyldig" råkade ut för att bli ivägjagad verkligen var så himla oskyldig och inte på hästspråk stod och lipade och gjorde grimaser typ.
 

Hmmm, varför skulle hästar vara förskonade från Hypo- eller hypertyreos? Frågan är allmänt frågad, inte till dig alltså.

Jag menar att man vet ju om PPID, som ju är hypofysen och på hundar är det mest Hypotyreos.

Kan inte hästar få det? Eller, är det som med många andra sjukdomar att man inte kan påvisa och då finns det inte?

Sån´t här är intressant tycker jag.
 
Hmmm, varför skulle hästar vara förskonade från Hypo- eller hypertyreos? Frågan är allmänt frågad, inte till dig alltså.

Jag menar att man vet ju om PPID, som ju är hypofysen och på hundar är det mest Hypotyreos.

Kan inte hästar få det? Eller, är det som med många andra sjukdomar att man inte kan påvisa och då finns det inte?

Sån´t här är intressant tycker jag.

Jo de kan drabbas. Men det är ytterst sällsynt hos häst.
 
Knepigt. Att sätta honom i ordentligt arbete tycker jag verkar klokt. Om det är smärta borde ju inte mer arbete ha nån positiv effekt så det kan ju vara ett sätt att testa den hypotesen.

Nåt jag funderade på är nerver, nån nerv i kläm som ger smärta utan att det syns nån hälta etc.
 
Jag funderade också på någon nerv som ligger i kläm/blir klämd. Han visar det genom sitt beteende/ blir "en annan häst" för att lika snabbt slå om när nerven hoppar rätt igen? Rena spekulationer, men vill minnas att jag hört/läst om något liknande..
 
Spånar vidare, (hjärn)tumör? Att en del kan bli som omvända vid exvis blödningar/proppar, tumörer som trycker etc har man ju hört.. Således både djur o människor?
 
En annan baktanke med att sätta igång osv är att om det nu finns nåt underliggande, så kanske det kommer upp till ytan.

Jag tömkörde idag. I hagen, något han är sådär lindrigt förtjust i egentligen (han tycker bäst om när han ser en poäng med saker, t ex kommer någonstans). Pigg, glad och arbetsvillig ponny som rörde sig fint och kändes fin i kroppen. Provade ett par gånger att kräva lite mer än han egentligen orkar just nu, för att se om det kom nån protest, rörelsestörning eller tja något. Nix, ingenting, han provade att smita undan, och när det inte fungerade så gjorde han så gott han kunde. Så om han har ont/något fysiskt problem så är det inget jag kan upptäcka eller som får honom att tycka "dra åt helvete" i arbete på töm i alla fall.

Vad gäller hjärntumörer så är de väl dels tämligen sällsynta, och borde ge något ytterligare neurologiskt problem? (Med koordination, balans, bedömningsförmåga avseende avstånd eller liknande)
 

Liknande trådar

Hästhantering Hej! Jag känner att jag måste få bolla lite med folk som har mer vana av sånna här typer av hästar än mig. I ungefär ett år nu har jag...
Svar
6
· Visningar
1 042
Hästhantering För cirka 5 månader sen köpte vi dotterns första ponny, "världens tryggaste och snällaste barnponny". Provridningen gick ok, dottern var...
Svar
13
· Visningar
3 942
Senast: Mabuse
·
Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
15 778
Senast: Juli0a
·
Övr. Hund Hej! Jag ber om ursäkt för en låång text. Jag är förtvivlad över situationen med min 7 månader gamla valp, jag känner mig så jävla...
2 3
Svar
42
· Visningar
5 274
Senast: fixi
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp