Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Madick skrev:Eftersom det är blodmasken som man i första hand inriktar sig på när det gäller avmaskning så är det ju bara två grupper som är aktuella.
_________________________________________________________Mlisa skrev:Det stämmer inte helt att träckprovet "bara" är kvalitativt (finns/finns inte). Är hästen starkt infekterad ökar chansen kraftigt att ägg hittas i träckprov. Det kan faktiskt upptäckas i "vanlig EPG-räkning" men specifik bandmaskdiagnostik anses säkrare. På Vidilab kostar specifik bandmaskdiagnóstik 150:- för samlingsprov och 130:- för individprov så det är heller inte dyrare än blodprov, man får dessutom svaret samma dag som provet kommit till labbet.
Har hört talas om en gård där man tagit träckprover på hästarna varannan månad i 25 år och aldrig behandlat mot bandmask trots att ägg påträfats då och då. På gården finns både vuxna och unga hästar och ingen har någonsin uppvisat symtom.
Förklara att Banminth dödar vuxna äggläggande maskar. Finns det sådana (som träckprovet visar att det gör) finns det också en "kull" mask som ligger och väntar på att utvecklas, samt en "kull" som är larver på väg att växa upp till nästa stadie. Utöver dessa finns det ännu fler inkapslade larver som kan ligga där i flera år utan att störa, samt den smitta de nyligen tuggat i sig som ännu inte går att avmaska mot. Blodmasken har 5 stadier, varav de tre sista går att avmaska mot (dock inte fullt). Banminth tar det allra sista stadiet, Ivomec tar två och Cydectin tar tre.LadySara skrev:hjälp mig nu med hur jag ska lägga fram att vi behöver maska om 4v igen. hon förstår de inte. för dom har juh gjort likadant i alla år.. bla bla...hjälp mig..!!??
Axilur används BARA mot spolmasken, dvs föl och åringar. Äldre hästar har eget försvar mot den. Lilla blodmasken (hästens vanligaste parasit) har stor resistens mot Axilur och hjälper alltså inte. Det är också mot spolmasken man avmaskar på vintern, då ligger blodmasken i dvala och man riskerar att få ett massuppvak av den om man avmaskar, vilket INTE är kul och blir dyrt på djursjukhuset (två vänner som varit med om det).jag har alltid maskat i februari när han var unghäst, före och efter betet och sen i oktober. sen har jag bytt medel varje gång, typ axilur före betet och banminth efter oc h ivomec i oktober...
Madick skrev:Axilur används BARA mot spolmasken, dvs föl och åringar. Äldre hästar har eget försvar mot den. Lilla blodmasken (hästens vanligaste parasit) har stor resistens mot Axilur och hjälper alltså inte. Det är också mot spolmasken man avmaskar på vintern, då ligger blodmasken i dvala och man riskerar att få ett massuppvak av den om man avmaskar, vilket INTE är kul och blir dyrt på djursjukhuset (två vänner som varit med om det).
I övrigt ang. intervaller så se vad jag skrev till LadySara ovan.
Just för att resistensproblemen ökar så är det en fördel att ta träckprov innan man bestämmer om man ska avmaska alls. Sen avmaskar man bara de som bevisligen har mask, och håller sig till samma preparat hela året. Varje eller varannat år byter man preparat. Det finns bara två grupper då att välja mellan; pyrantel (Banminth och Fyrantel) eller ivermectin/moxidectin (Ivomec, Eraquell, Bimectin, Noromectin, Cydectin). Att man växlar så är för att sakta ner resistensutvecklingen.
5.2 Indikationer
För behandling av adulta infektioner av strongylider ( inkl. benzimidazol-resistenta små strongylider), Oxyuris, Parascaris och Anoplocephala perfoliata.
IVOMEC VET. oral pasta har effekt mot följande parasiter:
Stora strongylider
Strongylus vulgaris (adulta & arteriella stadier)
S. edentatus (adulta & vävnads stadier)
S. equinus (adulta)
Små strongylider (adulta och L4 larver)
Indikationer
Behandling av infektioner hos häst orsakade av moxidectinkänsliga stammar av: Gastrointestinala nematoder: Stora strongylider, adulta och larvala stadier inklusive arteriella stadier av S. vulgaris och viscerala stadier av S. edentatus. Små strongylider, adulta och larvala stadier. Adulta och larvala stadier av Parascaris equorum, Oxyuris equi, Trichostrongylus axei samt adulta Habronema muscae och Strongyloides westeri. Styngflugelarver: Larvala stadier av Gasterophilus spp.
Effekten mot små strongylider varar i 2 veckor. Utsöndring av äggen hämmas under 90 dagar.
Produkten är effektiv mot L4 stadier av små strongylider under utveckling i slemhinnan. Åtta veckor efter behandling är tidiga (hypobiotiska) inkapslade L3 stadier av små strongylider eliminerade.