Är det en annan form av daggmask eller är den mindre? Vad är det som kan hända av den? Det finns väl fortfarande avmaskning för människor eller?Rundmask
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Är det en annan form av daggmask eller är den mindre? Vad är det som kan hända av den? Det finns väl fortfarande avmaskning för människor eller?Rundmask
Är det en annan form av daggmask eller är den mindre? Vad är det som kan hända av den? Det finns väl fortfarande avmaskning för människor eller?
Hur blir man av med den då?Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur, främst rovdjur och allätare. Infektion uppstår genom att ett djur äter kött som innehåller levande trikinlarver (cirka 0,1 millimeter långa). Larverna frigörs sedan i mag- tarmkanalen och utvecklas på några dagar till vuxna maskar (cirka 1,5-4 millimeter långa). Under en till två månader föder honorna dagligen 100-1000-tals larver som via lymfan och blodet kommer ut i kroppens alla vävnader. Endast de larver som kommer in i muskeltrådar (utom hjärtmuskeln) kan utvecklas vidare. I muskelvävnaden bildas det, för de flesta trikinarter, en kapsel runt larven och larverna kan leva i muskelvävnaden i årtionden.
Klippt från SVA's webb.
Den lilla luriga masken käkar sig alltså in i dina muskler och lever där.
Hur blir man av med den då?
Saaaaay whaaaaaaat?Det blir du inte.
Bägge parter har rätt, haha. Om vi tar äggen, så klarar de lång tid i rumstemperatur och en evighet i kylskåpet. Fördelen är ju att ägg är ärliga. Om de verkar ok, så är de oftast ok. Om de är dåliga så märker man det tyyyydligt (ruttna ägg har ju inte direkt en angenäm lukt ).
Hur vet man om man har trikiner i kroppen? Finns det något sätt att få reda på det? *börjar bli nojjig*
Blir inte riktigt klok på texten, och är nojjig då både mamma och jag gillar rått kött och mamma hade ätit rått kött när hon var gravid med syrran, fick tydligen då i sig några bakterier, inget som uppdagades förrän ca 20 år senare då något angrep syrrans syn och det var då det uppdagades.Du har inte trikinos. Läs under "symtom och kliniska fynd" här, och slappna av.
Hjälp, mamma var väldigt noga med att köttfärs måste stekas dagen man köper den (och malas dagen man köper den) eller möjligen frysas in omedelbart. En av de få saker hon var väldigt noga med. (inte läst tråden)Nötfärs, sista förbruksningsdag idag, oöppnad förpackning som legat i kylskåpet sen köp - visst borde jag väl kunna skära upp och frysa in portioner av den som jag kan plocka av några veckor framåt ändå?
Mvh skitnojig
Blir inte riktigt klok på texten, och är nojjig då både mamma och jag gillar rått kött och mamma hade ätit rått kött när hon var gravid med syrran, fick tydligen då i sig några bakterier, inget som uppdagades förrän ca 20 år senare då något angrep syrrans syn och det var då det uppdagades.
Har själv känt någon konstig känsla i kroppen, där synen svartnar och det flammar fast man ser ändå, för att sen försvinna helt. Försöker att inte äta rått kött alls, speciellt inte gris. Så ja, ja är super nojjig.
Den ska märkas efter 1-4 veckor. Om du inte fått ont i musklerna eller dött inom den tiden är det enligt texten ok, då har maskarna satt sig i musklerna och där sitter de och väntar tills du blir uppäten av något.Blir inte riktigt klok på texten, och är nojjig då både mamma och jag gillar rått kött och mamma hade ätit rått kött när hon var gravid med syrran, fick tydligen då i sig några bakterier, inget som uppdagades förrän ca 20 år senare då något angrep syrrans syn och det var då det uppdagades.
Har själv känt någon konstig känsla i kroppen, där synen svartnar och det flammar fast man ser ändå, för att sen försvinna helt. Försöker att inte äta rått kött alls, speciellt inte gris. Så ja, ja är super nojjig.
Ja tänk att jag har alltid tyckt så bra om ägg för deras sällan sinande ärlighet! Tack för ditt svar! Jag tror jag fortsätter att hålla dem i kylen då, såvida jag inte får platsbrist av någon anledning...Bägge parter har rätt, haha. Om vi tar äggen, så klarar de lång tid i rumstemperatur och en evighet i kylskåpet. Fördelen är ju att ägg är ärliga. Om de verkar ok, så är de oftast ok. Om de är dåliga så märker man det tyyyydligt (ruttna ägg har ju inte direkt en angenäm lukt ).
Jag tror att du just blev fem cent rikare. Mycket sannolikt att någon () har gjort just detta. Inga namn nämnda.Mina fem cent är att någon tallat på smörkniven (alternativt slickat av den) och skrapat av den överflödiga osten mot kanten. Eller pillat med fingrarna i området .
Jo, jag gick faktiskt tillbaka till butiken och visade upp bilder. Själva byttan hade jag dock redan slängt p.g.a ren avsmak, och då kunde de tydligen inte göra så mycket åt saken sa hon...Om det handlar om en oöppnad yoghurt, som du är 100 % säker på har förvarats bra hos dig och på väg till ditt kylskåp och som har mögelklumpar i sig; så skulle jag kontakta butiken där den köptes .
De flesta av dessa vidriga klumpar är ganska harmlösa (dock äckliga ), men det är ju svårt att vara hundra procent säker på det om inte producenten gör provtagningar . Av ren äckel hade jag slängt förpackningen långt ut i soptunnan, men sannolikheten att du hade blivit sjuk av klump eller resten av yoghurten är nog inte jättestor .
Hejsan hoppsan! Jamen se där, det kan mycket väl vara en stor bidragande faktor! Jag kanske borde börja läsa lite längre än till utgångsdatumet på maten jag köper...Har för mig att det står på att den bara håller fem dagar öppnad? Så om den har stått öppnad i över en vecka så är det kanske inte så konstigt.
Den ska märkas efter 1-4 veckor. Om du inte fått ont i musklerna eller dött inom den tiden är det enligt texten ok, då har maskarna satt sig i musklerna och där sitter de och väntar tills du blir uppäten av något.
(Inget fall från svenskt kött sedan 60-talet och inte hittat i svenskt kött sedan 80-talet tror jag det stod vidare. Note to self, ät inte kallrökt vildsvinskorv från Sverige eller i något annat land, vanligaste källan och vildsvinsätande blir långsamt vanligare i Sverige -på förekommen anledning. Tamsvin kollas och har det vanligen inte, men jag skulle då aldrig äta rå gris/ofryst lax/rå häst ändå. Kor äter inte kött så de anses säkra.)
OK, men jag säger igen att du har inte trikinos då.
Grundläggande regel, om du blir nojjig för att du har en sjukdom du aldrig tidigare hört talas om efter du läst om den på internet så har du inte den sjukdomen.
Kan man bära på maskarna men inte bli drabbad ändå eller hur fungerar det? Fortfarande nojjig.Den ska märkas efter 1-4 veckor. Om du inte fått ont i musklerna eller dött inom den tiden är det enligt texten ok, då har maskarna satt sig i musklerna och där sitter de och väntar tills du blir uppäten av något.
(Inget fall från svenskt kött sedan 60-talet och inte hittat i svenskt kött sedan 80-talet tror jag det stod vidare. Note to self, ät inte kallrökt vildsvinskorv från Sverige eller i något annat land, vanligaste källan och vildsvinsätande blir långsamt vanligare i Sverige -på förekommen anledning. Tamsvin kollas och har det vanligen inte, men jag skulle då aldrig äta rå gris/ofryst lax/rå häst ändå. Kor äter inte kött så de anses säkra.)
Kan man bära på maskarna men inte bli drabbad ändå eller hur fungerar det? Fortfarande nojjig.
Det svarar inte min fråga.Bara sluta nojja. Du har inte trikiner.