Nötfärs, gammal?

Är det en annan form av daggmask eller är den mindre? Vad är det som kan hända av den? Det finns väl fortfarande avmaskning för människor eller?

Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur, främst rovdjur och allätare. Infektion uppstår genom att ett djur äter kött som innehåller levande trikinlarver (cirka 0,1 millimeter långa). Larverna frigörs sedan i mag- tarmkanalen och utvecklas på några dagar till vuxna maskar (cirka 1,5-4 millimeter långa). Under en till två månader föder honorna dagligen 100-1000-tals larver som via lymfan och blodet kommer ut i kroppens alla vävnader. Endast de larver som kommer in i muskeltrådar (utom hjärtmuskeln) kan utvecklas vidare. I muskelvävnaden bildas det, för de flesta trikinarter, en kapsel runt larven och larverna kan leva i muskelvävnaden i årtionden.
Klippt från SVA's webb.

Den lilla luriga masken käkar sig alltså in i dina muskler och lever där.
 
Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur, främst rovdjur och allätare. Infektion uppstår genom att ett djur äter kött som innehåller levande trikinlarver (cirka 0,1 millimeter långa). Larverna frigörs sedan i mag- tarmkanalen och utvecklas på några dagar till vuxna maskar (cirka 1,5-4 millimeter långa). Under en till två månader föder honorna dagligen 100-1000-tals larver som via lymfan och blodet kommer ut i kroppens alla vävnader. Endast de larver som kommer in i muskeltrådar (utom hjärtmuskeln) kan utvecklas vidare. I muskelvävnaden bildas det, för de flesta trikinarter, en kapsel runt larven och larverna kan leva i muskelvävnaden i årtionden.
Klippt från SVA's webb.

Den lilla luriga masken käkar sig alltså in i dina muskler och lever där.
Hur blir man av med den då? :eek:
 
Bägge parter har rätt, haha. Om vi tar äggen, så klarar de lång tid i rumstemperatur och en evighet i kylskåpet. Fördelen är ju att ägg är ärliga. Om de verkar ok, så är de oftast ok. Om de är dåliga så märker man det tyyyydligt (ruttna ägg har ju inte direkt en angenäm lukt :D).

Knäckte ett neongrönt ägg för ett tag sedan... :crazy:

Hade en lång debatt med mig själv (ägget luktade bara ägg och vitan var klar och fin - förutom att den var grön), men slängde smeten till sist.

Va-va-dä-fö-någe då? :D
 
Du har inte trikinos. Läs under "symtom och kliniska fynd" här, och slappna av.
Blir inte riktigt klok på texten, och är nojjig då både mamma och jag gillar rått kött och mamma hade ätit rått kött när hon var gravid med syrran, fick tydligen då i sig några bakterier, inget som uppdagades förrän ca 20 år senare då något angrep syrrans syn och det var då det uppdagades.
Har själv känt någon konstig känsla i kroppen, där synen svartnar och det flammar fast man ser ändå, för att sen försvinna helt. Försöker att inte äta rått kött alls, speciellt inte gris. Så ja, ja är super nojjig.
 
Nötfärs, sista förbruksningsdag idag, oöppnad förpackning som legat i kylskåpet sen köp - visst borde jag väl kunna skära upp och frysa in portioner av den som jag kan plocka av några veckor framåt ändå?
Mvh skitnojig :p
Hjälp, mamma var väldigt noga med att köttfärs måste stekas dagen man köper den (och malas dagen man köper den) eller möjligen frysas in omedelbart. En av de få saker hon var väldigt noga med. (inte läst tråden)
 
Blir inte riktigt klok på texten, och är nojjig då både mamma och jag gillar rått kött och mamma hade ätit rått kött när hon var gravid med syrran, fick tydligen då i sig några bakterier, inget som uppdagades förrän ca 20 år senare då något angrep syrrans syn och det var då det uppdagades.
Har själv känt någon konstig känsla i kroppen, där synen svartnar och det flammar fast man ser ändå, för att sen försvinna helt. Försöker att inte äta rått kött alls, speciellt inte gris. Så ja, ja är super nojjig.

OK, men jag säger igen att du har inte trikinos då.

Grundläggande regel, om du blir nojjig för att du har en sjukdom du aldrig tidigare hört talas om efter du läst om den på internet så har du inte den sjukdomen. ;)
 
Blir inte riktigt klok på texten, och är nojjig då både mamma och jag gillar rått kött och mamma hade ätit rått kött när hon var gravid med syrran, fick tydligen då i sig några bakterier, inget som uppdagades förrän ca 20 år senare då något angrep syrrans syn och det var då det uppdagades.
Har själv känt någon konstig känsla i kroppen, där synen svartnar och det flammar fast man ser ändå, för att sen försvinna helt. Försöker att inte äta rått kött alls, speciellt inte gris. Så ja, ja är super nojjig.
Den ska märkas efter 1-4 veckor. Om du inte fått ont i musklerna eller dött inom den tiden är det enligt texten ok, då har maskarna satt sig i musklerna och där sitter de och väntar tills du blir uppäten av något.

(Inget fall från svenskt kött sedan 60-talet och inte hittat i svenskt kött sedan 80-talet tror jag det stod vidare. Note to self, ät inte kallrökt vildsvinskorv från Sverige eller i något annat land, vanligaste källan och vildsvinsätande blir långsamt vanligare i Sverige -på förekommen anledning. Tamsvin kollas och har det vanligen inte, men jag skulle då aldrig äta rå gris/ofryst lax/rå häst ändå. Kor äter inte kött så de anses säkra.)
 
@hagel

Äntligen, äntligen, äntligen någon mer än mig som hävdar att dela köttet på uppläggningsfaten som man suttit och ätit med inte är OK. Något som varit i munnen eller emot något som varit i munnen ska inte tillbaka i något annat än den egna tallriken. Jag har gått i taket mer än en gång på partners och vänner/bekanta over detta. Numera vet alla som äter hos mig att INTE skrapa av såssleven mot tallriken...

Kallas uppläggningsnazi. Jag är stolt just nu!

Tack för du upplyser så fint!! :love:
 
Bägge parter har rätt, haha. Om vi tar äggen, så klarar de lång tid i rumstemperatur och en evighet i kylskåpet. Fördelen är ju att ägg är ärliga. Om de verkar ok, så är de oftast ok. Om de är dåliga så märker man det tyyyydligt (ruttna ägg har ju inte direkt en angenäm lukt :D).
Ja tänk att jag har alltid tyckt så bra om ägg för deras sällan sinande ärlighet! :D Tack för ditt svar! Jag tror jag fortsätter att hålla dem i kylen då, såvida jag inte får platsbrist av någon anledning...

Mina fem cent är att någon tallat på smörkniven (alternativt slickat av den) och skrapat av den överflödiga osten mot kanten. Eller pillat med fingrarna i området :).
Jag tror att du just blev fem cent rikare. Mycket sannolikt att någon (:angel:) har gjort just detta. Inga namn nämnda.

Om det handlar om en oöppnad yoghurt, som du är 100 % säker på har förvarats bra hos dig och på väg till ditt kylskåp och som har mögelklumpar i sig; så skulle jag kontakta butiken där den köptes :).

De flesta av dessa vidriga klumpar är ganska harmlösa (dock äckliga :yuck:), men det är ju svårt att vara hundra procent säker på det om inte producenten gör provtagningar :). Av ren äckel hade jag slängt förpackningen långt ut i soptunnan, men sannolikheten att du hade blivit sjuk av klump eller resten av yoghurten är nog inte jättestor :).
Jo, jag gick faktiskt tillbaka till butiken och visade upp bilder. Själva byttan hade jag dock redan slängt p.g.a ren avsmak, och då kunde de tydligen inte göra så mycket åt saken sa hon...:meh:

Har för mig att det står på att den bara håller fem dagar öppnad? Så om den har stått öppnad i över en vecka så är det kanske inte så konstigt.
Hejsan hoppsan! Jamen se där, det kan mycket väl vara en stor bidragande faktor! Jag kanske borde börja läsa lite längre än till utgångsdatumet på maten jag köper...:angel:
 
Den ska märkas efter 1-4 veckor. Om du inte fått ont i musklerna eller dött inom den tiden är det enligt texten ok, då har maskarna satt sig i musklerna och där sitter de och väntar tills du blir uppäten av något.

(Inget fall från svenskt kött sedan 60-talet och inte hittat i svenskt kött sedan 80-talet tror jag det stod vidare. Note to self, ät inte kallrökt vildsvinskorv från Sverige eller i något annat land, vanligaste källan och vildsvinsätande blir långsamt vanligare i Sverige -på förekommen anledning. Tamsvin kollas och har det vanligen inte, men jag skulle då aldrig äta rå gris/ofryst lax/rå häst ändå. Kor äter inte kött så de anses säkra.)

Seriösa jägare trikintestar vildsvinen (ska fläsket säljas är det ett tvång och att det är gjort av ett ackrediterat laboratorium). Nu skulle jag inte äta rå gris oavsett om den är testad eller ej :yuck:
 
Jo exakt, tänk om trikinen kröp in någon annanstans än där de testade, brr (iofs har de säkert tänkt på det och kör på favvisställen).
 
OK, men jag säger igen att du har inte trikinos då.

Grundläggande regel, om du blir nojjig för att du har en sjukdom du aldrig tidigare hört talas om efter du läst om den på internet så har du inte den sjukdomen. ;)

Den ska märkas efter 1-4 veckor. Om du inte fått ont i musklerna eller dött inom den tiden är det enligt texten ok, då har maskarna satt sig i musklerna och där sitter de och väntar tills du blir uppäten av något.

(Inget fall från svenskt kött sedan 60-talet och inte hittat i svenskt kött sedan 80-talet tror jag det stod vidare. Note to self, ät inte kallrökt vildsvinskorv från Sverige eller i något annat land, vanligaste källan och vildsvinsätande blir långsamt vanligare i Sverige -på förekommen anledning. Tamsvin kollas och har det vanligen inte, men jag skulle då aldrig äta rå gris/ofryst lax/rå häst ändå. Kor äter inte kött så de anses säkra.)
Kan man bära på maskarna men inte bli drabbad ändå eller hur fungerar det? Fortfarande nojjig.
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Jag vet inte vad jag vill med tråden men,, jag behöver lämna. Jag har koll på alla bostadsköer, privata hyresvärdar och blocket bostad...
2 3 4
Svar
75
· Visningar
8 372
Senast: Enya
·
Hästmänniskan Jag har ett riktigt dilemma som jag mår riktigt, riktigt dåligt av. Jag har 2 ston och en äldre valack. Valacken är 20 år, har en åkomma...
2
Svar
24
· Visningar
2 504
Senast: mars
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag är mitt inne i första sommaren med att försöka odla ätbara grejer på min plats. Visst har jag pysslat mycket med trädgård tidigare...
Svar
4
· Visningar
686
Senast: cassiopeja
·
  • Låst
Relationer Gammal användare, men nytt konto, mest på grund av att jag... vet inte, men nästan skäms över mina egna tankar? Jag vet att det finns...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
23 198
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp