Nötfärs, gammal?

Ni kan så mycket spännande! Varför ska vin ligga ner? Vad är skillnaden mellan lagringsvin och vanligt 69-kronorsvin?


Vin som är gjort för att lagras smakar bäst efter x antal år liggandes i vinkällare. 69-kronors vin kallar jag konsumtionsvin, det kan lika gärna drickas direkt. Dock går de flesta viner att lagra 3-5 år utan problem och vinner på det. Jag tycker det är synd att så många aldrig ens smakat ett moget vin utan att vi numer dricker omogna viner. Ett lätt sätt är att kolla vinets färg. Ett rött omoget vin drar mot blårött, medan ett moget har tegelfärg. Håll glaset vinklat mot ett vitt papper och studera "kanten" på vinet. Ett vitt vin blir oftast mer mättat i färgen med stigande ålder.
Lådviner är svavlade mycket hårdare för att hålla och mår inte bra av lagring.
Att lufta vinet är också en viktig sak för en bra upplevelse, häll gärna upp på karaff ett par timmar innan (fråga på bolaget). Rätt tillbehör är a och o, samt rätt temperatur. Ett för varmt vin är inte roligt, ett för kallt blir smaklöst. Retzina kan bara drickas i Grekland, det smakar pyton en kylig sommardag när man inte längre är nykär utan nydumpad.

När man ber om hjälp, berätta vad ni ska äta, inte vad ni vill dricka. Amarone är överskattat, Barolo är ljuvligt.
 
Finns säkert massor med saker som lever i oss och som vi inte vet ett dugg om än så varför bry sig? Vi är alla en del av ett ekosystem annars så skulle vi dels vara odödliga och dels samlas på hög efter att vi dött eftersom vi aldrig skulle gå i förruttnelse och brytas ned.

En dag ska vi alla dö,,,,,,,,och alla andra dagar ska vi inte dö. :)
Min sambo såg någon faktafilm av något slag för en tid sedan och blev helt chockad av att det fanns så mycket andra djur som bor i oss :p när den var slut berättade han att han alltid sett på sig själv som en egen individ, tills då.

@hagel risgrynsgröt, är det också en sån grej man ska vara försiktig med? :o tänkte på ris a la maltan till julen t.ex :p
 
Har den stått upp (med naturkork) hade jag inte velat dricka den :crazy:
Efter förra årets badplatsrensningar hade jag vin till midsommarfesten. Grannen och jag pimplade och det funkade utmärkt och var ju lagrat långt ner i dyn. Vilka sorter det var hade vi inte den blekaste aning om, men vi blev på pickalurven iallafall. :p

Starköl från sjöbotten har jag också fått upp flera gånger och den är drickbar om bara burken inte är sönderrostad och läcker. :d
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Jag vet inte vad jag vill med tråden men,, jag behöver lämna. Jag har koll på alla bostadsköer, privata hyresvärdar och blocket bostad...
2 3 4
Svar
75
· Visningar
8 355
Senast: Enya
·
Hästmänniskan Jag har ett riktigt dilemma som jag mår riktigt, riktigt dåligt av. Jag har 2 ston och en äldre valack. Valacken är 20 år, har en åkomma...
2
Svar
24
· Visningar
2 476
Senast: mars
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag är mitt inne i första sommaren med att försöka odla ätbara grejer på min plats. Visst har jag pysslat mycket med trädgård tidigare...
Svar
4
· Visningar
686
Senast: cassiopeja
·
  • Låst
Relationer Gammal användare, men nytt konto, mest på grund av att jag... vet inte, men nästan skäms över mina egna tankar? Jag vet att det finns...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
23 194
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp