Sv: Minskat antal aktiva???
SM-kval under året. Kan det vara nått? Spontant ja från min sida. Men jag är övertygad om att detta kan innebära lite strul och konstigheter eftersom det är många olika föreningar med lite skillnader i regler och antal tävlingar. Jag har lite satt mig in i detta ordentligt, men kan ana att det blir lite att bita i.
Sedan finns en annan sida av det hela, är det till gagn för tävlingens rykte att bara ett fåtal ekipage får tävla på SM? Försvinner lite av folkfesten som var sista åren om det är ett mycket mindre antal personer som är på plats under veckan? Kanske, kanske inte. Kanske skulle det finnas ett förkval till kvalet under året, vilket sållar bort de som endast är på plats för att det är coolt att kunna säga att de ska rida på SM i Westernridning.
De som rider ett kval och inte går vidare kanske ändå stannar kvar under resterande tid av veckan och sitter på läktaren och hejar på. Skulle dessa personer sitta på läktaren om de inte kvalat vidare under året? Skulle SM tappa lite publik? SM kanske ska vara Westernridningens firmafest där både VD, stjärnsäljaren och springpojken samsas vid samma bord över en öl och har trevligt tillsammans.
Att SM måste läggas i oktober kan också diskuteras tycker jag. Vill man vara säker på minusgrader, vinterraggiga hästar och en publik vars applåder inte hörs genom thermovantarna är tidpunkten perfekt vald. Vill man ha lite värme och sommar så kanske ett tidigare datum vore lämpligt.
Ja det är flera intressanta frågor kring SM.
Om viljan finns från alla föreningarna så tror jag att kval under året skulle gå att ordna.
Man kan ju välja att antingen säga att "alla som placerat sig topp 3 på B-nivå (eller motsvarande; känner bara till WRAS) två (eller valfritt annat antal) gånger under säsongen är kvalade.
Eller så kan man välja att "si och så många får komma till SM och så har vi ett kval och sedan en final" eller vilken som helst konstruktion.
Så långt jag vet finns det ingen annan rid-disciplin i Sverige där man kan anmäla sig till ett SM utan att ha kvalat tidigare. Islandshästarna ska kvala, dressyr- och hoppfolket ska kvala, till och med fjorhästSM kräver kval trots att det är en liten rasförening.
Inte för att man måste göra som alla andra, men status på tävlingen torde ju stiga om det finns något slags krav för att få starta.
En sak som nog hämmar utvecklingen av westernridningen och dess spridning här är att det är lite dålig tillgång på tränare och träningstillfällen.
Ett par mil från mig finns i och för sig en verksamhet där de har en erfaren tränare deltidsanställd, och så finns det kunnigt folk inom roping och kosseklasser inom sex-sju mil från mig. Inte så dåligt i och för sig, men det saknas en del träningsmöjligheter.
Givetvis finns det samband mellan antal aktiva och tillgång till tränare: ett större gäng ger större möjligheter att kunna ta hem tränare.
Det verkar här som om ekonomin sätter stopp för många vad gäller träning. Det har varit flera träningstillfällen som ställts in pga för få anmälda.
Jag vill personligen inte åka tio mil för att rida en eller två lektioner och utgår från att de flesta resonerar likadant.
Sedan är det väl också vanligt att personer som varit ute och tävlat en hel del, kanske tröttnar när livet ändrar sig. Eller man får barn och prioriteringarna ändras.