Sv: Min sexåring vill bli vegetarian
Jo,visst kan en vegetarian överleva på en sådan måltid exkluderat korven och jag tror dessutom inte att det är speciellt ovanligt med liknande måltider exkluderat valfria grönsaker i många barnfamiljer. Snabbt, lättlagat och billigt.
Där får man hoppas att grönsaksbiten kommer in mer i skolan/förskolan.
Hur som, oavsett hur hälsosam och varierad den vegetariska kosten skulle vara (fast personligen tycker jag ju att en kost blir ännu mer varierad med ett köttinslag!) så skulle jag ändå inte vilja laga två st grytor (i det här fallet med vanlig korv/sojakorv) varje dag för att ett av mina barn plötsligt gör andra matval. Ok ibland eller om barnet själv kan laga sin mat men inte varje dag.
Nja, en extra ingrediens att handla. Vi som storhandlar får bunkra ännu mer. 2 grytor att diska. Ingen sammanblandning av röra om-skedar, 2 separata byttor i kylskåpet för att göra en restmiddag eller matlådor etc. Nog ser jag att det blir mer jobb och tar mer plats i ett redan pressat schema.
Om jag får drista mig till att gissa så tror jag att du redan lagar så mkt vegetariskt och varierat och enbart använder kött som en "biprodukt" att det för dig inte skulle bli speciellt stor skillnad om köttet uteslöts. Och att du därför ser mindre problem med ren vegetarisk kost till ett minderårigt barn.
Medan de som ser köttet som en större del av middagen (själv hade jag klarat mig gott på korven och grönsakerna och hellre skippat riset/spagettin) tycker att det känns betydligt svårare och jobbigare.
Men det är ju bara en gissning.
Jamendåså, då finns det ju en öppning för en vegetarian att överleva måltiden! Utan det där med valfria grönsaker, hade det sett värre ut, men då hade vi ju å andra sidan i princip pratat om pasta, korv och ketchup till middag. Jämförd med sådana matval kan ju inte problemet med den vegetariska maten vara att den inte är tillräckligt hälsosam och varierad, i alla fall.
Jo,visst kan en vegetarian överleva på en sådan måltid exkluderat korven och jag tror dessutom inte att det är speciellt ovanligt med liknande måltider exkluderat valfria grönsaker i många barnfamiljer. Snabbt, lättlagat och billigt.
Där får man hoppas att grönsaksbiten kommer in mer i skolan/förskolan.
Hur som, oavsett hur hälsosam och varierad den vegetariska kosten skulle vara (fast personligen tycker jag ju att en kost blir ännu mer varierad med ett köttinslag!) så skulle jag ändå inte vilja laga två st grytor (i det här fallet med vanlig korv/sojakorv) varje dag för att ett av mina barn plötsligt gör andra matval. Ok ibland eller om barnet själv kan laga sin mat men inte varje dag.
Det är faktiskt minimalt jobbigt att parallellt laga samma rätt i två grytor, en större och en mindre, där man lägger vanlig korv i den ena och sojakorv i den andra. Kryddning och allt annat kan ju vara identiskt.
Jag är ledsen, men jag fattar verkligen inte vad som gör det här så besvärligt?
Nja, en extra ingrediens att handla. Vi som storhandlar får bunkra ännu mer. 2 grytor att diska. Ingen sammanblandning av röra om-skedar, 2 separata byttor i kylskåpet för att göra en restmiddag eller matlådor etc. Nog ser jag att det blir mer jobb och tar mer plats i ett redan pressat schema.
Om jag får drista mig till att gissa så tror jag att du redan lagar så mkt vegetariskt och varierat och enbart använder kött som en "biprodukt" att det för dig inte skulle bli speciellt stor skillnad om köttet uteslöts. Och att du därför ser mindre problem med ren vegetarisk kost till ett minderårigt barn.
Medan de som ser köttet som en större del av middagen (själv hade jag klarat mig gott på korven och grönsakerna och hellre skippat riset/spagettin) tycker att det känns betydligt svårare och jobbigare.
Men det är ju bara en gissning.