Sv: krökt nacke-hur viktigt?
Detta är hämtat från
www.ridkonst.se
"Hästen är egentligen inte uppbyggd för att ridas på. Ryggen är t ex utformad för att kunna bära upp den tyngd som hänger under ryggraden i form av hästens kropp och bukens innehåll. Däremot är hästen inte konstruerad för att kunna bära upp en tyngd som placeras ovanför hästens ryggrad. När man trots detta placerar en ryttare på hästens rygg så händer i regel två saker; dels ökar belastningen av hästens framben och dels sänker hästen ryggen för att komma bort från ryttarens tyngd. Både den ökade belastningen av hästens framben och sänkningen av ryggen kan leda till allvarliga skador hos hästen. Om vi nu nödvändigtvis måste använda hästen för ridning så är det därför vår skyldighet att lära hästen hur den ska använda sin kropp för att inte ta skada av att ridas. Det kallar vi för att formge hästen.
För att hästen under lång tid ska kunna användas som ridhäst utan att få belastningsskador måste den lära sig att välva sin rygg och bära upp ryttaren, samt att flytta över vikt från frambenen till bakbenen. Hästens rygg påverkas både av hur hästen håller sitt huvud och hals och av hur hästen har sitt bäcken.
Hästens halskotpelare går i en S-formad sväng från hästens nacke till manke. Den här S-formen får lite olika utseende beroende på hur hästen håller sitt huvud och hals. Om den nedre svängen på halskotpelaren sjunker ned så sänks även den främre delen av hästens rygg. Eftersom vi vill att hästen ska höja och välva ryggen eftersträvar vi det motsatta. Vi vill alltså höja upp den nedre delen av halskotpelaren, för att därigenom höja ryggens främre del.När hästen kortar av halsen, och framför allt dess överlinje, så blir svängarna på halskotpelaren kraftigare. Det sker t ex när hästen höjer halsen och lyfter sitt huvud, eller när hästen drar ihop halsen (ofta med tygelns hjälp) med huvudet i lodplan. För att halskotpelaren ska höjas upp måste istället halsens överlinje längas ut. Det sker när hästen söker framåt och nedåt, både i en lång och låg form och i en samlad form. I dessa lägen sträcks alltså halskotpelaren ut och lyfter upp den främre delen av hästens rygg.
Den bakre delen av hästens rygg kan antingen sänkas eller höjas, beroende på hur hästen placerar sitt bäcken. Om hästen tippar sitt bäcken framåt sänks ryggen bakifrån och om hästen tippar sitt bäcken bakåt höjs ryggen bakifrån. När hästen tippar bäckenet bakåt blir det också lättare för den att trampa långt inunder sig med bakbenen.
Hästens bakben är konstruerade så att hästen kan böja lederna och sätta ned bakbenen inunder sig och bära upp vikt. Därigenom avlastas musklerna lederna på bakbenen. Den möjligheten finns inte hos frambenen, eftersom de alltid sätts ned med helt utsträckta leder. Det är en av anledningarna till att bakbenen är bättre lämpade för att bära vikt än frambenen. För att få hästen att flytta över vikt från framdelen till bakdelen måste man lära hästen att sätta ned sina bakben längre in under sin tyngdpunkt. Hur det går till kan ni läsa om under Hästens grundutbildning, om ni klickar på t ex öppnan och slutan.
Kontentan av detta är att vi måste börja med att lära den unga och oskolade unghästen att länga sin överlinje och söka framåt och nedåt. Det innebär att hästen i början får gå i en ganska lång och låg form. I den formen ökar belastningen av hästens framben. Så snart hästen har lärt sig att söka framåt och nedåt ska vi därför börja träna hästen på att sätta in sina bakben längre in under tyngdpunkten. I det arbetet är det viktigt att sökningen till handen bibehålls, så att hästen länger ut hela sin överlinje. Därigenom kan vi successivt skola hästen från den långa och låga formen till den samlade formen. Äkta samling kan dock bara uppnås genom att skola hästens bakben. Försöker man med tygelns hjälp placera hästen i en form som liknar den samlade formen leder det oundvikligen till sänkt rygg och ökad belastning av frambenen.
Hästen ska redan från början lära sig söka fram och ned i en lång och låg form för att kunna använda sin rygg korrekt.När hästen söker fram och ned kan man börja arbeta med att få hästen att trampa längre in under sin tyngdpunkt med bakbenen.
När hästen förflyttar vikt från framdelen till bakdelen kommer framdelen automatiskt att resas upp i förhållande till bakdelen. Det är viktigt att hela tiden bibehålla sökningen till handen så att hästens överlinje verkligen längs ut."