Sv: Kraftskapande ridkonst - skarpa bett?
Skrev förra inlägget på mob. Blev lite virr..
Man förskönade både hästar och ryttare. Precis som att man under en viss tid avbildade människor(kungar etc) med stora ögon och andra drag som då ansågs fint så avbildade man hästarna lite så.
Man ville ha en stark häst som klarade av att utföra tex skolorna ovan mark, bära rustning etc.. Men man ville ha känslighet och visst mått ädelt i dem med.
Alltså broilerkropp och nobla små huvud med stora ögon.
Man kan tänka sig vilka hästar som passar bäst för skolsprång. Och man kan förstå varför SRS och Jerez rider de hästar de har.
Modiga, starka, tåliga, med kropp lämpade för det de ska göra.
De var klart mindre än halvbloden av idag.
Livrustkammaren hade en utställning kring temat häst/hund. En kompis PRE reklamade den. Visst valdes han för att han ser pampig ut. Men också för att han lite mer än ett halvblod stämmer överens med hur man ville ha hästarna då.
Kollar man betten och rustningarna som finns kvar kan man dra slutsatser av dem.
Stängerna gjordes ju oftast också för just den hästen. Och man smidde då mundel och skänklar för att passa den. Underskänkeln skulle vara lång nog att placera tygeln så att där den passerar halsen till handen hamnade på en viss punkt där de är känsliga för tryck och man då får bäst respons för tygeltag där man använder tygelns touch mot halsen som del i signalsystemet.
En grej jag glömde i förra inlägget är att hästarna räknades som INRIDNA när de gick motsvarande GP dressyr.
Man hade också ofta just sin häst för att bygga band och förtroende, ledarskap etc. Man bytte inte hej vilt.
Var man beroende av att hästen dels var lydig och dels litade på en så var sånt viktigt. Det kunde sättas i så extrema situationer.
Vikthjälperna kom till för att hästen skulle fylla upp under ryttaren och sas bli omöjlig att trilla av. Så att ryttaren kunde koncentrera sig på strid eller vad annat man nu gjorde. Och slippa ramla av och bli mer sårbar dels iom att man då är på backen och för att man under en del år hade så tung rustning att man inte var så jäkla mobil utan hästens ben.
Så satt man snett på en sån häst kan man nog anta att den sladdrar.. Dvs rör sig för att "möta" vikten.
Så är det ju med proffsridna hästar i vissa fall idag med. Och man märker hur såna hästar blir vingliga, rädda, förbannade eller tråcka om ryttaren inte är lika stabil i sitsen som de är vana vid.
Men vetskapen om att man kunde dö om man red fel kan jag tro höjer de flesta ryttares nogrannhet. Idag har många inte den motivationen att bättra sig så snabbt som man nog får om valet är att dö.