Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Tack, vilket märke köpte du? Jag har denna:Den blir billigare, och godare! Jag startade min på en flaska "bra" kombucha från mataffären. Fyller på med te och socker då och då beroende på hur mycket jag förbrukar och hur sur jag vill ha den. Ytterst okomplicerat.
Tidsåtgång: en kvart i veckan.
Tack!Det är kul och lätt! Det behövs ingen scooby, den är bara en restprodukt. Att starta med någon/några deciliter från en köpt (ej pastöriserad) flaska har gått toppen.
Ni får gärna dela vilken beskrivning ni följer
Och, använder ni ingen svamp alls?
Känner mig trög, sorry .Ingen startsvamp, nej. Det blir ju en när det fermenterar, det svåra är snarare att lyckas ha den drickfärdig i kylen ett par dagar utan att få nya i.
Jag köpte en flaska opastöriserad kombucha. Bryggde starkt te (svart eller grönt), häller i ungefär 0,7 del socker per liter te. Låt svalna, häll alltihop i en flaska och ställ i rumstemperatur tills allt är igång. Första gången fick det stå en månad för att kulturen skulle stabilisera sig ordentligt (den är rätt odrickbar efter så lång tid tycker jag), sedan gör jag ny genom att spara ca 2 dl av den gamla och fylla på med te efter ovanstående proportioner. Jag tycker den är godast efter 5-7 dagar, men det beror ju på hur ens kultur utvecklat sig och hur varmt den står.
Alltså, är det den svampen som lever vidare med 2 dl vätska som du spar varje gång? Och så häller du ut resten som då är kombochan du dricker?Såhär ser det ut om man låtit bli att förnya den under semestern. Det är inget som helst problem för den att bygga maneter om man vill det.
Visa bifogad fil 126616
Det var rätt länge sen jag startade den, men jag tror att den är gjord på samma märke som du la upp.
Jag gör en på svart te med lite persikosmak och en på grönt jasminte. Jasmin brukar vara min favorit, men det är ju enkelt att testa lite olika.
Du behöver inte svampen alls, men det bildas nya hela tiden. Hur fort beror på värme, hur frisk din kultur är och hur mycket mat (dvs socker) den får samt hur länge du har den vilande i kylskåp emellanåt.Alltså, är det den svampen som lever vidare med 2 dl vätska som du spar varje gång? Och så häller du ut resten som då är kombochan du dricker?
Eller blir det en ny svamp varje gång?
Alltså, är det den svampen som lever vidare med 2 dl vätska som du spar varje gång? Och så häller du ut resten som då är kombochan du dricker?
Eller blir det en ny svamp varje gång?
Nej du behöver inte vänta på en scoby och du behöver inte röra. Beroende på hur varmt du har så är det klart om 10-14 dagar ungefär. Vill du så kan du då efterfermentera med bär, ingefära eller vad du nu vill eller dricka den som den är. Spara lite till nästa sats/sätt nästa sats direkt när denna är klar.Vad håller jag egentligen på med, väntar jag på att det ska bildas en scuba nu? Och jag behöver inte röra något?
Har kombocha, och svart te (med vaniljsmak) och socker i!
Tack ! Brukar du efterfermentera?Nej du behöver inte vänta på en scoby och du behöver inte röra. Beroende på hur varmt du har så är det klart om 10-14 dagar ungefär. Vill du så kan du då efterfermentera med bär, ingefära eller vad du nu vill eller dricka den som den är. Spara lite till nästa sats/sätt nästa sats direkt när denna är klar.
Olika. Den här tiden på året när det finns så mycket när och frukt så har jag brukat göra det oftare än andra årstider. Kul att experimentera. Hallon-mynta tycker jag är jättegott!Tack ! Brukar du efterfermentera?
Det lät ju smaskigt!Olika. Den här tiden på året när det finns så mycket när och frukt så har jag brukat göra det oftare än andra årstider. Kul att experimentera. Hallon-mynta tycker jag är jättegott!