Tårta som är god på riktigt

Jag gör oftast angel food cake som botten, väldigt fluffig och god. Sedan ofta ermine frosting som fyllning, plus frukt eller sylt. Så mer ermine frosting på, och dekorerar med sockermassa eller fler frukter. Har aldrig slagit fel 😋
 
Jag gör oftast angel food cake som botten, väldigt fluffig och god. Sedan ofta ermine frosting som fyllning, plus frukt eller sylt. Så mer ermine frosting på, och dekorerar med sockermassa eller fler frukter. Har aldrig slagit fel 😋

Jag ar for lat for att gora Angel Food Cake ... Men byter ut atminstone halften av vetemjolet, ofta allt vetemjol, till potatismjol och de som vet hur en angel food cake ska smaka och hur fluffig den ska vara undrar om bottnarna ar Angel Food Cake. :D
 
Till min senaste födelsedag gjorde jag en tårta/kaka med tunn kladdkaksbotten, en rejält lager hallonmousse och så ett lager hallonglace överst. Den blev SÅ fantastiskt god! Nu kan jag ingen energi på att dekorera den men hade jag gjort det så hade jag sparat lite hallonmousse och spritsat lite som en halvmånekant, och fyllt på med lite lyxigt pynt bara, i stil med kakan på bilden nedan (det var dock kladdkaka med brynt smörkola och hallontryffel den gången :D)
Screenshot_20250320-200453.webp
 
Mitt äldsta barn fyller 20 :nailbiting: 😵‍💫🥳 och jag vill baka en riktigt god tårta. Jag gillar att baka och brukar ta i lite när nån i familjen fyller år, men tyvärr brukar tårtan antingen bli snygg eller god (tycker jag, åtminstone). Det har hänt att jag beställt ätbara bilder att lägga på eller speciella toppingar, men när jag gör sånt tycker jag att smaken oftast kommer i andra hand.

Nu vill jag baka en tårta som mest av allt är god, men som helst inte behöver se katastrofal ut heller. Jag tycker det är svårt med tårtor i allmänhet. Det finns ju goda, men ofta blir de för torra, för mörkt chokladiga, för sötsliskiga eller nåt annat.

Vilka tårtor har du bakat som du tyckt blivit goda på riktigt?

Det är egentligen bara två smaker som går bort, och det är lakrits och banan. Det får gärna vara choklad, men inte bara riktigt mörk choklad. Jag är inte rädd för lite komplicerade recept eller tidskrävande moment (egentligen inte för specialingredienser heller eftersom jag har lite tid på mig), men jag är ju ingen riktig sockerbagare utan bara en hungrig amatör, så inget riktigt avancerat skulpterande eller tempererande eller så. Tipsa på!
Vet inte om denna räknas som tårta egentligen. Mjuk kaka med frosting snarare, men VÄLDIGT god :) ! I och med att det är mjölkchoklad (jag köper chokladkakor inte knappar) i frostingen så blir det lagom balans, tycker jag. Dessutom blir det inte så sötsliskigt, eftersom frostingen innehåller creme fraiche!
https://iambaker.net/chocolate-crav...dkt-65m_RH1D51-6og_aem_vbg0OSkMRGOObFrbj3FY9g
 
Vet inte om denna räknas som tårta egentligen. Mjuk kaka med frosting snarare, men VÄLDIGT god :) ! I och med att det är mjölkchoklad (jag köper chokladkakor inte knappar) i frostingen så blir det lagom balans, tycker jag. Dessutom blir det inte så sötsliskigt, eftersom frostingen innehåller creme fraiche!
https://iambaker.net/chocolate-crav...dkt-65m_RH1D51-6og_aem_vbg0OSkMRGOObFrbj3FY9g
Mums!

(Jag läste "chocolate carving cake" först och tänkte å, där har vi en tårta som är rejäl på riktigt.)
 
Nu lutar jag åt att göra den här: https://victoriasprovkok.se/2016/05/dromtarta-en-chokladkaruselltarta-med.html#respond. Barnet älskar drömrulltårta och det här är ju en lite festligare variant, särskilt om man lägger till en blank chokladglasyr, grädde och bär. Men jag måste erkänna att jag känner mig lite dum i huvvet när jag läser instruktionerna för ihoprullning. Det kommer ju inte att funka, för tårtan blir ju större och större så längderna täcker inte till slut ... eller tänker jag fel? Är meningen att jag ska rulla korta bitar i mitten och sen längre? 🤔
 
Nu lutar jag åt att göra den här: https://victoriasprovkok.se/2016/05/dromtarta-en-chokladkaruselltarta-med.html#respond. Barnet älskar drömrulltårta och det här är ju en lite festligare variant, särskilt om man lägger till en blank chokladglasyr, grädde och bär. Men jag måste erkänna att jag känner mig lite dum i huvvet när jag läser instruktionerna för ihoprullning. Det kommer ju inte att funka, för tårtan blir ju större och större så längderna täcker inte till slut ... eller tänker jag fel? Är meningen att jag ska rulla korta bitar i mitten och sen längre? 🤔
När jag har gjort såna så har jag bara delat botten i så breda bitar som jag vill ha tårtan hög och rullat ihop. Första längden kommer ju räcka flera varv runt och sista längden kanske räcker ett varv, om ens det. Man tar bara en ny längd och fortsätter varvet där den förra slutade och får man över börjar man på nästa varv utan att skära av (blir som en spiral). Värt att tänka på är att en sån typ av tårta kräver en fyllning som liksom ”klistrar” lite. Jag hade sylt i en sån variant en gång och då gled botten isär för sylten var för glatt när man började skära i tårtan, men ska du göra fyllning enligt receptet fungerar det säkert.
 
När jag har gjort såna så har jag bara delat botten i så breda bitar som jag vill ha tårtan hög och rullat ihop. Första längden kommer ju räcka flera varv runt och sista längden kanske räcker ett varv, om ens det. Man tar bara en ny längd och fortsätter varvet där den förra slutade och får man över börjar man på nästa varv utan att skära av (blir som en spiral). Värt att tänka på är att en sån typ av tårta kräver en fyllning som liksom ”klistrar” lite. Jag hade sylt i en sån variant en gång och då gled botten isär för sylten var för glatt när man började skära i tårtan, men ska du göra fyllning enligt receptet fungerar det säkert.
Jag tror jag fattar utifrån din beskrivning, men sånt här är inte min hjärna bra på 😬 Nä men det ska nog gå. Ja, fyllningen här är ju av typen marängsmörkräm, den blir ju klistrigare än sylt förhoppningsvis.

Tänker också spegelglasyr, ett tjusigt tårtljus och lite guldglitter så blir det nog fint.
 
Jag tror jag fattar utifrån din beskrivning, men sånt här är inte min hjärna bra på 😬 Nä men det ska nog gå. Ja, fyllningen här är ju av typen marängsmörkräm, den blir ju klistrigare än sylt förhoppningsvis.

Tänker också spegelglasyr, ett tjusigt tårtljus och lite guldglitter så blir det nog fint.
Tänk spiral och egentligen inte varv så ger det sig nog när du väl börjar rulla :)

Jag hade nog inte haft en spegelglasyr på den typen av tårta då jag helst har dessa på helt släta tårtor typ gjutna moussetårtor som dessutom ska vara helt frysta när man glaserar dem. någon typ av chokladganache kan nog både se fin ut och funka på denna variant och är fint med glitter också. Eller om du täcker den helt med smörkräm och gör slät och fryser så kan en spegelglasyr nog funka också. Har du tid kan du ju göra ett provbak och se om det funkar med spegelglasyr.

När jag gjorde täckte jag min med ett lager chokladmousse och dekorerade kanten med grädde.


Lycka till! 🙂
 
Till min senaste födelsedag gjorde jag en tårta/kaka med tunn kladdkaksbotten, en rejält lager hallonmousse och så ett lager hallonglace överst. Den blev SÅ fantastiskt god! Nu kan jag ingen energi på att dekorera den men hade jag gjort det så hade jag sparat lite hallonmousse och spritsat lite som en halvmånekant, och fyllt på med lite lyxigt pynt bara, i stil med kakan på bilden nedan (det var dock kladdkaka med brynt smörkola och hallontryffel den gången :D)
Visa bifogad fil 164235
mmm! Jag har gjort en variant med vit kladdkaka med vit choklad och lime i, och så blåbärsmousse på (hallon skulle nog vara gott med, men har en närstående som inte gillar hallon så fick bli blåbär denna gång).
Jag är dock ingen duktig dekoratör så har inget att visa - men kan skriva under på gott
 
Jag älskar att göra en riktigt schwarzwaldtårta. Alltså ingen sån där tråkig svensk variant utan den riktiga tyska med körsbär, körsbärssprit och chokladbottnar
:d

Det har jag varit supersugen på att baka sen de gjorde det i nåt avsnitt av Hela England bakar. Det är nog inte riktigt rätt tillfälle (blivande tjugoåringen har inte lärt sig uppskatta spritig kaka) men man kan väl baka tårta en vanlig lördag helt enkelt. (Så får man dessutom ha den i fred 👌)
 
Mitt äldsta barn fyller 20 :nailbiting: 😵‍💫🥳 och jag vill baka en riktigt god tårta. Jag gillar att baka och brukar ta i lite när nån i familjen fyller år, men tyvärr brukar tårtan antingen bli snygg eller god (tycker jag, åtminstone). Det har hänt att jag beställt ätbara bilder att lägga på eller speciella toppingar, men när jag gör sånt tycker jag att smaken oftast kommer i andra hand.

Nu vill jag baka en tårta som mest av allt är god, men som helst inte behöver se katastrofal ut heller. Jag tycker det är svårt med tårtor i allmänhet. Det finns ju goda, men ofta blir de för torra, för mörkt chokladiga, för sötsliskiga eller nåt annat.

Vilka tårtor har du bakat som du tyckt blivit goda på riktigt?

Det är egentligen bara två smaker som går bort, och det är lakrits och banan. Det får gärna vara choklad, men inte bara riktigt mörk choklad. Jag är inte rädd för lite komplicerade recept eller tidskrävande moment (egentligen inte för specialingredienser heller eftersom jag har lite tid på mig), men jag är ju ingen riktig sockerbagare utan bara en hungrig amatör, så inget riktigt avancerat skulpterande eller tempererande eller så. Tipsa på!


Leilas new york blueberry cheesecake är galet god

https://leilasgeneralstore.com/recipe/new-york-blueberry-cheesecake/


new-york-blueberry-cheesecake.webp
 
Mitt äldsta barn fyller 20 :nailbiting: 😵‍💫🥳 och jag vill baka en riktigt god tårta. Jag gillar att baka och brukar ta i lite när nån i familjen fyller år, men tyvärr brukar tårtan antingen bli snygg eller god (tycker jag, åtminstone). Det har hänt att jag beställt ätbara bilder att lägga på eller speciella toppingar, men när jag gör sånt tycker jag att smaken oftast kommer i andra hand.

Nu vill jag baka en tårta som mest av allt är god, men som helst inte behöver se katastrofal ut heller. Jag tycker det är svårt med tårtor i allmänhet. Det finns ju goda, men ofta blir de för torra, för mörkt chokladiga, för sötsliskiga eller nåt annat.

Vilka tårtor har du bakat som du tyckt blivit goda på riktigt?

Det är egentligen bara två smaker som går bort, och det är lakrits och banan. Det får gärna vara choklad, men inte bara riktigt mörk choklad. Jag är inte rädd för lite komplicerade recept eller tidskrävande moment (egentligen inte för specialingredienser heller eftersom jag har lite tid på mig), men jag är ju ingen riktig sockerbagare utan bara en hungrig amatör, så inget riktigt avancerat skulpterande eller tempererande eller så. Tipsa på!
Red velvet cake med whipped cream frosting fyller med frysta hallon och whipped creme frosting
 
Glace au four är nog det godaste jag gjort. Sockerkaksbottern, bär och vaniljglass som man kör in i ugnen med vispad maräng över. Så gott med det söta, friska, kalla och varma i en kombination. Inte alls så farligt jobbig att göra heller, mindre pyssel än med de flesta andra tårtor. Minuset är att man måste sätta ihop den och köra in den i ugnen strax innan servering men det går fort att slänga ihop den om man har komponenterna redo och helt klart värt det!
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Bruksprovet 2025
  • Skadade hästar och konvalescenter
  • Dressyrsnack nummer 18
Tillbaka
Upp