Den allra största skillnaden gör riktiga sulor när man går på stenblock i 2-4dm storlek. För varje steg man tar får man med dåliga sulor anstränga musklerna inne i foten, för att liksom kränga fötterna över stenens ojämnheter.Man "kan" gå i badskor också om man så vill. Men man får en trevligare tur med rejäla skor när man skall kliva på mycket stenblock, och gå över snöfält och det minskar som sagt risken för vrickningar. Och är det blött på stenarna har man bättre grepp med vandringskängor. Om jag bara ska vara ute med lätt packning en fin dag så kan jag gärna ha terränglöparskor, men om jag ska gå långt med 15+kg på ryggen så vill jag ha vettiga skor. Och helst när jag gör toppturer också.
Och eftersom just de musklerna är väldigt omotionerade i vår asfalterade och golvifierade vardag, så blir man mycket fort mycket trött i fötterna.
Och då är det inte kul längre.
Min egen teori om snabba väderomslag är höjden över havet.Jag tror att det är en generellt stor brist på förståelse för att det faktiskt snabbt kan bli väldigt dramatiskt på fjället. < ... > ...och det kan snabbt bli väderomslag.
Eftersom du i princip befinner dig uppe på molnhöjd, har du mycket kortare molnhorisont - och därför upplever du att väder som skulle ta en kvart att kasta sig över dig med 1000-1500m molnhöjd, nu attackerar på någon minut.