Julmat och julgodis

Jag säger bara sill, sill och åter sill! Kanske även varmrökt lax med någon citronsås till. Efter det är jag nöjd. Till varmrätt äter jag hellre någon viltkorv med grönkål och någon smaskig sallad än prinskorv och köttbullar - om jag orkar. Till efterrätt choklad och cognac framför brasan. Det orkar man alltid.
 
Vill man ha doppespad så behöver den kokas, men efter det så griljeras den förstås.

Själv föredrar jag ugnsbakad, men för sambon är dopp i grytan ett måste. Eftersom skinkan ändå inte är en favorit hos mig så blir det kokt och griljerad.
Men hur ungsbakar man den? Har aldrig hört talas om annat än kokt och sedan griljerad.
 
Vill man ha doppespad så behöver den kokas, men efter det så griljeras den förstås.

Själv föredrar jag ugnsbakad, men för sambon är dopp i grytan ett måste. Eftersom skinkan ändå inte är en favorit hos mig så blir det kokt och griljerad.
Det funkar att ugnssteka och ändå göra dopp i grytan, fast man måste späda ut skyn ordentligt då den blir väldigt koncentrerad. Vi har alltid så långt tillbaka jag kan minnas ugnsbakat julskinkan i ugn, både utan och med ben som var vanligt när jag var barn. Dopp i grytan med mormors "mjukkakun" dvs tjockt, mjukt tunnbröd var en stor favorit.
 
@Philosophia Det går bra att hoppa över granatäpple-inslaget! Tror möjligen att både granatäpple och kumquat hade utgått i den första varianten jag åt av julsalladen.

Men de röda vinbären bör vara kvar! De blir så himla vackra som pyttesmå röda julkulor i salladen, och syran är helt perfekt till det kryddiga och söta.
 
@Philosophia Det går bra att hoppa över granatäpple-inslaget! Tror möjligen att både granatäpple och kumquat hade utgått i den första varianten jag åt av julsalladen.

Men de röda vinbären bör vara kvar! De blir så himla vackra som pyttesmå röda julkulor i salladen, och syran är helt perfekt till det kryddiga och söta.

Det låter verkligen fantastiskt gott!
 
Det funkar att ugnssteka och ändå göra dopp i grytan, fast man måste späda ut skyn ordentligt då den blir väldigt koncentrerad. Vi har alltid så långt tillbaka jag kan minnas ugnsbakat julskinkan i ugn, både utan och med ben som var vanligt när jag var barn. Dopp i grytan med mormors "mjukkakun" dvs tjockt, mjukt tunnbröd var en stor favorit.

Jag har hävdat samma, men enligt sambon blir det inte rätt smak.
 
Ja, sen hanterar du den som vanligt, drar loss svålen, smetar på griljeringen och in i ugnen igen tills den fått färg.
Jag tror jag måste testa i år! Först måste jag dock hitta rätt skinka :)

Någon tips på bästa och godaste griljeringen?
 
Jag säger bara sill, sill och åter sill! Kanske även varmrökt lax med någon citronsås till. Efter det är jag nöjd. Till varmrätt äter jag hellre någon viltkorv med grönkål och någon smaskig sallad än prinskorv och köttbullar - om jag orkar. Till efterrätt choklad och cognac framför brasan. Det orkar man alltid.
Håller helt med! Jag brukar aldrig komma till varmrätten, sill, gravad lax och varmrökt lax, sen slinker det även ner lite varmrökt viltkött i och för sig. :)
 
Funderade lite i natt på vad jag är uppvuxen med till julen.

Som barn var det både svensk och dansk julmat. Frukost och lunch var svensk.

Två olika sorters sill+ att mamma ville ha någon inlagd sill (det är gott, men ack så många ben så jag vill inte äta det pga benen). Ägg med vanlig kaviar eftersom mina syskon är kräsna så ingen caviar. Gräddost och juledamer. Vörtbröd och franskbröd. Marieholmskorv (någon liten påläggskorv(lokal). Leverpastej och leverkorv. Kalvsylta och rullsylta. Paprika, tomat och gurka. Julskinka.
Revben, köttbullar och prinskorvar. Brunkål och rödkål. Frikadeller (danska). Typ sådana, det ska dock vara öl i enligt farmors recept, går bra med alkoholfri, som riktigt liten när alkoholfri öl inte riktigt fanns använda mamma en skvätt sådan där lättöl, Dart tror jag den hette. Jag tror farmor använde dansk pilsner av något slag och kanske lite mer än en skvätt till slut... ;) (Hon var alkoholist i många herrans år och mamma berättade att när vi firade jul med henne var det mammas uppgift att göra frikadeller, så att de typ blev barnvänliga :D )
https://www.koket.se/danska-frikadeller

Till middag blev det dansk fläskstek, efter en del år flyttades den dock till Annandagen. Men där till rödkål, brunkål, sås, potatis och grönsaker. Svål, längs hela skivorna förstås, mycket viktigt!

Det bästa på julbordet är steken, mammas stek gjord enligt farmors recept. Den ihop med såsen och rödkål och svålen, SÅ gott.

Nötkakor, kokostoppar, lussekatter, pepparkakor, blandat godis och frukt i olika varianter hade vi förstås också. Navelapelsiner har alltid varit viktiga, men jag föredrar clementiner pga att de är lättare att skala och inte så kladdiga att äta.

Som liten var det viktigt med risgrynsgröt, med kanel och socker och en klick smör i samt mandel och mandelgåva. Sedan blev det på svenskt vis med saftsås istället utan mandel och så, vilket är en sort- finns inget godare än just risgrynsgröt med kanel, socker och smör! Det är JUL! Och så för några år sedan införde min ena syster ris a la malta. Jag är inte en långsint person, men där förstörde hon gröten.... och vår tradition.
Riz a la malta är ju en klazziker och zvenzk rizgrnzgröt är med kanel,ocker och eller zmör
 
Det här med mandelmusslor, vet att mamma en gång i tiden hade formar men kan inte minnas att vi gjort mandelmusslor, men samtidigt har jag något minne av smaken.... konstigt nog.

Har ni gjort något sådant?
Alltid o zervera dom med grädde o zylt :love:
 
Jag har bestämt och shoppat för julgodisrepertoaren. :d

Efter fikabesvikelsetråden anar jag att många kanske inte gillar dessa högkalori-lågsocker-approximationer så triggervarning om du vill att det ska vara orginalen men tips, tips för den som inte kan äta dem:
Wienernougat (favvo från i fjol. To die for, också enligt sockerätande vänner)
Chokladfudge
Kaffetryfflar
Knäck (även den beprövad i fjol)
Bounty
Mozartkulor

Ser fram emot detta! Ingen samlad bakdag, utan ett recept i taget, några steg i taget.
 
Jag har försökt lite olika mandelmusselrecept genom åren. Inte hittat den där femettan ännu. Riven mandelmassa går definitivt bort. Ick. Mandelmjöl gör livet mycket enklare än att skålla, skala och hacka mandeln, även om jag gillar när det är lite mandelbitar i. Hittade ett recept med farin(brunt?) som jag funderar på att pröva.
 

Liknande trådar

Samhälle Det här har berörts i tidigare trådar, men egentligen inte fått en egen tråd. Den sill (strömming) och skarpsill som borde utnyttjas av...
Svar
11
· Visningar
981
Senast: Mia_R
·
Tjatter Nej men nu är det väl hög tid, tycker ni inte? 2024 års upplaga av Secret Santa är här! 🤓 Ni som har varit med tidigare har koll på...
27 28 29
Svar
566
· Visningar
19 494
Senast: Halcyon
·
Kropp & Själ Det finns säkert 100 sådana här trådar redan. Men jag behöver lite stöttning. Jag ska opereras den 30e, alltså nästa torsdag. Och jag är...
4 5 6
Svar
115
· Visningar
6 798
Senast: SiZo
·
F
Tjatter SKEPP O'HOJ "Men kära nån, har hon helt tappat perspektiv om tiden?" funderar de redan invigda, som antingen deltagit i tidigare...
9 10 11
Svar
204
· Visningar
10 686
Senast: Fruentimber
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp